Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επαφές και προσπάθειες για τρίτη ψηφοφορία της συμφωνίας για το Brexit

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, έχει αποκλείσει τρίτη ψηφοφορία επί του ίδιου κειμένου, τονίζοντας ότι αυτό αντιβαίνει στον κανονισμό της Βουλής

AP Photo/Frank Augstein

Επαφές και προσπάθειες για τρίτη ψηφοφορία της συμφωνίας για το Brexit

  • A-
  • A+
Αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τον κανονισμό της Βουλής και τις αντιρρήσεις του προέδρου της • Προετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία η Ε.Ε.

Η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ε.Ε. ώστε να γίνει μια τρίτη ψηφοφορία την Παρασκευή, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ. Αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία, η επικεφαλής των Συντηρητικών στη Βουλή, Άντρεα Λίντσομ, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί συζήτηση και για το Brexit στην πρωινή συνεδρίαση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ διαψεύδουν ότι πρόκειται για «τρίτη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης», αλλά σύμφωνα με τη Λίντσομ η πρόταση που θα συζητηθεί είναι σχεδιασμένη ώστε να εγγυάται ότι η Βρετανία θα μπορεί να πάρει την παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 22 Μαΐου και παράλληλα να είναι σύμφωνη και με τους όρους που έθεσε η Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής και με την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, έχει αποκλείσει τρίτη ψηφοφορία επί του ίδιου κειμένου, τονίζοντας ότι αυτό αντιβαίνει στον κανονισμό της Βουλής και δεν μπορεί να το επιτρέψει.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε την πρόταση το συντομότερο δυνατό σήμερα, για να αποφύγουμε να ζητήσουμε μία ακόμη παράταση και τη διεξαγωγή ευρωεκλογών» είπε η Άντρεα Λίντσομ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον και ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κόξ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να υπάρξουν διευθετήσεις στο θέμα της ψηφοφορίας και να καμφθούν οι αντιρρήσεις του για τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας και η πρόταση της κυβέρνησης να κατατεθεί απόψε.

Μιλώντας εκ μέρους των Εργατικών, ο βουλευτής Μπεν Μπράντσο, εξέφρασε τον φόβο ότι όλο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια της κυβέρνησης «να περάσει διά της πλαγίας οδού» τη Συμφωνία Αποχώρησης, ουσιαστικά μη επιτρέποντας στο Κοινοβούλιο να εκφραστεί και να αποφασίσει για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ε.Ε.

Θα περάσει;

Ωστόσο, μία μέρα μετά την απόρριψη από του Κοινοβούλιο όλων των εναλλακτικών προτάσεων που κατατέθηκαν για το Βrexit, ακόμα παραμένει αμφίβολο αν τελικά κατορθώσει η Τερέζα Μέι να περάσει τη συμφωνία της από το Κοινοβούλιο, έστω και διά της πλαγίας οδού.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης θα παραιτηθεί από τη θέση της, ώστε να αναλάβει άλλος την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αν και η ανακοίνωση αυτή πυροδότησε σενάρια αντικατάστασή της με κάποιον από τους δελφίνους του κόμματος και αρκετοί εσωκομματικοί της αντίπαλοι δήλωσαν ότι υπό αυτό τον όρο θα ψηφίσουν τη συμφωνία, οι ελπίδες να εγκριθεί είναι πολύ μικρές.

Οι ευρωσκεπτικιστές υποστηρικτές του σκληρού Brexit μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών, όπως η ομάδα ERG, αλλά και το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν και τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης, καθώς διαφωνούν με το περιεχόμενό της.

Αρχικά, η κυβέρνηση είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το DUP θα έκανε αποχή από την ψηφοφορία, ώστε να διευκολύνει την Τερέζα Μέι, αλλά το βορειοϊρλανδικό κόμμα ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει με τον τρόπο αυτό να περάσει η συμφωνία.

Το DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση στη Βουλή, διαφωνεί με το backstop στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας – Ιρλανδίας, διότι θεωρεί ότι απειλεί την εθνική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, διότι θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας.

Για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης πρέπει να λάβει 320 ψήφους στη Βουλή, ενώ μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες από 270, από βουλευτές των Συντηρητικών, των Εργατικών και ανεξάρτητους.

Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μη-συμφωνία

Μετά τις νέες εξελίξεις στο Λονδίνο, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται σε «διαδικασία αντιμετώπισης κρίσης», καθώς φοβούνται ότι πλέον είναι πολύ πιθανή η έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε. συναντήθηκαν σήμερα για εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο και υπό ποιους όρους θα επιστρέψει το Λονδίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η μη συμφωνία «είναι το πιο εύλογο σενάριο» και η Ένωση πρέπει να έχει έτοιμο «σχέδιο πολέμου».

Αυτό που έχει συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες είναι ότι αν τελικά η Βρετανία φύγει χωρίς συμφωνία, στις 18 Απριλίου το Λονδίνο θα δώσει εντολή να πληρωθεί ο λογαριασμός των 50 δισ. ευρώ, που οφείλει στην Ε.Ε. Επίσης, διερεύνησαν εναλλακτικές για τους συνοριακούς τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία ώστε να αποφευχθεί το «σκληρό σύνορο».

Μισέλ Μπαρνιέ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

AP Photo/Jean-Francois Badias

Επίσης, συμφώνησαν ότι το Λονδίνο θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «πολύ σύντομα» ώστε να βρεθούν τρόποι για να μην καταρρεύσει η βρετανική οικονομία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι μετά τα πολλά «όχι» που ακούστηκαν χθες βράδυ στο Λονδίνο, η Ε.Ε. περιμένει να ακούσει και ένα «ναι».

Όπως είπε, η ψηφοφορία επί των εναλλακτικών προτάσεων «φαινόταν να δίνει ελπίδες», ωστόσο δεν έχει αποδώσει.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παραίτησης της Τερέζα Μέι, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «στηρίζει και εκτιμά την πρωθυπουργό, με την οποία συνεργάστηκαν για τη σύνταξη της Συμφωνίας Αποχώρησης».

ΕΥΡΩΠΗ
Απέναντι στη Μέι και οι Βορειοϊρλανδοί σύμμαχοί της
Έπειτα από ακόμα ένα βράδυ ψηφοφοριών παραμένουν η ασάφεια και ο διχασμός για το Brexit καθώς ούτε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, δεν...
Απέναντι στη Μέι και οι Βορειοϊρλανδοί σύμμαχοί της
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρος Βουλή και πίσω ρέμα...
Ακόμη μία μέρα κρίσιμων ψηφοφοριών με στόχο την άρση του απελπιστικού αδιεξόδου για το Brexit αρχίζει σήμερα στην άκρως διχασμένη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ανέλαβε ουσιαστικά από την καταρρακωμένη...
Μπρος Βουλή και πίσω ρέμα...
ΕΥΡΩΠΗ
Το βρετανικό Κοινοβούλιο... δεν αποφάσισε
Καμία από τις οκτώ ενδεικτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίθηκε κατά την κρίσιμη ψηφοφορία που διεξήχθη στο Λονδίνο. Άγνωστες οι εξελίξεις για το Brexit, καθώς ο μόνος νόμος...
Το βρετανικό Κοινοβούλιο... δεν αποφάσισε
ΕΥΡΩΠΗ
Παράταση αδιεξόδου στο Brexit με τον χρόνο να κυλάει χωρίς αποτέλεσμα
Σε σίριαλ χωρίς τέλος εξελίσσεται η διαδικασία του Brexit μόλις οκτώ ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία εξόδου. Χωρίς αποτέλεσμα η δεύτερη μέρα επαφών κυβέρνησης-Εργατικών που αναζητούν κοινή λύση για...
Παράταση αδιεξόδου στο Brexit με τον χρόνο να κυλάει χωρίς αποτέλεσμα
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: Νέες ψηφοφορίες με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση
Το σενάριο της τελωνειακής ένωσης με τη Βρετανία φαίνεται ότι προωθούν οι Βρυξέλλες, εν όψει των επαναληπτικών ψηφοφοριών επί των εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit. Η ιδέα έχει αρχίσει να φαίνεται...
Brexit: Νέες ψηφοφορίες με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση
ΕΥΡΩΠΗ
Ψηφοφορίες μέχρι τελικής πτώσεως στο Λονδίνο
Την πρόθεση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να θέσει και τέταρτη φορά σε ψηφοφορία τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα της...
Ψηφοφορίες μέχρι τελικής πτώσεως στο Λονδίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας