• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.2°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 18.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 19.9°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 18.1°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.9°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δολοφονίες που αφύπνισαν την κοινωνία

 • A-
 • A+
Οι δολοφονίες τουλάχιστον τριών εργαζόμενων μεταναστριών από την Ασία και του παιδιού της μιας από τον κατά συρροή δολοφόνο, ίλαρχο της Εθνικής Φρουράς Νίκο Μεταξά, έχουν προκαλέσει αγανάκτηση όχι μόνο στη μεταναστευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν ξεχείλισαν τα φρεάτια όπου είχαν πεταχτεί δύο πτώματα ● Σοβαρά τα κενά στις διαδικασίες διερεύνησης της Αστυνομίας.

Στα πηγάδια ενός εγκαταλελειμμένου μεταλλείου κοντά στην κοινότητα Μιτσερό στην επαρχία Λευκωσίας αναζητεί εδώ και μέρες η κυπριακή Αστυνομία τις μετανάστριες-θύματα του κατά συρροή δολοφόνου με τον ψευδή λογαριασμό στα social media «Ορέστης».

Οι γυναίκες είχαν δηλωθεί «εξαφανισμένες» και για μήνες βρίσκονταν στα φρεάτια του μεταλλείου ή άλλα άγνωστα σημεία, πιθανόν σε φράγματα της περιοχής. Η αστυνομία ανέσυρε και ταυτοποίησε μέχρι στιγμής μόνο δύο από τα θύματα.

Τα φρικιαστικά εγκλήματα χρονολογούνται από το 2017 μέχρι πρόσφατα και αφορούν τουλάχιστον 3 γυναίκες και το κοριτσάκι της μιας από αυτές, όλες εργαζόμενες μετανάστριες στην Κύπρο από την Ασία.

Δράστης, ο Νίκος Μεταξάς, ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, 35 ετών, ένα πρόσωπο που ανέπτυσσε την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητά του, χωρίς να γίνεται αντιληπτός από κανέναν για τα αποτρόπαια εγκλήματά του.

Η πρωτοφανής υπόθεση συγκλονίζει την κοινή γνώμη στην Κύπρο, έχει αφυπνίσει τα πιο ευαίσθητα τμήματά της και προκαλεί θλίψη και οργή στη μεταναστευτική κοινότητα, ιδίως των φτωχών Ασιατών. Ταυτόχρονα, μετατρέπεται σε μια υπόθεση που ελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, αλλά παράλληλα τροφοδοτεί σενάρια και εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη μέχρι τώρα ροή των συγκλονιστικών πληροφοριών για το πώς σκεφτόταν και ενεργούσε ο Μεταξάς, μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα.

Ο συγκεκριμένος δολοφόνος αποκαλύπτεται να είναι ένας απόλυτα διεστραμμένος εγκληματίας, που για την ανάκρισή του η κυπριακή Αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια εξειδικευμένου στελέχους της αγγλικής μητροπολιτικής αστυνομίας (Scotland Yard). Οι πράξεις του χαρακτηρίζονται σπάνιες και ανιχνεύονται μόνο σε μεγάλους πληθυσμούς.

Η επιλογή του Μεταξά να στοχοποιήσει τη μεταναστευτική κοινότητα προφανώς δεν είναι τυχαία. Οι μετανάστες και ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι οι πλέον εκτεθειμένοι στην εκμετάλλευση.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων είναι κάτοικοι της Κύπρου, αντιμετωπίζονται ως «προσωρινοί» και δευτέρας κατηγορίας, ποτέ όμως ως πολίτες. Ζουν δίπλα στην κοινωνία υποδοχής, σαν να είναι μια άλλη σκιώδης κοινωνία, και έτσι αντιμετωπίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι γυναίκες εργαζόμενες ως οικιακές βοηθοί είναι και στην πράξη «προσωρινές» με βάση την άδεια παραμονής τους – συνήθως 6 χρόνια. Εχουν πενιχρά εισοδήματα, αν και πολύτιμα για τις φτωχές χώρες τους, είναι θύματα ποικίλων διακρίσεων, φανερών ή έμμεσων. Οι περιοχές όπου συναθροίζονται στις μεγάλες πόλεις, λ.χ. τις Κυριακές, που είναι ημέρα αργίας, προσελκύουν εγκληματικά στοιχεία.

Ο Μεταξάς φαίνεται να έκανε τους υπολογισμούς του και με γνώμονα ότι οι γυναίκες-θύματά του θα μπορούσαν να είναι ακόμα και μόνες, χωρίς φίλους ή γνωστούς, σε μια χώρα όπου κανείς δεν θα τις αναζητούσε με επιμονή.

Η γενική δε εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα ήταν μια απλουστευμένη εκδοχή, ότι οι πλείστες γυναίκες μετανάστριες όταν «εξαφανίζονται» μάλλον διέρχονται τη γραμμή κατοχής από μη ελεγχόμενα σημεία και περνούν στα κατεχόμενα. Δεδομένου δε ότι οι αρχές δίωξης της Δημοκρατίας έχουν πολύ περιορισμένη συνεργασία με τις αντίστοιχες του ψευδοκράτους, τα πράγματα λαμβάνουν τον χαρακτήρα της πλήρους αποδέσμευσης από την περαιτέρω διερεύνηση.

Ο Μεταξάς έκανε όλους τους υπολογισμούς για το «τέλειο έγκλημα», αλλά τέτοιο φαίνεται να μην υπάρχει. Τα πτώματα των δύο μεταναστριών εντοπίστηκαν στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού τυχαία, από τον φωτογραφικό φακό ενός Γερμανού τουρίστα, ο οποίος και έκανε καταγγελία στην Αστυνομία.

Τα πτώματα εμφανίστηκαν επειδή ξεχείλισαν τα φρεάτια του μεταλλείου, αφού φέτος υπήρξε πρωτοφανής στα ιστορικά –ίσως και για ολόκληρο αιώνα– βροχόπτωση στο νησί, που κανονικά υποφέρει από ανομβρίες.

Η υπόθεση αποκάλυψε επίσης σοβαρά κενά στις διαδικασίες διερεύνησης της Αστυνομίας, που σχετίζονται μεταξύ άλλων και με το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για έλεγχο τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ή καταγεγραμμένης συνομιλίας στις περιπτώσεις εξαφανίσεων.

Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επέτρεψε στους αστυνομικούς ανακριτές, όταν έγιναν οι καταγγελίες για εξαφανίσεις, να παραλάβουν ηλεκτρονικές συσκευές –το ένα θύμα είχε ταμπλέτα– ώστε να τις ξεσκονίσει η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Αντίθετα, μόλις εντοπίστηκε το πρώτο πτώμα και έπαψε να είναι η άτυχη μετανάστρια «εξαφανισμένη», αλλά θύμα δολοφονίας, η Αστυνομία ανέσυρε τα ηλεκτρονικά δεδομένα και σε διάστημα λίγων ωρών κατάφερε να εντοπίσει τον «Ορέστη» και τους ψευδείς λογαριασμούς του καθώς και την επικοινωνία του με τα θύματα.

Η νομοθεσία μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνει τις εξαφανίσεις όταν πρόκειται για απόκτηση πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι το είχε εισηγηθεί η Αστυνομία και η Γενική Εισαγγελία στη Βουλή ήδη από το 2007, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Νεκρός 12χρονος στην Κύπρο από το χέρι της μητέρας του
Οικογενειακή τραγωδία στο χωριό Γέρι της Κύπρου, όπου μια γυναίκα φέρεται ότι σκότωσε τον 12χρονο γιο της και στη συνέχεια επιχείρησε να αυτοκτονήσει.
Νεκρός 12χρονος στην Κύπρο από το χέρι της μητέρας του
ΕΥΡΩΠΗ
Κύπρος: οι ελπίδες στρέφονται στο σύστημα Sonar
Στο υπερσύγχρονο ηχοεντοπιστικό σύστημα Sonar, που έφτασε αργά χθες στην Κύπρο και νωρίς σήμερα το πρωί έπιασε δουλειά, έχουν εναποθέσει οι αρχές τις ελπίδες τους για τον εντοπισμό των εναπομείναντων τριών...
Κύπρος: οι ελπίδες στρέφονται στο σύστημα Sonar
ΕΥΡΩΠΗ
Δολοφονία 64χρονου στην Κύπρο, συνελήφθη ο γιος του
Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης 64χρονου Αγγλοκύπριου στα Λεύκαρα της Κύπρου διερευνά η Αστυνομία στη Λάρνακα. Συνελήφθη ο 25χρονος γιος του φέρεται να ομολόγησε ότι ο ίδιος σκότωσε τον πατέρα του.
Δολοφονία 64χρονου στην Κύπρο, συνελήφθη ο γιος του
ΕΥΡΩΠΗ
Σοκ μετά από τριπλή γυναικοκτονία στην Ισπανία
Τριπλό έγκλημα με θύματα τρεις γυναίκες έγινε στην πόλη Βάλχα της Γαλικίας. Ένας 44χρονος Ισπανός σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του, την κουνιάδα του και την πεθερά του μπροστά στα παιδιά του, ηλικίας 4 και...
Σοκ μετά από τριπλή γυναικοκτονία στην Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Η κυπριακή αστυνομία με ανάγκασε να ανακαλέσω καταγγελία για βιασμό»
Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της Βρετανίδας που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό στην Κύπρο και στη συνέχεια ανακάλεσε την κατάθεσή της. Η 19χρονη υποστηρίζει μέσω δικηγόρων ότι η αστυνομία την ανάγκασε να...
«Η κυπριακή αστυνομία με ανάγκασε να ανακαλέσω καταγγελία για βιασμό»
ΕΥΡΩΠΗ
Η «εκστρατεία βιασμών» του Νίκου Μεταξά
Η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας περιέχει κρίσεις σχετικά με τη δράση, τα κίνητρα αλλά και τις προθέσεις του «Ορέστη», ενώ περιλαμβάνονται αυτούσια κομμάτια από την κατάθεση του κατηγορούμενου.
Η «εκστρατεία βιασμών» του Νίκου Μεταξά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας