Η συνάντηση των ρατσιστικών και ακροδεξιών κομμάτων ήταν μια «γενική δοκιμή», η οποία σε μεγάλο βαθμό εξελίχθηκε σε αποτυχία. Από το ξενοδοχείο «Gallia» του Μιλάνου έλειπαν η Μαρίν Λεπέν, ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν, αλλά και οι Αυστριακοί εθνικιστές. Τον Ματέο Σαλβίνι πλαισίωσαν τελικά μόνον η Εναλλακτική για τη Γερμανία και δυνάμεις της Ακρας Δεξιάς από τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.
«Η Ευρώπη ξανασηκώνει κεφάλι» ήταν ένα από τα συνθήματα που διάλεξε ο γραμματέας της Λέγκας, ο οποίος επέμεινε ότι αυτή είναι μόνον η αρχή και ότι μέχρι τις ευρωεκλογές (αλλά και αμέσως μετά) το μέτωπο των ακραίων ευρωσκεπτικιστών πρόκειται να διευρυνθεί. Το πώς αυτό μπορεί να συμβεί, βέβαια, δεν μπόρεσε να το εξηγήσει. Διότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι σχέσεις του, τόσο με τον Ορμπαν (ο οποίος δεν θέλει να φύγει από το ΕΛΚ) όσο και με τον Πολωνό Κατσίνσκι, δεν είναι οι θερμότερες.
Παράλληλα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ναυαγεί το σχέδιο μελλοντικής συνεργασίας των ακροδεξιών εθνικιστών με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: δεν θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ κάποιες από τις δυνάμεις των ευρωπαϊκών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων αντιδρούν στην ιδέα της συμπόρευσης με ξενοφοβικούς και μισαλλόδοξους πολιτικούς.
Ο Σαλβίνι και οι σύμμαχοί του, βέβαια, προσπαθούν να δείξουν ότι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση. «Λέμε όχι στην Ευρώπη των τραπεζιτών, των δήθεν πονόψυχων ανθρώπων και των μεταναστών», επανέλαβαν και χθες από την ιταλική συμπρωτεύουσα. Θεωρούν, μάλιστα, ότι οι θέσεις αυτές θα εκφράσουν «τη μελλοντική Ευρώπη της κοινής λογικής».
Τα προβλήματα, όμως, για τον γραμματέα της Λέγκας ξεκινούν από το ίδιο του το σπίτι. Οι κυβερνητικοί του σύμμαχοι, τα Πέντε Αστέρια, δεν δίστασαν να καταγγείλουν ότι η συμμαχία του Ματέο Σαλβίνι με πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται την ιστορική αλήθεια του Ολοκαυτώματος προκαλεί «σοβαρότατα ιδεολογικά προβλήματα».
Η κύρια αναφορά είναι στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, με τις γνωστές θέσεις της σε ό,τι αφορά τον ναζισμό. Αλλά ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει να θεωρεί ότι στα κόμματα με τα οποία συνεργάζεται «δεν υπάρχει κανένας νοσταλγός των δικτατοριών ή αναθεωρητής της Ιστορίας του περασμένου αιώνα».
Θα δούμε τι άλλο θα ακούσουμε μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών. Ο επικεφαλής της Λέγκας μπορεί να κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του, αγγίζοντας το 35,7% στα τελευταία γκάλοπ που έγιναν στην Ιταλία, αλλά δεν στάθηκε ικανός -τουλάχιστον μέχρι τώρα- να εφαρμόσει το σχέδιό του για μια «Ευρωπαϊκή Λέγκα», η οποία θα έπρεπε να μεταφέρει το ιταλικό μοντέλο (με σειρά συμμαχιών) στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας