• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.4°C
  0 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.6°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.6°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 25.6°C
  0 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.1°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.6°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.1°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  68%
Και παράταση ενός έτους στο τραπέζι του Brexit

H Βρετανίδα πρωθυπουργός

AP Photo/Virginia Mayo

Και παράταση ενός έτους στο τραπέζι του Brexit

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας θα διεξαχθούν τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες μετά την έγκριση τροπολογίας, την Δευτέρα, που δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν νέο νόμο νόμο για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit, αλλά και διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως εκδοχή ενός ηπιότερου Brexit, ακύρωσή του, δεύτερο δημοψήφισμα ή διαζύγιο χωρίς συμφωνία.  

Ο Guardian αποκαλύπτει σήμερα πως η παράταση της εξόδου μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 με την προϋπόθεση να υπάρξει μια νέα πολιτική διαδικασία πριν τη 12η του επόμενου μήνα, όπως εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα.

Το δημοσίευμα επικαλείται εσωτερικά έγγραφα της Ε.Ε. σύμφωνα τα οποία μία επιλογή για το Brexit θα μπορούσε να είναι η Πρωταπριλιά της επόμενης χρονιάς, στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζητήσει από την Ένωση μακρά καθυστέρηση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 σε τρεις εβδομάδες.

Την παραπάνω πρόταση επρόκειτο να προσφέρουν οι Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, εάν η Τερέζα Μέι είχε τηρήσει την υπόσχεσή της να αιτηθεί σύντομη παράταση εφόσον θα περνούσε η συμφωνία αποχώρησης μεταξύ του Λονδίνου και της Ε.Ε., και μία μεγαλύτερη θα απορρίπτονταν εκ νέου από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αλλά, η Βρετανία πρωθυπουργός στην επιστολή της ζήτησε μικρή καθυστέρηση έως τις 30 Ιουνίου και κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου πήρε μία έως τις 12 Απριλίου ή τις 22 Μαΐου, στην απίθανη περίπτωση που επικυρώνονταν από τη Βουλή η συμφωνία, την οποία τελικά δεν κατέθεσε εκ νέου προς ψήφιση η Μέι παραδεχόμενη ότι δεν πρόκειται να περάσει.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει υποβάλει αίτηση για παρατεταμένη παράταση, οι «27» αφήνουν ανοικτή τη σχετική προσφορά με ευρωπαϊκές πηγές να αναφέρουν ότι τότε θα εξασφάλιζαν πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί στα μακροπρόθεσμα σχέδια της Ε.Ε., όπως ο προϋπολογισμός της.

«Αυτό θα διασφάλιζε τη δουλειά μας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και βασικά θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε στο ζήτημα ξανά στις αρχές του επόμενου έτους» δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με αυτό πριν τον Οκτώβριο. «Θέλουμε να κάνουμε άλλα πράγματα και να μην έχουμε αυτό να κυριαρχεί» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση κι ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών σε μια σύνοδο κορυφής, η οποία ενδέχεται να γίνει στις 10 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Το νέο χρονοδιάγραμμα προέκυψε ενώ ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, χαιρέτισε τη μαζί διαδήλωση του Σάββατο στο Λονδίνο και μια αναφορά με περισσότερες από 5 εκατομμύρια υπογραφές που ζητούσαν να ανακληθεί το άρθρο 50.

«Βλέπουμε μια πραγματική εξέγερση για το Brexit. Μέχρι τώρα, όλες οι ψήφοι των κοινοβουλίων ήταν ενάντια σε κάτι» δήλωσε. Είναι «μια ευκαιρία να σφυρηλατηθεί μια διακομματική συνεργασία που να οδηγήσει σε μια ενισχυμένη πολιτική δήλωση και μια πιο στενή μελλοντική σχέση», έγραψε ο ίδιος στο Twitter. 

Στο ίδιο πλαίσιο η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κάλεσε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση του Brexit, εάν η Βρετανία επιθυμεί να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της, λέγοντας στους βουλευτές ότι δεν πρέπει να αγνοήσουν τους Βρετανούς που θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην Ε.Ε.

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υπέγραψαν την αίτηση για την ανάκληση του Άρθρου 50, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν πορεία υπέρ ενός δημοψηφίσματος, ή την αυξανόμενη πλειονότητα ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times σύμβουλοι της Μέι συζητούν ένα χρονοδιάγραμμα για την παραίτησή της, αλλά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανακοίνωση της πρόθεσής της να παραιτηθεί έως μετά την τρίτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί του σχεδίου της.

«Αυτό θα απέτρεπε την ανάρμοστη εντύπωση ότι κάποιοι βουλευτές των Τόρις, για παράδειγμα ο Μπόρις (Τζόνσον), στηρίζουν τη συμφωνία με ευτελή κίνητρα», έγραψε ο δημοσιογράφος, Τζορτζ Πάρκερ στο Twitter.

ΕΥΡΩΠΗ
Τρίζει διαρκώς η καρέκλα της Τερέζα Μέι
Η Βρετανή πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει στη Βουλή τις απαιτούμενες ψήφους για να φέρει εκ νέου προς ψήφιση την πρότασή της για έξοδο από την Ε.Ε., η οποία διαμηνύει πως είναι έτοιμη να...
Τρίζει διαρκώς η καρέκλα της Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Κερδίζει έδαφος το σενάριο άτακτης εξόδου
Σκληρή στάση που το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου ή επίδειξη αλληλεγγύης, με όλες τις νομικές και πολιτικές επιπτώσεις, στα προβλήματα που...
Κερδίζει έδαφος το σενάριο άτακτης εξόδου
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι εξαναγκάστηκε να ζητήσει παράταση
Δυόμισι και πλέον χρόνια (χαμένες;) διαπραγματεύσεις, ατέρμονες παλινωδίες και -κερασάκι στο παρά πέντε- πολιτική παράλυση στο Λονδίνο... Ολα παραμένουν στον αέρα μέσα στον απίστευτο κυκεώνα του Brexit, με την...
Η Μέι εξαναγκάστηκε να ζητήσει παράταση
ΕΥΡΩΠΗ
Πανωλεθρία για την Τερέζα Μέι
Οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα παζάρια της τελευταίας στιγμής απέτυχαν και το χρονικό της προαναγγελθείσας απόρριψης της συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit εκτυλίχθηκε χωρίς...
Πανωλεθρία για την Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιμέτωπη ξανά με τους βουλευτές της η Τερέζα Μέι
Αλλη μια «διαβολοβδομάδα» ξεκινά για την Τερέζα Μέι, που θα προσπαθήσει –αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη για μια ακόμη φορά, τρίτη κατά σειρά– να περάσει από το εχθρικό κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης από...
Αντιμέτωπη ξανά με τους βουλευτές της η Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Η κλεψύδρα αδειάζει, η αγωνία κορυφώνεται
Δεν έχουν τέλος οι ανατροπές στο ανεπανάληπτο θρίλερ του Brexit. Μέχρι χθες το μεσημέρι το σασπένς αφορούσε το κατά πόσον η Τερέζα Μέι θα φέρει τελικά προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, για τρίτη φορά, σήμερα ή...
Η κλεψύδρα αδειάζει, η αγωνία κορυφώνεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας