Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η υποχώρηση του Ματέο Σαλβίνι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υποχώρηση του Ματέο Σαλβίνι

  • A-
  • A+

Ο Ματέο Σαλβίνι αυτή τη φορά κατάλαβε ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να κατεβάσει τους τόνους, για να αποφύγει ένα «επικοινωνιακό μπούμερανγκ». Η ιστορία αφορά την πειρατεία λεωφορείου με 51 μαθητές, την περασμένη εβδομάδα, λίγο έξω από το Μιλάνο.

Ενας 47χρονος οδηγός (με ιταλική υπηκοότητα και καταγωγή από τη Σομαλία), ενώ έπρεπε να μεταφέρει δύο σχολικές τάξεις στο γυμναστήριο, ξαφνικά έστριψε προς το αεροδρόμιο του Λινάτε και ανάγκασε τους μαθητές να του παραδώσουν τα κινητά και να δέσουν τα χέρια τους στα καθίσματα του λεωφορείου.

Μια παραλίγο τραγωδία, από τη στιγμή που ο δράστης είχε μαζί του και ένα μπιτόνι βενζίνης. Ευτυχώς όμως δύο μαθητές μπόρεσαν να ελευθερωθούν και να χρησιμοποιήσουν το κινητό που είχαν κρύψει στην τσέπη τους.

Τηλεφώνησαν στους γονείς τους και στους καραμπινιέρους, οι οποίοι έστησαν μπλόκο και ανάγκασαν τον οδηγό να σταματήσει την ξέφρενη κούρσα του. Μόλις το λεωφορείο εμβόλισε δύο αυτοκίνητά τους, οι καραμπινιέροι έσπασαν το πίσω τζάμι του λεωφορείου, μπήκαν μέσα και κατάφεραν σε χρόνο-ρεκόρ να απελευθερώσουν τα παιδιά.

Μετά τις πρώτες στιγμές τρομερής έντασης, όλοι ανακουφίστηκαν με το αίσιο τέλος και έγινε γνωστή επιπλέον μία πληροφορία. Οι δύο σημαντικότεροι ήρωες της ιστορίας αυτής είναι παιδιά μεταναστών που μεγάλωσαν στην Ιταλία.

Είναι ο Ανταμ και ο Ράμι, δεκατριών ετών, οι οποίοι ήρθαν με τις οικογένειές τους από την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Σήμαναν συναγερμό και μπόρεσαν να σώσουν τη ζωή τους και των υπόλοιπων σαράντα εννέα συμμαθητών τους.

Αν και οι γονείς τους στην αρχή νόμιζαν ότι επρόκειτο για τηλεφωνική φάρσα, τόσο απίστευτη τους φάνηκε αυτή η απαγωγή. Μετά τη δημοσιοποίηση όλων των λεπτομερειών μεγάλο μέρος του Τύπου αλλά και των πολιτικών δυνάμεων ζήτησαν να δοθεί η ιταλική υπηκοότητα στον Ανταμ και στον Ράμι ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, αλλά και για να γίνει επιτέλους ένα βήμα προς την ψήφιση του νόμου που θα επιτρέπει στα παιδιά των μεταναστών να λαμβάνουν την υπηκοότητα, χωρίς να περιμένουν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.

Στην αρχή ο Ματέο Σαλβίνι φάνηκε πολύ επιφυλακτικός έως και αρνητικός. Τόνισε φυσικά ότι μια μεμονωμένη περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή ενός ολόκληρου νόμου και ότι για τον Ράμι υπήρχαν κάποια «διοικητικά παραπτώματα» των συγγενών του, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χορήγηση της υπηκοότητας.

Τελικά, μετά την ουσιαστική πίεση των Πέντε Αστέρων (αλλά πιθανότατα και κάποιων γκάλοπ), ο γραμματέας της Λέγκας άλλαξε στάση. «Αισθάνομαι σαν να είναι παιδιά μου» είπε σε τηλεοπτική εκπομπή και άναψε το πράσινο φως ώστε να δοθεί η υπηκοότητα «για τέλεση ηρωικής πράξης».

Χθες, λοιπόν, δώδεκα καραμπινιέροι και πέντε παιδιά (ο Ράμι, ο Ανταμ και άλλοι τρεις συμμαθητές τους που είχαν ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τον απαγωγέα) έγιναν δεκτοί στο υπουργείο Εσωτερικών, έλαβαν μετάλλιο και βγήκαν για μια βόλτα στο κέντρο της Ρώμης.

Προς το παρόν, βέβαια, ο νόμος για τη γενικότερη χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας δεν αλλάζει -με τη Λέγκα στην κυβέρνηση είναι αδύνατον. Αλλά αυτή τη φορά το «μπρα ντε φερ» το κέρδισαν τα παιδιά με ξένη καταγωγή -τα οποία είναι και αισθάνονται Ιταλοί -και όχι ο «σερίφης Σαλβίνι».

Επιχείρηση «Σοφία»

«Λεπτομέρεια»-κλειδί: ο Σομαλο-Ιταλός οδηγός-απαγωγέας, που ζει και εργάζεται στην Ιταλία από το 2002, προχώρησε στην απονενοημένη πράξη σε ένδειξη διαμαρτυρίας -και απόγνωσης- για τους συνεχιζόμενους πνιγμούς Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας -και απανθρωπιάς- τόσο του Σαλβίνι όσο και των λοιπών Ευρωπαίων και της πολιτικής τους για πάση θυσία «περιορισμό της μεταναστευτικής ροής».

Πολιτική που χθες κορυφώθηκε με την αναστολή, «προσωρινά» υποτίθεται, από την Ευρωπαϊκή Ενωση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία», χάρη στην οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν διασωθεί δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας στα ανοιχτά της Λιβύης.

Και ο λόγος γι' αυτή την τραγική εξέλιξη είναι πως, ενώ η «Σοφία» είναι μια σε μεγάλο βαθμό ιταλική υπόθεση (δεδομένου πως το αρχηγείο της αποστολής εδρεύει στη Ρώμη και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό πρωταγωνιστεί στις περιπολίες της), η κυβέρνηση Λέγκας - Πέντε Αστέρων έχει απαγορεύσει την αποβίβαση των ναυαγών που περισυλλέγονται στα ιταλικά λιμάνια σαμποτάροντας στην πράξη την επιχείρηση... Γιώργος Τσιάρας

ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλική στροφή στο μεταναστευτικό
Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη διάθεση των πλοίων Ocean Viking και Alan Kourdi τα λιμάνια της Μεσίνας και του Ποτσάλο, στην Κάτω Ιταλία. Η αντιπολίτευση της Λέγκας, βέβαια, δεν εγκαταλείπει τις ξενοφοβικές...
Ιταλική στροφή στο μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Κάθε λιμάνι και καημός (του Κόντε)
Οι αποβιβάσεις μεταναστών στην Κάτω Ιταλία συνεχίζονται. Το «Alan Kurdi» έφτασε στο λιμάνι του Τάραντα με 88 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στον Τάραντα και άλλοι 152 στο Ποτσάλο.
Κάθε λιμάνι και καημός (του Κόντε)
ΕΥΡΩΠΗ
Δώρο των εταίρων για την αποπομπή Σαλβίνι
Η Ιταλία επιδίωξε τη συμφωνία της Μάλτας για το προσφυγικό και πρόκειται σαφώς και για ένα «δώρο» των εταίρων προς τη νέα κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία εγκατέλειψε την ακραία ρητορική του Ματέο Σαλβίνι.
Δώρο των εταίρων για την αποπομπή Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα μέτρα -με υπερεξουσίες Σαλβίνι- κατά της παράτυπης μετανάστευσης
H Λέγκα κατάφερε τελικά να πετύχει τον στόχο της και αυτή τη φορά. Η Γερουσία της Ρώμης με 160 «ναι» έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κόντε και ενέκρινε συγχρόνως οριστικά τη νέα δέσμη μέτρων για την...
Νέα μέτρα -με υπερεξουσίες Σαλβίνι- κατά της παράτυπης μετανάστευσης
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ακραίος Σαλβίνι και οι καβγάδες των Πέντε Αστέρων
Ο Ματέο Σαλβίνι ανεβάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης στο μεταναστευτικό μετά τις «ταπεινώσεις» από τις υποθέσεις των πλοίων «Sea Watch» και «Αlex», της μη κυβερνητικής οργάνωσης Mediterranea.
Ο ακραίος Σαλβίνι και οι καβγάδες των Πέντε Αστέρων
ΕΥΡΩΠΗ
Τα πλοία «γκρεμίζουν» σύνορα και εμμονές
Η πολιτική του Ματέο Σαλβίνι αποδεικνύεται όχι μόνο ακραία, αλλά και αναποτελεσματική. Οι αφίξεις στη Λαμπεντούζα συνεχίζονται και η ιταλική Δικαιοσύνη, κατέληξε ότι είναι κυρίαρχη η υποχρέωση να διασώζονται...
Τα πλοία «γκρεμίζουν» σύνορα και εμμονές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας