Τρεις ημέρες μετά την εκλογή του κωμικού Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην προεδρία της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος κλιμακώνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με την απόφασή του να παράσχει ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.
Η κίνηση αυτή του Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στη γειτονική χώρα, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να κατηγορεί τη Ρωσία πως δεν συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση λύσης, ενώ ζήτησε την ενίσχυση των διεθνών διπλωματικών πιέσεων προς το Κρεμλίνο.
«Με το διάταγμα για την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι βρίσκονται σε εδάφη που δεν ελέγχονται προσωρινά από το κράτος μας, η Ρωσική Ομοσπονδία παραδέχθηκε την ευθύνη που έχει ως κράτος κατακτητής. Η Ουκρανία προσβλέπει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της υπεράσπισης των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων και κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το επιτελείο Ζελένσκι.
Η απόφαση «να δοθούν διαβατήρια στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, καλώντας τους πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας να μην υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση ρωσικού διαβατηρίου.
Παρόμοιες ήταν και οι αντιδράσεις του απερχόμενου προέδρου της, Πέτρο Ποροσενκο, ο οποίος σχολίασε πως η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί προετοιμασία του Κρεμλίνου «να προσαρτήσει τον Ντονμπάς ή να δημιουργήσει ένα ρωσικό θύλακο στην Ουκρανία», καλώντας ταυτόχρονα και τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να καταδικάσουν τις ενέργειες του Πούτιν και να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Παράλογη και αποσταθεροποιητική» χαρακτήρισε την απόφαση Πούτιν η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο νέος πρόεδρος της χώρας εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτικός σε σχέση με τον προκάτοχό του και έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.
Η κίνηση του Πούτιν, αμέσως μετά την εκλογή Ζελένσκι και δίχως το Κρεμλίνο να έχει συγχαρεί τον Ουκρανό πρόεδρο για τη εκλογή του, επιδεινώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών και καθιστούν δυσκολότερες τις συνομιλίες για επίτευξη λύσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας