Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ωρα περισυλλογής και αναζήτησης των «γιατί»
ΑP PHOTO / THIERRY MALLET
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ωρα περισυλλογής και αναζήτησης των «γιατί»

  • A-
  • A+
Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αναπόφευκτα πολλά και δεν αφορούν μόνο τα ακριβή αίτια του -κατά τα φαινόμενα- ατυχήματος. Αφορούν και το τι προηγήθηκε: εγκατάλειψη, υποχρηματοδότηση και δυσκολία για ένα κράτος να συντηρήσει σωστά ένα τόσο παλιό μνημείο... Ομως η κυβέρνηση Μακρόν είχε άλλες προτεραιότητες: άμυνα, τρομοκρατία και δραστικές περικοπές στο σύνολο του δημόσιου τομέα

«Η Παναγία των Παρισίων με τις πολλές φθορές χρειάζεται ανακαίνιση και ελπίζει ότι μπορείτε να βοηθήσετε». Το άρθρο με αυτό τον προφητικό τίτλο δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 28 Νοεμβρίου του 2017.

Η αμερικανική εφημερίδα έκανε λόγο για τις εργασίες συντήρησης που χρειαζόταν επειγόντως η ιστορική εκκλησία.

Οι εργασίες τελικά ξεκίνησαν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις κάτι πήγε στραβά σε εκείνο το κομμάτι, με αποτέλεσμα την πυρκαγιά που παραλίγο να καταστρέψει ολοκληρωτικά ένα ναό-κόσμημα για το Παρίσι και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αναπόφευκτα πολλά και δεν αφορούν μόνο τα ακριβή αίτια του -κατά τα φαινόμενα- ατυχήματος.

Αφορούν και το τι προηγήθηκε: εγκατάλειψη, υποχρηματοδότηση και δυσκολία για ένα κράτος να συντηρήσει σωστά ένα τόσο παλιό μνημείο. Ιδίως όταν η ενίσχυση του πολιτισμού δεν συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητές του.

Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Νοτρ Νταμ -κατά μέσο όρο 30.000 την ημέρα- και το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ.

Ωστόσο κι αυτά τα έσοδα δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις φθορές οχτώμισι αιώνων. Επεται το γαλλικό κράτος, ιδιοκτησία του οποίου είναι όλοι οι καθεδρικοί που έχουν χτιστεί πριν το 1905.

Το 2012 χρηματοδότησε την αντικατάσταση των καμπανών της Νοτρ Νταμ και το 2017 διέθεσε έξι εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του βέλους του ναού, το οποίο κατέρρευσε χθες από τη φωτιά.

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα του περιοδικού ΤΙΜΕ τον Ιούλιο του 2017, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μακρόν δεν είχε την πρόθεση να επιδείξει περαιτέρω γενναιοδωρία.

«Η Γαλλία έχει χιλιάδες μνημεία. Η περίπτωση της Νοτρ Νταμ δεν είναι η πιο επείγουσα» δήλωσε ανώνυμα στο αμερικανικό περιοδικό στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Η κυβέρνηση Μακρόν είχε άλλες προτεραιότητες: άμυνα, τρομοκρατία και δραστικές περικοπές στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

Οσο για το ερώτημα αν η επιλογή της εταιρείας που ανέλαβε τις εργασίες αποκατάστασης ήταν η καλύτερη και όχι η φτηνότερη, είναι κάτι που ίσως απαντηθεί στη συνέχεια.

Οπως μάλιστα διαβάζαμε χθες στη Le Figaro, δεν είναι βέβαιο ότι η εταιρεία που ανέλαβε τις εργασίες θα κληθεί να πληρώσει αποζημίωση.

Κι αυτό γιατί, όπως έλεγαν ειδικοί στα ασφαλιστικά ζητήματα, είναι δύσκολο να αποδειχτεί σε τέτοιες περιπτώσεις η υπαιτιότητα της εταιρείας.

Αλλά, ακόμα κι αν γίνει αυτό, τα ασφάλιστρα έχουν συγκεκριμένο ύψος το οποίο σίγουρα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση.

«Γι’ αυτό και», κατέληγε η Le Figaro, «είναι απαραίτητες και οι δωρεές των ιδιωτών (έχουν φτάσει τα 600 εκατομμύρια) και οι δαπάνες του κράτους».

Μνημεία στο «κόκκινο»

Κι ενώ ακόμα καπνίζουν τα αποκαΐδια της Νοτρ Νταμ, διάφορα ΜΜΕ θέτουν το ερώτημα ποιο θα είναι το επόμενο μνημείο που θα πέσει θύμα της κακής συντήρησης.

Τέτοια ήταν, για παράδειγμα, η περίπτωση του Εθνικού Μουσείου του Ρίο ντε Ζανέιρο στη Βραζιλία που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αρθρο της Guardian χθες ζητούσε να γίνει επειγόντως ανακαίνιση στη Παλάτι του Γουεστμίνστερ, όπου στεγάζεται η Βουλή των Κοινοτήτων, προτού να είναι πολύ αργά. Για «μεγάλο κίνδυνο» να τυλιχτεί στις φλόγες η Βουλή έκανε λόγο και ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ηδη πάντως το κτίριο κινδύνευσε με πλημμύρα πριν από δύο εβδομάδες, όταν παρουσιάστηκε μεγάλη διαρροή στην οροφή αναγκάζοντας σε διακοπή τη συνεδρίαση για το Brexit...

ΕΥΡΩΠΗ
«Χρυσάφι» στη Νοτρ Νταμ, ούτε δάκρυ για τους φτωχούς
Πολύτιμη η Νοτρ Νταμ, τραγωδία η πυρκαγιά, αλλά κανένας τόσα χρόνια δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ για τους χιλιάδες άστεγους και φτωχούς που περιφέρονταν γύρω από την Εκκλησία και σε πολλά άλλα σημεία του Παρισιού...
«Χρυσάφι» στη Νοτρ Νταμ, ούτε δάκρυ για τους φτωχούς
ΕΥΡΩΠΗ
Αφαιρούν επικίνδυνα τμήματα από τη Νοτρ Νταμ
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανακατασκευή του βέλους, ενώ ήδη έχει συγκεντρωθεί από δωρεές πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Αφαιρούν επικίνδυνα τμήματα από τη Νοτρ Νταμ
ΕΥΡΩΠΗ
Παναγία των Παρισίων: H πρώτη λειτουργία μετά την καταστροφή
Δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον ιστορικό ναό ο αρχιεπίσκοπος της γαλλικής πρωτεύουσας, Μισέλ Οπετί, τέλεσε την πρώτη λειτουργία ενώπιον περιορισμένου αριθμού ατόμων που φορούσαν κράνη.
Παναγία των Παρισίων: H πρώτη λειτουργία μετά την καταστροφή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ολα για την Παναγία των Παρισίων, τίποτα για τους Αθλιους»
Η λαϊκή οργή για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που «θρέφει» η νεοφιλελεύθερη πολιτική Μακρόν ξεχείλισε για 23ο συναπτό Σάββατο στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.
«Ολα για την Παναγία των Παρισίων, τίποτα για τους Αθλιους»
ΕΥΡΩΠΗ
Το σκίτσο με τον Κουασιμόδο που έγινε viral
Με το σκίτσο που έφτιαξε με το μολύβι της και δείχνει τον καμπούρη Κουασιμόδο να σφίγγει στην αγκαλιά του με πόνο την Παναγία των Παρισίων η Κριστίνα Κορέα από τον Ισημερινό συγκίνησε εκατομμύρια χρήστες του...
Το σκίτσο με τον Κουασιμόδο που έγινε viral
ΕΥΡΩΠΗ
Ενότητα στα αποκαΐδια
Η τρομερή πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, ηλικίας 850 ετών, κατέστρεψε πολύ μεγάλα μέρη του. Κατέρρευσαν το βέλος, η υπόλοιπη στέγη και το ρολόι στην πρόσοψη του.
Ενότητα στα αποκαΐδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας