Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασφάλεια απέναντι στην αλληλεγγύη

Με αυστηρότατους ελέγχους στα σύνορα σκοπεύει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ

(AP Photo/Francisco Seco)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασφάλεια απέναντι στην αλληλεγγύη

  • A-
  • A+
Η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των έξι διεκδικητών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, από τη μια, αξίωσε περισσότερη ασφάλεια, έλεγχο των συνόρων με ενίσχυση της Frontex και υπευθυνότητα (βλ. λιτότητα) στα οικονομικά. Ο Φρανς Τίμερμανς, συνεπικουρούμενος από τη Σκα Κέλερ και τον Νίκο Κούε, έδειξε ευαισθησία για το κλίμα και ανέδειξε την Ευρώπη της αλληλεγγύης σε όλους τους τομείς

Τουλάχιστον δύο, ίσως και περισσότερες διαφορετικές θεωρίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιπαρατέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των έξι διεκδικητών για τη θέση του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς (Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – PES), ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο συνταξιούχος Ισπανός Νίκο Κούε (Ευρωπαϊκή Αριστερά – EL), γενικός γραμματέας των εργατών χάλυβα στη Γενική Ομοσπονδία Εργατών του Βελγίου τα τελευταία 13 χρόνια, και η 37χρονη Γερμανίδα Σκα Κέλερ (Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα – EGP), συμπρόεδρος της ευρωομάδας την οποία εκπροσωπεί, η Δανέζα επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη – ALDE) και ο Τσέχος Γιαν Ζαχραντίλ (Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη – ACRE) είναι οι έξι μνηστήρες για το πόστο που σήμερα κατέχει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Επικρατέστεροι για τη θέση θεωρούνται ο Βέμπερ και ο Τίμερμανς. Ο μεν πρώτος γιατί η δική του ευρωομάδα αναμένεται να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Ο δε δεύτερος γιατί είναι αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει ευρύτερες συμμαχίες, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύεται από το Ευρωκοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία.

Οι τρεις άξονες

Το προεδρικό ντιμπέιτ κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες: «Η Ευρώπη μου: τι σημαίνει για μένα;», «Περιβάλλον» και «Οι αξίες μας και ο κόσμος». Παράλλληλα, οι χρήστες του τουίτερ μπορούσαν να θέσουν τις ερωτήσεις τους προς τους υποψηφίους γράφοντας στο χάσταγκ #tellEurope (πες στην Ευρώπη). Διακριτές ήταν οι διαφορές του Βέμπερ με τους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράς, οι οποίοι συνέκλιναν σε πολλά σημεία παρά τις επί μέρους διαφορές τους και ήταν αυτοί που συγκέντρωσαν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, χωρίς να αφήσουν πολλά περιθώρια ούτε στην υποψήφια των Φιλελεύθερων ούτε των Συντηρητικών να «λάμψουν».

Με αυστηρότατους ελέγχους στα σύνορα σκοπεύει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα ο υπερσυντηρητικός Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει», είπε και πρότεινε να ενισχυθεί η Frontex με άλλα 10.000 μέλη έως το 2020. «Θα πρέπει οι κρατικές αρχές να αποφασίζουν ποιοι μπαίνουν στα σύνορά μας, όχι οι διακινητές», τόνισε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Αφρική προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Την αναγκαιότητα πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού τόνισε ο Τίμερμανς, σημειώνοντας ότι «αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν, αλλά και πράγματα που δεν μας αρέσουν», σε μια σαφή αιχμή προς τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Καταπέλτης η Σκα Κέλερ, είπε ότι «είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μεσόγειο. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ομάδα διάσωσης για να μην αφήνουμε τους ανθρώπους να πνίγονται». Το ανθρωπιστικό κριτήριο έναντι της ασφάλειας προέταξε και ο Νίκο Κούε, σχολιάζοντας ότι θα ήθελε η Ενωμένη Ευρώπη να υποδεχτεί τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη με την ίδια καλοσύνη που συνάντησε εκείνος όταν μετανάστευσε από την πατρίδα του.

Οικονομία και ανεργία

Οι δύο κόσμοι έγιναν αισθητοί και σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο οικονομία, ανεργία και θέσεις εργασίας. «Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα» ήταν το μότο του υπερσυντηρητικού Βέμπερ, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του κατά της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. «Συνάντησα νέους ανθρώπους στο Πόρτο (της Πορτογαλίας). Δεν μου ζήτησαν κατώτατο μισθό. Μου ζήτησαν δουλειές», είπε.

Σε αυτό το σημείο, ο Φρανς Τίμερμανς τού υπενθύμισε πως όταν ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υπέβαλε στην Κομισιόν τις προτάσεις του για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, ο Βέμπερ φώναζε «τιμωρήστε την Πορτογαλία!». Στη συνέχεια, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης κατώτατου μισθού ως μέσου προστασίας των νέων από την εξαθλίωση, ενώ πρότεινε να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους 16αρηδες.

Υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού τάχθηκε και ο Νίκο Κούε, τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, ειδικά για τους νέους, είναι η επισφαλής εργασία.

Κλιματική αλλαγή

«Μεγάλο λάθος που έβλαψε άσχημα τους ανθρώπους» χαρακτήρισε τη λιτότητα η Σκα Κέλερ και πρότεινε, μεταξύ άλλων, τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία ως εργαλείο ώθησης της αγοράς εργασίας. «Χωρίς δουλειά δεν υπάρχει μέλλον», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, πρόσθεσε όμως ότι οι μισθοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν και μια αξιοπρεπή διαβίωση.

«Εχουμε μόνο ένα πλανήτη», τόνισε η Σκα Κέλερ, χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως την υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση της εποχής μας. «Δεν κάνουμε τίποτα για τις μεγάλες βιομηχανίες που μολύνουν», σχολίασε ο Νίκο Κούε. Ο Βέμπερ τάχθηκε κατά της επιβολής υψηλότερης φορολογίας στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έπληττε κυρίως τους φτωχότερους και τους συνταξιούχους κι έκανε λόγο για καινοτόμες και έξυπνες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Φρανς Τίμερμανς ζήτησε να αναχθεί το περιβάλλον σε κύρια προτεραιότητα για το νέο Ευρωκοινοβούλιο και τη Νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξήρε την καλή συνεργασία που υπάρχει στο Ευρωκοινοβούλιο ανάμεσα στις ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Αριστεράς στο κεφάλαιο της οικολογίας και κάλεσε σε μια πανευρωπαϊκή συμμαχία «από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν» για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

ΕΥΡΩΠΗ
Ευρώπη: εξάμηνο ταξίδι στην άκρη της νύχτας
Σημαντικές ανακατατάξεις σε πρόσωπα αλλά και στην ίδια την πολιτική ταυτότητα της Ε.Ε. αναμένονται μέσα στο 2019, καθώς οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι αρχίζει να αμφισβητείται η γερμανική κυριαρχία και ότι...
Ευρώπη: εξάμηνο ταξίδι στην άκρη της νύχτας
ΕΥΡΩΠΗ
Αποφασίζουν για τον διάδοχο του Γιούνκερ
Το απόγευμα η σύνοδος κορυφής για την επιλογή των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. - Εκτός κούρσας για την προεδρία της Κομισιόν ο Μ. Βέμπερ.
Αποφασίζουν για τον διάδοχο του Γιούνκερ
ΕΥΡΩΠΗ
Πρεμιέρα συνεδρίου στην Ισπανία για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Στήριξη στον Βέμπερ, καταδίκη του «λαϊκισμού», συνεργασία και προάσπιση των κοινών συμφερόντων και αξιών. Σε αυτούς τους βασικούς άξονες κινήθηκε η πρώτη μέρα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που...
Πρεμιέρα συνεδρίου στην Ισπανία για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
ΕΥΡΩΠΗ
Συμμαχίες αναζητούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, οι υποψήφιοι των κομμάτων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβησαν σε δηλώσεις στις οποίες διαφαίνεται η επιθυμία τους να αποκτήσουν προβάδισμα για τον θώκο της...
Συμμαχίες αναζητούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο θέσεις των υποψηφίων για την Κομισιόν για μετανάστευση, Brexit, κλιματική αλλαγή
Τις απόψεις τους για τρία κεντρικά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής αναλύουν οι πέντε βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο ενός άτυπου ντιμπέιτ που πραγματοποίησε το...
Ο θέσεις των υποψηφίων για την Κομισιόν για μετανάστευση, Brexit, κλιματική αλλαγή
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Βέμπερ κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα
«Όταν ο Τσίπρας κάνει ανεύθυνες οικονομικές αποφάσεις, ο λαός της υπόλοιπης Ευρώπης δεν πρέπει να πληρώσει για τις συνέπειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης στους...
Ο Βέμπερ κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας