• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.3°C / 35.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 36.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 36.5°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 35.5°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 35.5°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 31.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 36.0°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 33.3°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  24%
AP Photo/Michel Euler
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δώρο επετείου 150 διαδηλώσεις

 • A-
 • A+
Δύο χρόνια από τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στην κάλπη, τα εννέα μεγάλα συνδικάτα αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις που ιδιωτικοποιούν τμήματα του δημόσιου τομέα και καταργούν 120.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων ◼ Στις ογκώδεις πορείες σε όλη τη χώρα συμμετείχαν και τα «κίτρινα γιλέκα» ◼ Η δεύτερη ψυχρολουσία για τον πρόεδρο προέρχεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Αντί να γιορτάζει την επέτειο των δύο χρόνων από την ανέλπιστη αναρρίχησή του στην προεδρία, ο Μακρόν βρίσκεται σε ολισθηρό κατήφορο. Εχει εμπλακεί σε μια ατέρμονη πολιτική κρίση που ξέσπασε πριν από έξι μήνες με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή το υψηλό κόστος ζωής, προοδευτικά ογκώθηκαν και σήμερα εκφράζουν ευρύτερη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Το αίτημα για κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, η ανασφάλεια, οι ανησυχίες για το μέλλον, η μετανάστευση βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας και ευνοούν τους εθνικιστές και την Ακρα Δεξιά.

Το κόμμα της Λεπέν και οι ευρωσκεπτικιστικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν κοινή πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο Μακρόν αντιμετωπίζει από χθες νέες κινητοποιήσεις των συνδικάτων κατά επίμαχων μεταρρυθμίσεων. Είναι η τέταρτη φορά στη θητεία του Μακρόν που τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν επίδειξη δύναμης με την οργάνωση μεγάλης πανεθνικής απεργίας σε όλη τη Γαλλία - και όπως προαναγγέλλουν, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Περισσότερες από 150 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στη Γαλλία. Στην απεργία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στα ταχυδρομεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα νοσοκομεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα πανεπιστήμια, να συμμετάσχουν στην απεργία.

Κλειστά παρέμειναν αρκετά σχολεία στη χώρα, ενώ δεν λειτούργησαν οι διοικητικές υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν μαζικά και τα «κίτρινα γιλέκα».

Αντιπαράθεση

Για πρώτη φορά τα εννέα μεγάλα συνδικάτα ενώθηκαν για να αντιπαρατεθούν στο νομοσχέδιο «Μετασχηματισμός Δημόσιας Υπηρεσίας», το οποίο θα συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση σε πρώτη ανάγνωση τη Δευτέρα. Ολοι οι ηγέτες των συνδικάτων ήταν επικεφαλής στην παρισινή ογκώδη διαδήλωση και κατήγγειλαν ένα είδος ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και την κατάργηση 120.000 θέσεων δημόσιας υπηρεσίας μέχρι το 2022, στόχος που τέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την εξάρθρωση του εργατικού καθεστώτος, την αναθεώρηση του ρόλου των οργάνων εκπροσώπησης των εργαζομένων και την προετοιμασία της κινητικότητας του προσωπικού του οποίου οι θέσεις προορίζονται να εξαφανιστούν στο τέλος της πενταετίας.

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στο κόμμα του προέδρου Μακρόν μετά από δημοσκόπηση που δείχνει ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και οι ανακοινώσεις του Μακρόν για μέτρα που θα λάβει για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Γάλλων και να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι δεν πείστηκαν από τις εξαγγελίες του και σκοπεύουν να εκφραστούν στις ευρωεκλογές με ψήφο μομφής κατά της πολιτικής του.

Ψυχρολουσία ήταν για τον Μακρόν και η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για τις ευρωεκλογές. Ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National, RN), το Κόμμα της Λεπέν, συγκεντρώνει 22% και ξεπερνάει το κυβερνών κόμμα LREM, που τοποθετείται στο 21,5% των ψήφων.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνειδητοποίησε ότι οι ευρωεκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν το κόμμα του σε Βατερλό... Κάλεσε λοιπόν τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης να ξεκινήσουν μαχητική προεκλογική εκστρατεία, υποστηρίζοντας τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έκανε πολιτική στροφή ακολουθώντας τις οδηγίες του Μακρόν. Κάλεσε χθες σε διαβουλεύσεις συνδικάτα, εργοδότες και ενώσεις εκλεγμένων αξιωματούχων ώστε να ξεκινήσουν τη «γενική κινητοποίηση» για την απασχόληση και για την ικανοποίηση των αιτημάτων που εκφράστηκαν στον «Εθνικό Διάλογο». Το ισχυρό συνδικάτο CGT δεν συμμετείχε.

Ο Φιλίπ ελπίζει ότι μπορεί να επιτύχει την επανασύνδεση με τους ενδιάμεσους εκπροσώπους που μέχρι τώρα κατήγγειλαν την «κακομεταχείρισή» τους στα πρώτα δύο χρόνια της προεδρικής εξουσίας του Μακρόν.

Πολυδιάσπαση

Στις φετινές ευρωεκλογές θα λάβουν μέρος πάντως 33 ψηφοδέλτια, ένα ρεκόρ συμμετοχής που δείχνει την πολυδιάσπαση της πολιτικής σκακιέρας. Οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου (13,5%), μπροστά από την Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι (8,5%) και την Ανυπότακτη Γαλλία (8%). Η κοινή λίστα του Place Publique και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υφίσταται σημαντική πτώση με ποσοστό (5,5%), σχεδόν σε ισοπαλία με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Debout France (5%).

Μόνο τα κόμματα που ξεπερνούν το 5% μπορούν να εκλέξουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Κάτι που δύσκολα θα συμβεί για το Génération-s (3,5%), το Κομμουνιστικό Κόμμα (2%), το UDI (2%) και τη λίστα Alliance jaune (2%), που απαρτίζεται από «κίτρινα γιλέκα» και της οποίας επικεφαλής είναι ο τραγουδιστής Φρανσίς Λαλάν.

www.ira-feloukatzi.com

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού
Η επίσημη εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου άρχισε στη Γαλλία μόλις την περασμένη Δευτέρα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοπαλία του κυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM)...
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού
ΕΥΡΩΠΗ
Σκεπτικισμός για την «ευρωπαϊκή αναγέννηση» του Μακρόν
Τo σχέδιό του για μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση» παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, σχεδόν τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ξεκινώντας την προεκλογική του εκστρατεία με τη δημοσίευση άρθρου του σε εφημερίδες των...
Σκεπτικισμός για την «ευρωπαϊκή αναγέννηση» του Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
«Πριονίζοντας» τον Μακρόν
Στη Γαλλία η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών, οι οποίοι απομυθοποίησαν τον Εμανουέλ Μακρόν και αντιπαρατέθηκαν με σκληρές απεργίες και κινητοποιήσεις κατά της φιλελεύθερης...
«Πριονίζοντας» τον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Τα συνδικάτα διαδηλώνουν κατά του Μακρόν
Νέα κινητοποίηση κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν οργάνωσαν τα συνδικάτα. Εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, σιδηροδρομικοί, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές του Γυμνασίου, κινητοποιήθηκαν με...
Τα συνδικάτα διαδηλώνουν κατά του Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν... βγάζει και γλώσσα!
Σεισμό προκάλεσε η αντεπίθεση του Εμανουέλ Μακρόν με προκλητικές δηλώσεις του και επίθεση κατά των μέσων ενημέρωσης που αποκάλυψαν τα μεγάλα προνόμια που είχε χορηγήσει στον πρώην σωματοφύλακά του Αλεξάντερ...
Ο Μακρόν... βγάζει και γλώσσα!
ΕΥΡΩΠΗ
«Λαοθάλασσα» κατά Μακρόν
Με μια «λαϊκή παλίρροια» κινητοποιήσεων προσπαθούν Αριστερά και συνδικάτα να σταματήσουν τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη τη...
«Λαοθάλασσα» κατά Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας