Ανησυχητική ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, που αποτελεί τη μετεξέλιξη της FRONTEX, προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που φαίνεται ότι προκρίνει μεθόδους καταστολής στη διαχείριση της ροής των προσφύγων και των μεταναστών, εφαρμόζοντας με όλο και πιο σκληρό τρόπο τις πολιτικές αποτροπής και το δόγμα των κλειστών συνόρων, τη στιγμή που έχει παγώσει κάθε συζήτηση για τη διαμόρφωση κοινού συστήματος ασύλου στη βάση της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η πρόταση για τη λειτουργία της νέας, γιγαντωμένης ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασφάλειας συζητείται τη Δευτέρα στην Επιτροπή Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν στη σχετική διαπραγμάτευση, οι ευρωβουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρόταση που δίνει τη δυνατότητα στους συνοροφύλακες της Ε.Ε. να δρουν όχι μόνο στην επικράτεια της Ε.Ε. ούτε μόνο σε γειτονικές χώρες, όπως τα Βαλκάνια, αλλά και σε τρίτες χώρες, όπως ο Νίγηρας και ενδεχομένως η Λιβύη, προοπτική στην οποία είχε αντισταθεί σθεναρά μέχρι σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο.
Παρ’ όλη τη γιγάντωση του επιχειρησιακού βραχίονα της υπηρεσίας, μεταξύ άλλων με 10.000 συνοροφύλακες που θα μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα στα σύνορα της Ε.Ε. για να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων, σε μια προφανή εμπράγματη αμφισβήτηση του πνεύματος, αν όχι του γράμματος, της Συνθήκης της Γενεύης, είναι τελείως δυσανάλογη η ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό αρμόδιο για την επιτήρηση και εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει να ενισχυθεί η υπηρεσία με 100 παρατηρητές θεμελιωδών δικαιωμάτων, η πρόταση του Συμβουλίου αντιπροτείνει τον πενιχρό αριθμό των 20, δείχνοντας απροκάλυπτα πού βρίσκονται οι προτεραιότητές της.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Euobserver και άλλες πηγές, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέθηκε ακόμα και η δυνατότητα της υπηρεσίας να κάνει απελάσεις από τρίτες χώρες, πρόταση η οποία έχει απορριφθεί στο παρελθόν από το Ευρωκοινοβούλιο και η οποία συναντά έντονες διαφωνίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν μάλιστα έντονες παρασκηνιακές πιέσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά παράβαση της ουδετερότητας του ρόλου της, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις ευρωβουλευτών σε σειρά θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας