Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Brexit: Νέες ψηφοφορίες με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση

Παραμένει ανοιχτός ο κίνδυνος για άτακτο Brexit, καθώς ο χρόνος τρέχει και η Βρετανία δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για το τι πραγματικά θέλει

AP Photo/Alastair Grant

Brexit: Νέες ψηφοφορίες με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση

  • A-
  • A+
Πιθανή νέα Πολιτική Διακήρυξη Ε.Ε.-Βρετανίας στις 10 Απριλίου, σύμφωνα με τον Γκι Φέρχοφσταντ • Τέσσερις προτάσεις προς ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

Το σενάριο της τελωνειακής ένωσης με τη Βρετανία φαίνεται ότι προωθούν οι Βρυξέλλες, εν όψει των αποψινών επαναληπτικών ψηφοφοριών επί των εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η ιδέα αυτή έχει αρχίσει να φαίνεται δελεαστική για κάποιους και στη βρετανική κυβέρνηση, καθώς μετά την τρίτη απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης ο κίνδυνος για άτακτη έξοδο από την Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλος.

Τι ψηφίζουν απόψε

Τέσσερις προτάσεις εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, για να τεθούν σε ψηφοφορία.

Η πρώτη είναι το σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Τζέρσερ Κεν Κλαρκ, η οποία προβλέπει ότι οποιαδήποτε και αν είναι η συμφωνία για το Brexit, πρέπει να συμεπριλαμβάνει τη δέσμευση για διαπραγμάτευση «μόνιμης και ολοκληρωμένης τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε.». Στον πρώτο γύρο απορρίφθηκε με μόλις έξι ψήφους, διαφορά, δηλαδή 271 κατά έναντι 265 υπέρ.

Η δεύτερη είναι το Σχέδιο για Κοινή Αγορά 2.0, που κατέθεσαν βουλευτές των Συντηρητικών και των Εργατικών μαζί και προβλέπει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αλλά και σε ένα «περιεκτικό καθεστώς τελωνειακών σχέσεων» έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε.

Στις 27 Μαρτίου, οι βουλευτές ψήφισαν κατά 283 κατά και 189 υπέρ.

Η τρίτη είναι το σχέδιο δημοψηφίσματος, που κατέθεσαν δύο Εργατικοί βουλευτές και προβλέπει ότι οποιαδήποτε συμφωνία ή λύση βρεθεί για το Brexit, αυτή πρέπει να τεθεί στην κρίση του βρετανικού λαού με δημοψήφισμα.

Στην προηγούμενη ψηφοφορία πήρε 295 ψήφους κατά και 268 υπέρ.

Τέλος, η τέταρτη (διακομματική) είναι η ανάκληση ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε. ώστε να δοθεί χρόνος είτε για μια νέα συμφωνία για το Brexit είτε για να αποφασίσει το κοινοβούλιο οριστική παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. ώστε να αποφευχθεί έξοδος χωρίς συμφωνία

Στην ψηφοφορία της 27ης Μαρτίου είχε πάρει 293 ψήφους κατά και 184 υπέρ.

Προκρίνουν τελωνειακή ένωση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Γκόουκ, αν και τόνισε ότι η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι η συμφωνία της Τερέζα Μέι, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν την απόφαση του Κοινοβουλίου και ότι η εναλλακτική της τελωνειακής ένωσης έναντι της μη συμφωνίας είναι προτιμότερη. Ανέφερε πάντως ότι η πρωθυπουργός μελετά να θέσει ξανά σε ψηφοφορία τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να βρει κοινό τόπο έως τις 12 Απριλίου -έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 10 του μήνα-, τότε θα φύγει χωρίς συμφωνία, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της, αλλά και για τις μελλοντικές της σχέσεις με την Ε.Ε.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, η ιδέα τελωνειακής ένωσης, ώστε να αποφευχθεί άτακτο Brexit, φαίνεται αρκετά ελκυστική.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ, ο αρμόδιος διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι οι οκτώ προτάσεις που απορρίφθηκαν την περασμένη Τετάρτη τώρα μπορούν να περιοριστούν και να συνδυαστούν μεταξύ τους. Υπήρξε σχεδόν πλειοψηφία για την πρόταση της τελωνειακής ένωσης, οπότε μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπερψηφιστεί και η Ε.Ε. είναι προετοιμασμένη να επαναδιαπραγματευτεί την πολιτική διακήρυξη, ώστε να περιλαμβάνει την τελωνειακή ένωση».

Σύμφωνα με τον Γκι Φέρχοφσταντ, η μακροχρόνια παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 «καταστροφική», αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Μάλιστα δήλωσε ότι αν στη σύνοδο κορυφής καταλήξουν σε νέα Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ε.Ε., αυτή θα μπορούσε να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει διακομματική συνεργασία στο θέμα της τελωνειακής ένωση.

Συνεπώς, «η νέα Πολιτική Διακήρυξη της 10ης Απριλίου θα μπορούσε να γίνει νομοθεσία έως τις 22 Μαΐου».

Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει κοινή στάση στο θέμα της τελωνειακής ένωσης και αν θα πρέπει να προωθήσει αυτή τη λύση, αν περάσει από το Κοινοβούλιο.

Άλλωστε, υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν την έξοδο χωρίς συμφωνία, προκειμένου να μην υπάρξει καθόλου Brexit. Για παράδειγμα η Λιζ Τρους, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και μία από τους δελφίνους για την ηγεσία του κόμματος, υποστήριξε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Είναι εποχή δύσκολων επιλογών».

Οι Εργατικοί από την πλευρά τους στηρίζουν την ιδέα της τελωνειακής ένωσης, η οποία περιλαμβάνεται και στην πρόταση που έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο προς ψηφοφορία.

Επίσης, στηρίζουν σε μεγάλο ποσοστό την ιδέα του δημοψηφίσματος, καθώς ο αναπληρωτής του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του κόμματος, δήλωσε ότι αν ο λαός κληθεί να αποφασίσει επί της όποιας επιλογής, αυτό «θα λειτουργήσει ενωτικά για τη χώρα».

ΕΥΡΩΠΗ
Τρίτη ήττα για τη Μέι με θολό ορίζοντα για το Brexit
Με διαφορά 58 ψήφων απορρίφθηκε για τρίτη φορά η Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Για «άτακτο Brexit» προειδοποιεί πάλι η Μέι. Έκτακτη σύνοδο κορυφής για τις 10 Απριλίου συγκάλεσε ο Ντόναλντ...
Τρίτη ήττα για τη Μέι με θολό ορίζοντα για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Ψηφοφορίες μέχρι τελικής πτώσεως στο Λονδίνο
Την πρόθεση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να θέσει και τέταρτη φορά σε ψηφοφορία τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα της...
Ψηφοφορίες μέχρι τελικής πτώσεως στο Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίτη και φαρμακερή στο βρετανικό Κοινοβούλιο
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις στο Brexit, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η τρίτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. η οποία κατατέθηκε χωρίς την Πολιτική Διακήρυξη,...
Τρίτη και φαρμακερή στο βρετανικό Κοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit στη Βουλή των... Μόντι Πάιθον
Η Τερέζα Μέι έκανε άλλη μία ακροβασία φέρνοντας εκ νέου προς ψήφιση τη -δύο φορές απορριφθείσα- συμφωνία της με την Ε.Ε., αυτή τη φορά όμως... μισή!
Brexit στη Βουλή των... Μόντι Πάιθον
ΕΥΡΩΠΗ
Παράταση αδιεξόδου στο Brexit με τον χρόνο να κυλάει χωρίς αποτέλεσμα
Σε σίριαλ χωρίς τέλος εξελίσσεται η διαδικασία του Brexit μόλις οκτώ ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία εξόδου. Χωρίς αποτέλεσμα η δεύτερη μέρα επαφών κυβέρνησης-Εργατικών που αναζητούν κοινή λύση για...
Παράταση αδιεξόδου στο Brexit με τον χρόνο να κυλάει χωρίς αποτέλεσμα
ΕΥΡΩΠΗ
Επαφές και προσπάθειες για τρίτη ψηφοφορία της συμφωνίας για το Brexit
Η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ε.Ε. Αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία, η επικεφαλής των Συντηρητικών στη...
Επαφές και προσπάθειες για τρίτη ψηφοφορία της συμφωνίας για το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας