Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση νόμου από βουλευτές για να σπάσει το αδιέξοδο στο Brexit

Brexit

AP Photo/Alastair Grant

Πρόταση νόμου από βουλευτές για να σπάσει το αδιέξοδο στο Brexit

  • A-
  • A+
Η πρόταση θα πρέπει να περάσει τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από τη Βουλή των Λόρδων • Νέες ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη

Διακομματική πρόταση νόμου ο οποίος να διασφαλίζει ότι η Βρετανία δεν θα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, έστω και κατά λάθος, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο βουλευτής των Εργατικών. Στόχος τους, να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε. πέρα από τις 12 Απριλίου.

Την πρόταση, που έχει τη στήριξη και βουλευτών των Συντηρητικών, κατέθεσε η Εργατική Ιβέτ Κούπερ. Οι βουλευτές φοβούνται τις συνέπειες του άτακτου Brexit και προτίθενται να θέσουν ξανά σε ψηφοφορία εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι καμία από αυτές δεν πέρασε το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την Ιβέτ Κούπερ, η πρόταση αφήνει στην κυβέρνηση την ευθύνη να αποφασίσει πόση θα είναι η παράταση στο άρθρο 50. Το νομοσχέδιο για να εγκριθεί πρέπει να υπερψηφιστεί τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από τη Βουλή των Λόρδων.

«Είναι η τελευταία προσπάθεια να προστατέψουμε τη χώρα από τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε», τόνισε η Κούπερ.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στη Βουλή την Τετάρτη, με στόχο να τεθεί σε ψηφοφορία την ίδια μέρα και στα δύο σώματα.

Οι ψηφοφορίες επί των εναλλακτικών προτάσεων στο Brexit πιθανότατα θα γίνουν την Πέμπτη, σε μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται η φημολογία ότι η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να θέσει ξανά σε ψηφοφορία τη Συμφωνία Αποχώρησης η οποία έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από το Κοινοβούλιο, η τελευταία χωρίς την Πολιτική Διακήρυξη για ξεπεραστεί ο σκόπελος του κανονισμού της Βουλής.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δεχθεί νέα ψηφοφορία για το θέμα ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, διότι ο κανονισμός του Κοινοβουλίου δεν επιτρέπει ψηφοφορία επί του ίδιου τρεις φορές, εκτός αν υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές.

Υπουργικό συμβούλιο

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι στη σύνοδο κορυφής της 10ης Απριλίου η Βρετανία θα ξεκαθαρίσει τη θέση για το Brexit.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει από το πρωί για το πώς θα διαχειριστεί τις εξελίξεις, ωστόσο μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχαν πληροφορίες για το τι θα αποφασίσει.

Προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες

Τόσο ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόφσκις, προειδοποιούν για τους κινδύνους που πλέον είναι περισσότερο από ορατοί.

Ο Βλάντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και ίσως έχει επίσης αντίκτυπο στη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επίσης σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει ένα σκληρό Brexit αλλά παραδέχθηκε ότι «δεν θα είμαστε σε θέση να αμβλύνουμε όλες τις πιθανές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να παράσχουν ρευστότητα στην περίπτωση που ένα Brexit χωρίς συμφωνία δημιουργήσει τον κίνδυνο να «παγώσουν» οι αγορές και ο Ντομπρόβσκις επανέλαβε το αίτημά του προς τις τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία προκειμένου να είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε αυτό το σενάριο εάν τελικά επισυμβεί.

Νωρίτερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι το άτακτο Brexit είναι όλο και πιο πιθανό, αν δεν αλλάξει τρόπο αντιμετώπισής του η Βρετανία.

«Ελπίζουμε ότι θα το αποφύγουμε, αλλά ο χρόνος τελειώνει», τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουμε ακόμη λίγη υπομονή», αλλά κυβέρνηση και βουλευτές πρέπει να λάβουν μια ρεαλιστική απόφαση το συντομότερο.

Εμανουέλ Μακρόν και Λίο Βαράντκαρ

AP Photo/Christophe Ena, Pool

Μακρόν: Στο χέρι της Βρετανίας το Brexit

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που δέχθηκε στο Παρίσι τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι οι εξελίξεις για το Brexit είναι στο χέρι των Βρετανών.

Όπως είπε, το Λονδίνο μπορεί να αποφύγει ή να προκαλέσει έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ενώ τόνισε ότι παράταση εφαρμογής του άρθρου 50, δεν μπορεί να θεωρείται ούτε δεδομένη ούτε κάτι εύκολο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να αιτιολογήσει με πολύ σοβαρό τρόπο την παράταση του άρθρου 50.

ΕΥΡΩΠΗ
Πολιτικό κομφούζιο για το Brexit
Με τα σενάρια για μια τέταρτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης να «φουντώνουν» συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.
Πολιτικό κομφούζιο για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: Νέες ψηφοφορίες με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση
Το σενάριο της τελωνειακής ένωσης με τη Βρετανία φαίνεται ότι προωθούν οι Βρυξέλλες, εν όψει των επαναληπτικών ψηφοφοριών επί των εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit. Η ιδέα έχει αρχίσει να φαίνεται...
Brexit: Νέες ψηφοφορίες με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα παράταση στην αγωνία
Παρά τη σχετική συσπείρωση, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε χθες για τρίτη φορά τη... μισή συμφωνία της Τερέζα Μέι δημιουργώντας νέα -χαοτικά- δεδομένα στο ζήτημα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την...
Νέα παράταση στην αγωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Επιχείρηση πειθούς από τον Τζόνσον εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε εκστρατεία να πείσει συμμάχους και αντιπάλους να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit που πέτυχε με τις Βρυξέλλες, έως το απόγευμα του Σαββάτου που θα τεθεί σε ψηφοφορία...
Επιχείρηση πειθούς από τον Τζόνσον εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου
ΕΥΡΩΠΗ
Το Λονδίνο ζητά από τις Βρυξέλλες να δείξουν «ευελιξία» για το Brexit
Προειδοποιώντας ότι η Βρετανία ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Στίβεν Μπάρκλεϊ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ευελιξία και δημιουργικότητα,...
Το Λονδίνο ζητά από τις Βρυξέλλες να δείξουν «ευελιξία» για το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας