Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψηφοφορίες μέχρι τελικής πτώσεως στο Λονδίνο

Δεν το βάζει κάτω η Βρετανίδα πρωθυπουργός, προσπαθεί να θέσει ξανά σε ψηφοφορία τη συμφωνία της, παρά την τρίτη ήττα στο Κοινοβούλιο

Mark Duffy/House of Commons via AP

Ψηφοφορίες μέχρι τελικής πτώσεως στο Λονδίνο

  • A-
  • A+
Στελέχη της κυβέρνησης συζητούν με τον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, για να διαπιστώσουν αν θα επιτρέψει την κατάθεση της Συμφωνίας Αποχώρησης ξανά στη Βουλή.

Την πρόθεση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να θέσει και τέταρτη φορά σε ψηφοφορία τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Επίσης, όπως αναφέρεται, αν τελικά δεν τα καταφέρει, τότε ίσως προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

Η πρόταση της κυβέρνησης στη Βουλή, η οποία περιελάμβανε μόνο τη Συμφωνία Αποχώρησης και όχι την Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις της Ε.Ε. με τη Βρετανία, απορρίφθηκε με 344 ψήφους κατά έναντι 286 υπέρ, δηλαδή διαφορά 58 ψήφων.

Η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί ότι αν το Κοινοβούλιο περνούσε τη συμφωνία της θα παραιτούνταν, μετά το τέλος της ψηφοφορίας δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί το «άτακτο Brexit», χωρίς να εξηγεί πώς σκοπεύει να το πετύχει αυτό.

Ωστόσο, από τις δηλώσεις φάνηκε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, ούτε να παραδεχθεί ότι έχει ηττηθεί. Επιχείρημα, η διαφορά των 58 ψήφων με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση της κυβέρνησης, και η οποία η πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εν όψει των επαναληπτικών ψηφοφοριών για τις εναλλακτικές προτάσεις στη Βουλή, η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να φέρει ξανά στη Βουλή τη Συμφωνία Αποχώρησης. Πιθανώς σε μια ψηφοφορία όπου οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στη Συμφωνία και όποια από τις εναλλακτικές προτάσεις υπερψηφιστεί το βράδυ της Δευτέρας.

Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης συζητούν με τον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, για να διαπιστώσουν αν θα επιτρέψει την κατάθεση της συμφωνίας ξανά στη Βουλή.

Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η ψηφοφορία αυτή δεν ήταν η τρίτη πάνω στο ίδιο κείμενο, πράγμα που δεν θα επιτρεπόταν από τον Κανονισμό της Βουλής -διότι απουσίαζε η Πολιτική Διακήρυξη- και αναζητούν μια φόρμουλα για να πετύχουν τη συγκατάθεσή του.

Τι ψηφίζουν τη Δευτέρα

Στις επαναληπτικές ψηφοφορίες της Δευτέρας, οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η Βρετανία.

Οι εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες πάντως την περασμένη Τετάρτη απορρίφθηκαν όλες, αφορούν επιλογές όπως την έξοδο χωρίς συμφωνία, το σχέδιο για συμμετοχή στην Κοινή Αγορά, παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., ανάκληση του άρθρου 50 για την αποφυγή μη συμφωνίας, δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, προνομιακούς εμπορικούς διακανονισμούς με την Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση.

Οι βουλευτές που τις υπέβαλαν μελετούν πλέον πώς θα συντάξουν μια πρόταση η οποία θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αντιδράσεις

Την ώρα που η Τερέζα Μέι επιμένει να επιβάλει τη Συμφωνία της, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητούν την παραίτησή της.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι «αν η πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραδεχθεί την ήττα, πρέπει να φύγει. Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, αλλά το καλύτερο θα ήταν να κρίνουμε το μέλλον αυτής της χώρας μέσα από εκλογές».

Ο ηγέτης του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Ίαν Μπλάκφορντ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανάκληση του άρθρου 50, ενώ η η Χάιντι Άλεν, η προσωρινή ηγέτις του νέου κόμματος που συνέστησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές (Change UK), τόνισε:

«Η Τερέζα Μέι πρέπει να καταλάβει ότι η συμφωνία της είναι νεκρή. Πρέπει να αποφασίσει ο λαός».

Ανάλογες δηλώσεις, με τις οποίες καλούν την Τερέζα Μέι να αποδεχθεί την ήττα της έκαναν οι Πράσινοι, αλλά και το βορειοϊρλανδικό DUP.

Σύνοδος κορυφής

Στο μεταξύ, στις 10 Απριλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit.

Αν είχε εγκριθεί η συμφωνία, τότε το Brexit θα έπαιρνε παράταση έως τις 22 Μαΐου. Τώρα, με το άτακτο Brexit να είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ, οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένουν ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να ζητήσει μια μακροχρόνια ανάκληση εφαρμογής του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε. αλλά και να ξεκαθαρίσει αν η Βρετανία θα συμμετάσχει ή όχι στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

ΕΥΡΩΠΗ
Τρίτη ήττα για τη Μέι με θολό ορίζοντα για το Brexit
Με διαφορά 58 ψήφων απορρίφθηκε για τρίτη φορά η Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Για «άτακτο Brexit» προειδοποιεί πάλι η Μέι. Έκτακτη σύνοδο κορυφής για τις 10 Απριλίου συγκάλεσε ο Ντόναλντ...
Τρίτη ήττα για τη Μέι με θολό ορίζοντα για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίτη και φαρμακερή στο βρετανικό Κοινοβούλιο
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις στο Brexit, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η τρίτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. η οποία κατατέθηκε χωρίς την Πολιτική Διακήρυξη,...
Τρίτη και φαρμακερή στο βρετανικό Κοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Τερέζα Μέι και οι... δελφίνοι
Σε πλήρες αδιέξοδο παραμένουν εντός Βρετανίας οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με την Τερέζα Μέι να είναι... υπ' ατμόν και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη να προβάρουν «κοστούμι» για τη θέση της.
Η Τερέζα Μέι και οι... δελφίνοι
ΕΥΡΩΠΗ
Το βρετανικό Κοινοβούλιο... δεν αποφάσισε
Καμία από τις οκτώ ενδεικτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίθηκε κατά την κρίσιμη ψηφοφορία που διεξήχθη στο Λονδίνο. Άγνωστες οι εξελίξεις για το Brexit, καθώς ο μόνος νόμος...
Το βρετανικό Κοινοβούλιο... δεν αποφάσισε
ΕΥΡΩΠΗ
Επιχείρηση πειθούς από τον Τζόνσον εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε εκστρατεία να πείσει συμμάχους και αντιπάλους να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit που πέτυχε με τις Βρυξέλλες, έως το απόγευμα του Σαββάτου που θα τεθεί σε ψηφοφορία...
Επιχείρηση πειθούς από τον Τζόνσον εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας