Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εναλλακτικές για το Brexit ψηφίζει το βρετανικό Κοινοβούλιο

Η Τερέζα Μέι μιλάει στο βρετανικό Κοινοβούλιο

House of Commons/PA via AP

Εναλλακτικές για το Brexit ψηφίζει το βρετανικό Κοινοβούλιο

  • A-
  • A+
Ο πρόεδρος της Βουλής απορρίπτει τρίτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι

Οχτώ εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit επέλεξε ο πρόεδρος του βρετανικού Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, για να τεθούν σε κοινό ψηφοδέλτιο πολλαπλών επιλογών στην αποψινή ψηφοφορία ώστε να διερευνηθεί άλλη λύση πλην της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο νέας ψηφοφορίας για τη Συμφωνία Αποχώρησης, αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή, τονίζοντας ότι, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, δεν μπορεί να δεχθεί το κείμενο τρίτη φορά αν δεν έχει ουσιώδεις αλλαγές. Επίσης επισήμανε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια από την κυβέρνηση να παρέμβει στο έργο του Κοινοβουλίου ώστε να πετύχει τη διεξαγωγή τρίτης ψηφοφορίας.

Μετά τη συντριπτική ήττα της Τερέζα Μέι την περασμένη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο ανέλαβε την υπόθεση του Brexit και απόψε θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει η χώρα. Το όποιο αποτέλεσμα των ψηφοφοριών δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, με την πρωθυπουργό να έχει διαμηνύσει ότι «δεν θα εφαρμόσει προτάσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν».

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, δένονται ακόμη μία φορά τα χέρια της Τερέζα Μέι, η οποία ακόμη και λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή, προσπαθούσε να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές.

Η ψηφοφορία επί των 8 τροπολογιών, από τις συνολικά 16 που κατατέθηκαν, αφού προηγηθεί συζήτηση, αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 ώρα Λονδίνου, ή 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Όποια από τις προτάσεις λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων θα τεθεί ξανά προς συζήτηση τη Δευτέρα στη Βουλή, ώστε να πειστεί η κυβέρνηση να να την εφαρμόσει και να την προωθήσει και στις Βρυξέλλες ως εναλλακτική λύση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν αφορούν: την  έξοδο χωρίς συμφωνία, το σχέδιο για συμμετοχή στην Κοινή Αγορά, παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., την τελωνειακή ένωση, τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά (Εργατικοί), ανάκληση του άρθρου 50 για την αποφυγή μη συμφωνίας, δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, προνομιακούς εμπορικούς διακανονισμούς με την Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση.

Σχηματικά το περιεχόμενο των τροπολογιών μπορεί να περιγραφεί ως εξής:

Τελωνειακή ένωση

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές προτάσεις τροπολογιών που προτείνουν η Βρετανία να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μια μόνιμη τελωνειακή ένωση. Μία έχει κατατεθεί από το Εργατικό Κόμμα, μία από ομάδα Εργατικών βουλευτών από περιοχές της χώρας που επιθυμούν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και ακόμη μία διακομματική.

Καμία από τις προτάσεις αυτές δεν προτείνει την παραμονή της Βρετανίας στην υπάρχουσα τελωνειακή Ένωση, αλλά στοχεύουν στην εξασφάλιση ελεύθερου εμπορίου και χωρίς δασμούς.

Το Σχέδιο των Εργατικών

Η επίσημη πρόταση του Εργατικού Κόμματος είναι ένα «ήπιο Brexit», ώστε να συμφωνεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, να εξασφαλίζει συμμετοχή στην κοινή αγορά της Ε.Ε., ενώ η Βρετανία θα εφαρμόζει τους κανόνες της Ένωσης για τα εργατικά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, θα συμμετέχει σε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα, αλλά και στα μέτρα για την ασφάλεια και την άμυνα, όπως το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Το Σχέδιο Κοινή Αγορά 2.0

Το σχέδιο είναι γνωστό και ως νορβηγικό, διότι περιγράφει μια σχέση ανάλογη με αυτήν που έχει η Νορβηγία με την Ε.Ε. Η σκανδιναυική χώρα συμμετέχει στην Κοινή Αγορά της Ε.Ε. Θα περιλαμβάνει μια τελωνειακή συμφωνία και τα βρετανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα θα διακινούνται ελεύθερα μεν, αλλά θα ισχύουν κάποιοι δασμοί.

Συμμετοχή στην EFTA

Η ιδέα είναι παρόμοια με αυτή του νορβηγικού σχεδίου, με ουσιαστική διαφορά ότι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της Βρετανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελεύθερου Εμπορίου (EFTA) θα ανήκουν στη δικαιοδοσία των βρετανικών δικαστηρίων και όχι του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, απορρίπτει την ύπαρξη τελωνειακής ένωσης μετά το Brexit και προτείνει την εφαρμογή εναλλακτικής λύσης στο backstop στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, ώστε η Βρετανία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα.

Δεύτερο δημοψήφισμα

Η τροπολογία αυτή προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί όποιας πρότασης για το Brexit αποφασίσει το Κοινοβούλιο, αλλά και για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Επί της ουσίας, καλεί το Κοινοβούλιο να επικυρώσει μια συμφωνία αφότου αυτή εγκριθεί από τον λαό της Βρετανίας, ανεξάρτητα ποια θα είναι αυτή.

Ανάκληση του άρθρου 50

Απαιτεί την ακύρωση του Brexit, αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν προχωρήσει η διαδικασία της εξόδου, είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία και δεν έχει εγκριθεί η σχετική νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Τότε, θα πρέπει να ανακληθεί η εφαρμογή του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε.

ΕΥΡΩΠΗ
Και παράταση ενός έτους στο τραπέζι του Brexit
Μέχρι την Πρωταπριλιά του 2020 μπορεί να διαρκέσει η παράταση του Brexit, εάν το Λονδίνο ζητήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση και γίνουν εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα. Σήμερα οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη βρετανική...
Και παράταση ενός έτους στο τραπέζι του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Σενάρια παραίτησης της Μέι λίγο πριν τις ψηφοφορίες για το Brexit
To «τυράκι» της παραίτησής της φαίνεται ότι ρίχνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην προσπάθειά της να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της να ψηφίσουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, σύμφωνα με τα σενάρια που...
Σενάρια παραίτησης της Μέι λίγο πριν τις ψηφοφορίες για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίζει διαρκώς η καρέκλα της Τερέζα Μέι
Η Βρετανή πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει στη Βουλή τις απαιτούμενες ψήφους για να φέρει εκ νέου προς ψήφιση την πρότασή της για έξοδο από την Ε.Ε., η οποία διαμηνύει πως είναι έτοιμη να...
Τρίζει διαρκώς η καρέκλα της Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: Νέες ψηφοφορίες με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση
Το σενάριο της τελωνειακής ένωσης με τη Βρετανία φαίνεται ότι προωθούν οι Βρυξέλλες, εν όψει των επαναληπτικών ψηφοφοριών επί των εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit. Η ιδέα έχει αρχίσει να φαίνεται...
Brexit: Νέες ψηφοφορίες με επίκεντρο την τελωνειακή ένωση
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν πέρασε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι
Με 306 «ναι» και 325 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση μομφής των Εργατικών κατά της κυβέρνησης μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αχαρτογράφητα νερά παραμένουν οι εξελίξεις σε...
Δεν πέρασε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοιγμα σε Εργατικούς και συνδικάτα μετά την ήττα στη Βουλή
Προσπάθεια να προσεγγίσει Εργατικούς και συνδικάτα κάνει η Τερέζα Μέι, μετά την ήττα της στο Κοινοβούλιο και την τροπολογία που απαιτεί να παρουσιάσει «σχέδιο Β» στην περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας για το...
Άνοιγμα σε Εργατικούς και συνδικάτα μετά την ήττα στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας