Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
39 υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα στην Ουκρανία

Φαβορί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

AP Photo/Efrem Lukatsky

39 υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα στην Ουκρανία

  • A-
  • A+

Περισσότεροι από 42 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τον ηγέτη που να μπορεί να λύσει τα πολλά επείγοντα προβλήματα της Ουκρανίας: μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς, την παραπαίουσα οικονομία και τη φαινομενικά τουλάχιστον δυσεπίλυτη σύγκρουση με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέντρο Ποροσένκο διεκδικεί μια ακόμα θητεία, αλλά σύμφωνα και με τη τελευταία δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, δεδομένου ότι συγκεντρώνει ποσοστό 13,7% θα ποντάρει σε πολιτικές συμμαχίες στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Αντιθέτως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που είναι διάσημος στη χώρα του χάρη στο ρόλο του... προέδρου που ερμηνεύει σε τηλεοπτική σειρά, έχει... ρεύμα. Με ποσοστό 20,9% είναι πρώτος μεταξύ των 39.

Πιο πίσω είναι η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιουλία Τιμοσένκο, με ποσοστό 9,7%.

Ολα δείχνουν λοιπόν ότι κανένας δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και η προεδρία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, στις 21 Απριλίου.

Κοινή θέση όλων των κορυφαίων υποψήφιων είναι ότι τάσσονται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που στέλνουν παρατηρητές για να ελέγξουν τη διαδικασία, εν μέσω φόβων για προσπάθεια νόθευσης του αποτελέσματος. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ελέγχονται εκατοντάδες καταγγελίες ότι μέλη των στρατοπέδων του Ποροσένκο και της Τιμοσένκο προσφέρουν χρήματα με αντάλλαγμα ψήφους.

«Ο Υπηρέτης του Λαού»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  41 ετών, έγινε διάσημος στην Ουκρανία ερμηνεύοντας σε τηλεοπτικό σήριαλ το ρόλο ενός δασκάλου που έγινε πρόεδρος της χώρας, εξ αιτίας ενός εξαιρετικά δημοφιλούς βίντεο, στο οποίο αποκηρύσσει τη διαφθορά.

Ετσι, ακόμα και πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, το όνομα του Ζελένσκι εμφανιζόταν στις πρώτες δημοσκοπήσεις, με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του να εμφανίζονται θετικοί απέναντι του, λόγω του ρόλου του στη σειρά «Ο Υπηρέτης του Λαού», που τελικώς είναι και η ονομασία του κόμματος του.  

Ακολουθώντας το σενάριο του του τηλεοπτικού χαρακτήρα του, ο Ζελένσκι έχει επικεντρωθεί στα θέματα της διαφθοράς, προτείνει απαγόρευση δια βίου από τα δημόσια αξιώματα σε όσους έχουν καταδικαστεί για διαφθορά και ζητά φορολογική αμνηστεία για τους μετανοημένους φοροφυγάδες, με μοναδική ποινή ένα 5% στα κρυμμένα περιουσιακά τους στοιχεία. Τέλος τάσσεται υπέρ του απευθείας διαλόγου με τη Μόσχα για το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας. 

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας»

Ο Πέτρο Ποροσένκο, 53 ετών, εξελέγη στην προεδρία το 2014 προβάλλοντας την εικόνα του «καλού ολιγάρχη». Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από την εταιρεία ζαχαροπλαστικής Roshen, εξ ου και το παρατσούκλι του «βασιλιάς της σοκολάτας».  

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι δεν έκανε τίποτε ούτε για την καταπολέμηση της διαφθοράς ούτε για να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις με τους αυτονομιστές. Προχώρησε μεν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ευχαρίστησαν τους διεθνείς δανειστές της Ουκρανίας (όπως το ΔΝΤ), αλλά βάρυναν την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών του με δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Οσον αφορά στις σχέσεις με τη Ρωσία, έκανε κινήσεις να απομακρύνει τη χώρα του από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, υπογράφοντας μεταξύ άλλων συμφωνία μετακίνησης των Ουκρανών χωρίς βίζα στην Ε.Ε. και πιέζοντας με επιτυχία για την αναγνώριση ως αυτόνομης της Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Η αμφιλεγόμενη Ιουλία

Το χαρτί της οικονομική δυσπραγίας για εκατομμύρια Ουκρανούς είναι αυτό που έπαιξε ως επί το πλείστον η Ιουλία Τιμοσένκο, υποσχόμενη να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά κατά 50% μέσα σε ένα μήνα μετά την εκλογή της. Μεταξύ των υποσχέσεων της είναι και η ανάκληση της ασυλίας που απολαμβάνουν με βάση το σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος της χώρας, τα μέλη του δικαστικού σώματος και οι βουλευτές.  

Η Τιμοσένκο έγινε πρωθυπουργός το 2004 μετά τις διαδηλώσεις της λεγόμενης Πορτοκαλί Επανάστασης, όντας τότε μια από τις κεντρικές φιγούρες. Η δημοφιλής εικόνα της άρχισε να θολώνει με τους δημόσιους καυγάδες με τον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο και τελικώς έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2010 από τον φιλορώσο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

Το 2011 συνελήφθη και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας στη διάρκεια της πρωθυπουργικής της θητείας λόγω της συμφωνίας που είχε κάνει για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία. Η Τιμοσένκο υποστήριξε τότε ότι ήταν πολιτικά υποκινούμενη η δίωξη της, με τις κυβερνήσεις της Δύσης να εκφράζουν «ανησυχία» για τη φυλάκιση της. Αφέθηκε ελεύθερη το 2014, εν μέσω των ταραχών που κατέληξαν στην ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, αλλά έχασε τις προεδρικές εκλογές που ακολούθησαν, από τον Ποροσένκο. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τηλεοπτική «ανάληψη» των προεδρικών του καθηκόντων, στην τηλεοπτική σειρά «Υπηρέτης του Λαού»
ΕΥΡΩΠΗ
Είναι ο «κλόουν» που θα γελάσει τελευταίος;
Υψηλά ποσοστά φτώχειας στους χαλεπούς καιρούς του ΔΝΤ. Εξωθεν επιβεβλημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν τους αριθμούς και όχι τους...
Είναι ο «κλόουν» που θα γελάσει τελευταίος;
ΕΥΡΩΠΗ
Αστεία αστεία, σάρωσε ο Ζελένσκι
Σε κυρίαρχο του παιχνιδιού εξελίσσεται ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος ιεράρχησε ως προτεραιότητες τον τερματισμό των εχθροπραξιών με τη Ρωσία, την επιστροφή των αιχμαλώτων και την πάταξη της διαφθοράς.
Αστεία αστεία, σάρωσε ο Ζελένσκι
ΕΥΡΩΠΗ
Στο κόμμα του Ζελένσκι η πλειοψηφία του ουκρανικού κοινοβουλίου
Μεγάλη νίκη για το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του προέδρου της χώρας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς αναμένεται να γίνει το πρώτο που εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από το 1991.
Στο κόμμα του Ζελένσκι η πλειοψηφία του ουκρανικού κοινοβουλίου
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι ελπίζει να ενισχυθεί από τις βουλευτικές εκλογές
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ουκρανοί πολίτες για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας τους με τον πρόεδρος της χώρας να ελπίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ενισχύσει τη δύναμή του.
Ο Ζελένσκι ελπίζει να ενισχυθεί από τις βουλευτικές εκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Τώρα γελάει καλύτερα όποιος γελάει... πρώτος!
Ενωτική μεν, όχι όμως και τόσο καθησυχαστική ηταν η επινίκια διακήρυξη του 41χρονου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που από δημοφιλής κωμικός-τηλεοπτικός παραγωγός στην Ουκρανία «αναβαθμίστηκε» πια σε πρόεδρο της χώρας,...
Τώρα γελάει καλύτερα όποιος γελάει... πρώτος!
ΕΥΡΩΠΗ
Οι προκλήσεις για τον θριαμβευτή Ζελένσκι στην Ουκρανία
H σαρωτική νίκη του ηθοποιού Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο χθες στην Ουκρανία, εγκαινιάζει μια νέα εποχή με πολλές προκλήσεις για τη χώρα που βρίσκεται εμπόλεμη κατάσταση.
Οι προκλήσεις για τον θριαμβευτή Ζελένσκι στην Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας