Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτες ρωγμές στην κυριαρχία Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν

AP Photo/Emrah Gurel

Πρώτες ρωγμές στην κυριαρχία Ερντογάν

  • A-
  • A+
Ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας και το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AKP) στέλνουν οι δημοτικές εκλογές. Σημαντικά κέρδη σε πόλεις- κλειδιά, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη καταγράφουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο σύνολο της χώρας, το κόμμα του Ερντογάν, επικράτησε στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες.

Η Κωνσταντινούπολη, πόλη που ανδρώθηκε πολιτικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, περνάει στα χέρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Εκρέμ Ιμάμογλου, που προηγείται με μερικές χιλιάδες ψήφους διαφορά του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος (AKP) δήλωσε σήμερα πως ο κύριος αντιπολιτευόμενος αντίπαλός του έχει προβάδισμα περίπου 25.000 ψήφων, όμως πρόσθεσε πως η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη περισσότερες από 300.000 άκυρες ψήφοι και πρόσθεσε πως μια τέτοια μάχη στήθος με στήθος στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας ήταν αναπάντεχη.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν, αναφερόμενος στο θρίλερ που εξελίσσεται στην πρώτη σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας, σημείωσε ότι ο υποψήφιος του CHP προηγείται με 4.159.650 ψήφους (48,80%) έναντι 4.131.761 ψήφων (48,4%) του εκλεκτού του Ερντογάν.

Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για τη μάχη της Κωνσταντινούπολης τονίζοντας πως «ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP» και πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Στο σύνολο της χώρας το κόμμα του Ερντογάν επικράτησε στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες, ωστόσο κατέγραψε απώλειες, με πρώτη την πρωτεύουσα Άγκυρα όπου ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μανσούρ Γιαβάς κέρδισε καθαρά. 

To AKP με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα κερδίζει 16 μητροπολιτικούς δήμους και το CHP 10.

Πιο συγκεκριμένα, το AKP κράτησε παραδοσιακά πολλούς δήμους στην ενδοχώρα, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP διατήρησε τα «οχυρά» του στη Σμύρνη και στα παράλια του Αιγαίου

Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών HDP κυριάρχησε στη νοτιοανατολική Τουρκία, παρά τον πόλεμο που υπέστη από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κομμουνιστής Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, αναδεικνύεται με 32,37%, δήμαρχος στο Ντερσίμ. 

Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Σμύρνης

Έντονα φιλειρηνιστής και με περιβαλλοντικές ευαισθησίες είναι ο ο νέος δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης Τουντς Σόγερ. Ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Σεφερχισάρ διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (Ege Baris), οργάνωση ανάλογη της αδελφοποιημένης και αντίστοιχης «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο», που λειτουργεί στη Μυτιλήνη και έχει πλούσια δράση στην επικοινωνία των δύο λαών.

Επίσης, ενέταξε την πόλη του ως μέλος στο δίκτυο πόλεων Cita Slow, που κύριο μέλημά τους έχουν την επιβράδυνση των ρυθμών στις πόλεις ως στοιχείο της ποιότητας ζωής.

Η οικονομία «χάλασε» τη δημοφιλία του προέδρου

Ο Ερντογάν —απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού στην τουρκική πολιτική σκηνή αφότου ανέλαβε αρχικά πρωθυπουργός πριν από 16 χρόνια και σταδιακά συγκέντρωσε στα χέρια του σχεδόν όλες τις εξουσίες— πρωταγωνίστησε στην προεκλογική περίοδο ωστόσο, οι καθημερινές ομιλίες του και η κατά συντριπτική πλειονότητα ευνοϊκή κάλυψη των ΜΜΕ δεν βοήθησαν το AKP να κερδίσει στην πρωτεύουσα ή την Κωνσταντινούπολη, αφού η καθοδική πορεία της οικονομίας φαίνεται πως επηρέασε σε κρίσιμο βαθμό το εκλογικό σώμα.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 2,5% έναντι του δολαρίου μετά τις δημοτικές εκλογές με την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος να διαμορφώνεται το πρωί της Δευτέρας στις 5,6780 λίρες ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει έως τις 5,6999 και συγκριτικά με το επίπεδο της Παρασκευής των 5,5550.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωνε πτώση 1,65%.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές

μετά τις εκλογές

  • Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν μεγάλες αντοχές, επιτυγχάνοντας σημαντικά κέρδη σε πόλεις- κλειδιά, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, η Αττάλεια, τα Αδανα, η Μερσίνη, το Τεκιρντάγ, το Χατάι και τα Μούγλα- πόλεις δηλαδή που συνεισφέρουν τα περισσότερα στο ΑΕΠ της χώρας.
  • Τα κέρδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) οφείλονται και στην απόφαση του φιλοκουρδκού HDP να μην κατεβάσει υποψήφιους σε Κων/πολη και Αγκυρα
  • O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP φαίνεται να συγκεντρώνει 45% σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή ποσοστό περίπου το ίδιο με αυτό των τοπικών εκλογών του 2014. Και παρότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για ήττα, ο ισχυρός άνδρας της χώρας έχασε τον δήμο της πρωτεύουσας - και είναι πιθανό να χάσει και την Κωνσταντινούπολη - για πρώτη φορά από το 1994.
  • Το CHP κέρδισε συνολικά πάνω από το 30% των ψήφων σε όλη τη χώρα, επίδοση καλύτερη από την αντίστοιχη του 2014, όταν το ποσοστό του ήταν 26,6%.
  • Η στρατηγική απόφαση του φιλοκουρδικού HDP και άλλων μικρών κομμάτων να στραφούν κατά του AKP συνεισέφερε στο αποτέλεσμα.
  • Η διαφάνεια και η ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος υπέστη για άλλη μια φορά πλήγμα. Οι εκλογές διεξήχθησαν κάτω από άνισες συνθήκες για τα λοιπά κόμματα, με τον πρόεδρο της χώρας να χρησιμοποιεί όλους τους κρατικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, παράλληλα με την προπαγανδιστική στάση των κρατικών και φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. 
  • Επιπλέον το πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο αδικαιολόγητες αιτίες, σταμάτησε να μεταδίδει νέα αποτελέσματα από την Κωνστνατινούπολη όταν ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ βγήκε και αυτοανακηρύθηκε - πρόωρα- νικητής.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Δύο νικητές στην Κωνσταντινούπολη
Θρίλερ στον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν νικητές, με τη διαφορά που τους χωρίζει να είναι μερικές χιλιάδες ψήφοι.
Δύο νικητές στην Κωνσταντινούπολη
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτιά με σημαντικές απώλειες για τον Ερντογάν
Το κόμμα του Ερντογάν επικράτησε στους περισσότερους δήμους στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Τουρκίας, ωστόσο κατέγραψε απώλειες, με πρώτη την πρωτεύουσα Άγκυρα.  
Πρωτιά με σημαντικές απώλειες για τον Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Εσκαψε τον λάκκο του στην Πόλη
Η διακυβέρνηση του Ερντογάν αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα, ενώ η διαφορά των 806.415 ψήφων της δεύτερης κάλπης τού στοιχίζει πολλαπλά.
Εσκαψε τον λάκκο του στην Πόλη
ΕΥΡΩΠΗ
Πανηγυρική νίκη Ιμάμογλου
Ο ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής σκηνής στην Τουρκία επικράτησε ξανά στην Κωνσταντινούπολη με 54%, γεγονός που δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις, καθώς αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην παντοδυναμία του Ερντογάν.
Πανηγυρική νίκη Ιμάμογλου
ΕΥΡΩΠΗ
Βαρύ πλήγμα στον Ερντογάν η νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε μόνο τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Έλαβε και μήνυμα αποδοκιμασίας, που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.
Βαρύ πλήγμα στον Ερντογάν η νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη
ΕΥΡΩΠΗ
Ξεκίνησε η καταμέτρηση στις επαναληπτικές της Κωνσταντινούπολης
Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, για τον δήμο της πόλης έπειτα από την αμφιλεγόμενη απόφαση της εκλογικής επιτροπής να ακυρώσει το αποτέλεσμα της 31ης...
Ξεκίνησε η καταμέτρηση στις επαναληπτικές της Κωνσταντινούπολης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας