Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ναι» στην παράταση για το Brexit, παζάρι για τους όρους
(AP Photo/Virginia Mayo)

«Ναι» στην παράταση για το Brexit, παζάρι για τους όρους

  • A-
  • A+

Προς συμφωνία για νέα αναβολή του Brexit οδεύουν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ζητούμενο να είναι η χρονική διάρκεια της παράτασης, αλλά και οι προϋποθέσεις που θα θέσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών προς την Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα προσπαθήσει να πείσει την Ε.Ε. να της δώσει νέα προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου, χωρίς την υποχρέωση να συμμετέχει η χώρα στις ευρωεκλογές, πράγμα στο οποίο αντιτίθενται οι 27.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά της, η Τερέζα Μέι θα έχει καταρχάς τετ α τετ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και στη συνέχεια θα κάνει παρέμβαση κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Μετά την ομιλία της πρωθυπουργού της Βρετανίας οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν επί των νέων προτάσεων.

Μέι: Παράταση για «ομαλή» αποχώρηση

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Μέι, κατά την προσέλευσή της στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο μίας νέας χρονικής διορίας, προκειμένου να εγκριθεί η Συμφωνία κι έτσι η αποχώρηση να γίνει να «ομαλό» τρόπο. 

«Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο», δήλωσε η Μέι, προσθέτοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου».

«Ξέρω πως πολλοί [από τους ηγέτες] θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την Ε.Ε.», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Προθεσμία υπό όρους

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί είναι η Ε.Ε. να προτείνει μία αρκετά μεγαλύτερη παράταση (ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για έναν χρόνο) η οποία θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

Τελική ημερομηνία εξόδου δεν φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι, όμως ο Ντόναλντ Τουσκ, σε χθεσινή τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μέχρι τώρα εμπειρία μας, καθώς και οι βαθιές διαιρέσεις στους κόλπους της Βουλής των Κοινοτήτων, λίγους λόγους μας δίνουν να πιστεύουμε ότι η διαδικασία της επικύρωσης θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί από τώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου», κάνοντας λόγο για μία «ευέλικτη παράταση, η οποία δεν θα διαρκέσει παρά μόνο όσο χρόνο είναι απαραίτητο και όχι περισσότερο από ένα έτος». 

Μπορεί έτσι να διακοπεί μόλις επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης από τα δύο μέρη. Είναι πολύ περισσότερο απ' ό,τι επιθυμεί η Μέι.

Θετικό το Βερολίνο

Η πρόταση του Τουσκ φαίνεται να βρίσκει κάποια απήχηση στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει, μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Τερέζα Μέι, ότι μια αναβολή μέχρι «τις αρχές του 2020» να είναι εφικτή. 

Σκληρές απαιτήσεις από το Παρίσι

Την πιο σκληρή στάση, πάντως, εξακολουθεί να κρατά η Γαλλία με το Παρίσι να ανακοινώνει πως «όσο η περίοδος (της παράτασης) είναι μακρά, τόσο οι εγγυήσεις θα πρέπει να είναι σοβαρές».

Η Γαλλία αναμένεται να απαιτήσει σήμερα να καταργηθεί η βρετανική θέση Επιτρόπου στην Κομισιόν, κάτι που θα σημάνει ότι Βρετανία θα χάσει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για την Ε.Ε. για πρώτη φορά από το 1973. 

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητήσει τρόπους να εξασφαλίσει τη μειωμένη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. .

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στην απώλεια της θέσης Επιτρόπου, όμως θεωρείται απίθανο να αντισταθεί ιδιαίτερα εάν της παρουσιαστεί η πρόταση για μακρόχρονη παράταση.

Σύμφωνα με τον Guardian η κίνηση της Γαλλίας είναι δύσκολο να έχει την άμεση στήριξη άλλων ευρωπαϊκών κρατών υπό τον φόβο της χαλάρωσης της σύνδεσης των κρατών – μελών με τον αριθμό των εκπροσώπων.

Παράλληλα, η Βρετανία θα κληθεί να υπογράψει ένα «σύμφωνο συνεργασίας» αναφορικά με την υποχρέωσή της να μείνει εκτός της λήψης αποφάσεων για την μακρόχρονη στρατηγική της Ε.Ε. 

Υπέρ μίας ευέλικτης παράτασης ο Αλ. Τσίπρας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την πρόταση για μια ευέλικτη παράταση του Brexit, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

eurokinissi

Παράλληλα θα υπογραμμίσει την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε. στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματά της, χωρίς να παρακωλύονται από συνεχείς Συνόδους Κορυφής για το Brexit.

Χτυπάμε το σύστημα εκ των... έσω

Την ίδια στιγμή οι φανατικοί υποστηρικτές του Brexit απεργάζονται σχέδια για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές.

Εάν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο λάβει μέρος στις διαδικασίες, οι Brexiteers θα προωθήσουν το σχέδιο... Δούρειος Ίππος.

«Εάν παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντίθετα με την δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούλησή μας, διότι ορισμένοι στη Ευρωπαϊκή Ενωση ελπίζουν ότι θα αλλάξουμε γνώμη...θα το μετανιώσουν», δήλωσε ο ευρωφοβικός βουλευτής των Τόρις Μαρκ Φρανσουά, ο οποίος και βάφτισε «Δούρειο Ίππο» την στρατηγική που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν οι ομοϊδεάτες του συντηρητικοί στο Ευρωκοινοβούλιο παραπέμποντας στην άλωση της Τροίας.

«Θα γίνουμε ο Δούρειος Ίππος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα οδηγήσουμε σε αποτυχία τις απόπειρές τους να συνεχίσουν ένα πιο φεντεραλιστικό σχέδιο» για την Ενωση, προειδοποίησε ο Μαρκ Φρανσουά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστηρικτών του Brexit στο Λονδίνο, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής το αίτημα για νέα παράταση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΕΥΡΩΠΗ
Έντονο παρασκήνιο πριν τη σύνοδο κορυφής για το Brexit
Η ώρα των αποφάσεων για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει ενώ την ίδια ώρα κορυφώνονται οι επαφές των ηγετών της ΕΕ πριν την κρίσιμη αυριανή σύνοδο κορυφής των «27» στις...
Έντονο παρασκήνιο πριν τη σύνοδο κορυφής για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Η παράταση του Brexit έγινε νόμος του κράτους
Σύμφωνα με τον νόμο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την...
Η παράταση του Brexit έγινε νόμος του κράτους
ΕΥΡΩΠΗ
Όρισαν ημερομηνία ευρωεκλογών, με την ελπίδα να μη συμμετάσχουν
Μπορεί η Βρετανία να ελπίζει ότι θα φύγει από την Ε.Ε. ωστόσο όσο είναι μέλος της, οφείλει να συμπεριφέρεται ως τέτοιο. Έτσι, η κυβέρνηση της Βρετανίας όρισε την 23η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής των...
Όρισαν ημερομηνία ευρωεκλογών, με την ελπίδα να μη συμμετάσχουν
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε
Έπειτα από διαβουλεύσεις περίπου δέκα ωρών, οι «27» της Ε.Ε. και η Τερέζα Μέι συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση για παράταση του Brexit.
Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναμμένα κάρβουνα βάζει ο Γιούνκερ τη Μέι για την αναβολή
Την εκτίμηση ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν θα λάβει απόφαση για να δοθεί παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 για τη Βρετανία έκανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις Βρυξέλλες έφτασε η επιστολή της Τερέζα Μέι με...
Σε αναμμένα κάρβουνα βάζει ο Γιούνκερ τη Μέι για την αναβολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας