Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προβάδισμα Σάντσεθ, γρίφος οι συνεργασίες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προβάδισμα Σάντσεθ, γρίφος οι συνεργασίες

  • A-
  • A+
Μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με παλιότερα προεκλογικά ντιμπέιτ ήταν η ξεκάθαρη πρόταση του Πάμπλο Ιγκλέσιας στον Πέδρο Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ευθέως, όπως και δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο να επιδιώξει συνεργασία με τους Ciudadanos

Λίγες μέρες πριν από το μεγάλο ραντεβού με την κάλπη, στις 28 του μήνα, ανήμερα του δικού μας Πάσχα, οι υποψήφιοι των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της Ισπανίας διασταυρώνουν τα ξίφη τους στοχεύοντας κυρίως στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και φαβορί των εκλογών, σύμφωνα με τα γκάλοπ, ο αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάμπλο Κασάδο, του κεντροδεξιού Ciudadanos (Πολίτες) Αλμπερτ Ριβέρα και του αριστερού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ήρθαν αργά χθες το βράδυ και πάλι αντιμέτωποι στο ντιμπέιτ του δικτύου Atresmedia.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα το ντιμπέιτ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RTVE.

Μένει να φανεί την Κυριακή αν αυτές οι τηλεμαχίες θα επηρεάσουν τις διαφαινόμενες τάσεις του εκλογικού σώματος.

Ολες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητή τον σημερινό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ με άνετο προβάδισμα. Το αν όμως θα γίνει και πάλι πρωθυπουργός, παραμένει γρίφος.

Αν τα δημοσκοπικά ευρήματα μεταφράζονταν σε εκλογικά αποτελέσματα, τότε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), αν και πρώτο, απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Για να κυβερνήσει θα πρέπει να επιδιώξει είτε μια σχετικά «άνετη» συμμαχία με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos (μάλλον δύσκολο) είτε να αναβιώσει τη «συμμαχία της πρότασης μομφής», όπως την αποκαλούν τα ισπανικά ΜΜΕ, με το Podemos και τα εθνικιστικά κόμματα Βάσκων και Καταλανών (πιο εφικτό).

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έβγαλε προχθές η εφημερίδα El Periodico, πριν δηλαδή από την έναρξη των ντιμπέιτ, το σκηνικό διαμορφώνεται περίπου ως εξής: οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ έρχονται πρώτοι με 128 έδρες.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) δεύτερο με 83 έδρες, πολύ πιο κάτω από τις 137 που κατέχει στην απερχόμενη Βουλή.

Οι Πολίτες παγιώνονται στην τρίτη θέση με 49 έδρες. Μεγάλη δημοσκοπική πτώση για το Podemos, το οποίο φαίνεται να χάνει τις μισές και πλέον έδρες (32 από τις 71 που έχει σήμερα) και να πέφτει στην τέταρτη θέση.

Το πιο δυσάρεστο εύρημα είναι ότι το ακροδεξιό Vox, μετά το τοπικό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας, εισέρχεται για πρώτη φορά και στο εθνικό με 26 έδρες.

Το θετικό είναι ότι η πτώση του ΡΡ μάλλον απομακρύνει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μεγάλου δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού όπως στην Ανδαλουσία, καθώς το άθροισμα των τριών απέχει αρκετά από τον μαγικό αριθμό 176.

Το ντιμπέιτ της Δευτέρας, σύμφωνα με τις γενικότερες εκτιμήσεις, δεν έβγαλε κάποιον ξεκάθαρο νικητή.

Ο Πέδρο Σάντσεθ «διασώθηκε». Ο υπερσυντηρητικός Πάμπλο Κασάδο πέρασε κάτω από τον πήχη.

Ο Αλμπερτ Ριβέρα πολύ επιθετικός, αν και πιο συγκροτημένος από τον άλλο δεξιό ηγέτη. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πιο μετριοπαθής και συμφιλιωτικός σε σχέση με το ιδιαίτερα μαχητικό προφίλ του παρελθόντος.

Τα δύο πιθανά κυβερνητικά μπλοκ που δείχνουν τα γκάλοπ ξεχώρισαν και στο ντιμπέιτ, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ.

Τόσο ο Κασάδο όσο και ο Ριβέρα εστίασαν στη μείωση της φορολογίας, ενώ ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας πρότειναν λύσεις κεϊνσιανού τύπου.

Τη γνωστή τους θέση για «μηδενική ανοχή» στους εθνικιστές της Καταλονίας επανέλαβαν ο Κασάδο και ο Ριβέρα, απέναντι σε έναν Ιγκλέσιας που τόνισε ότι «το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τον διάλογο», και σε έναν συγκαταβατικό Σάντσεθ που ωστόσο επέμεινε πως «δεν θα γίνει δημοψήφισμα, ούτε θα υπάρξει ανεξαρτησία».

Μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με παλιότερα προεκλογικά ντιμπέιτ ήταν η ξεκάθαρη πρόταση του Πάμπλο Ιγκλέσιας στον Πέδρο Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ευθέως, όπως και δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο να επιδιώξει συνεργασία με τους Ciudadanos.

Ερωτήματα στα οποία θα υποχρεωθεί να απαντήσει από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά, ως διαφαινόμενος νικητής των εκλογών.

Και με όλες πάντως τις επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τα ποσοστά τουλάχιστον των άλλων τριών κομμάτων, καθώς οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία δεν πέφτουν πάντα μέσα...

ΕΥΡΩΠΗ
Καθοριστικό βήμα για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία
Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμφώνησαν να συνεργασθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς όμως να ανακοινώσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό...
Καθοριστικό βήμα για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
Γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Podemos και Σοσιαλιστών
Ενα είδος «ελεύθερης σχέσης» προκρίνουν ως ιδανικό για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας οι Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας ● Το ακροδεξιό Vox ετοιμάζεται να μπει δυναμικά και στην αυτό-νομη περιφέρεια...
Γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Podemos και Σοσιαλιστών
ΕΥΡΩΠΗ
Ο χάρτης της Ισπανίας βάφτηκε κόκκινος
Οπως προκύπτει από το τριπλό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ισπανία, υπάρχει η αδιαμφισβήτητη δύναμη των αριθμών και ο εκλογικός χάρτης που βάφτηκε κόκκινος, στο χρώμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο χάρτης της Ισπανίας βάφτηκε κόκκινος
ΕΥΡΩΠΗ
Κρίσιμες εκλογές στην Ισπανία
Με όλα τα γκάλοπ να τον δείχνουν νικητή αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο Ισπανός πρωθυπουργός επιχειρεί να ανεβάσει τα ποσοστά του επισείοντας το φόβητρο της επιστροφής της...
Κρίσιμες εκλογές στην Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
Εν αναμονή της πρόωρης κάλπης
O κύβος ερρίφθη. Η Ισπανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές. Το μόνο που μένει να γνωστοποιηθεί είναι η ακριβής ημερομηνία. Μια ημερομηνία την οποία «γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ», όπως είπε χθες σε...
Εν αναμονή της πρόωρης κάλπης
ΕΥΡΩΠΗ
Μήπως τελικά... Δεν Μπορούμε;
Οι προσδοκίες αυξάνονταν μέρα με τη μέρα, από το θετικό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών μέχρι το βράδυ της Κυριακής, που οι Unidos Podemos έπεσαν ξαφνικά από τα σύννεφα: οι δημοσκοπήσεις δεν επαληθεύτηκαν,...
Μήπως τελικά... Δεν Μπορούμε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας