Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρίζει διαρκώς η καρέκλα της Τερέζα Μέι

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί ζήτησαν από τους δρόμους του Λονδίνου νέο δημοψήφισμα για το οποίο έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα 5,5 εκατ. υπογραφές.

Yui Mok/PA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρίζει διαρκώς η καρέκλα της Τερέζα Μέι

  • A-
  • A+
Η Βρετανή πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει στη Βουλή τις απαιτούμενες ψήφους για να φέρει εκ νέου προς ψήφιση την πρότασή της για έξοδο από την Ε.Ε., η οποία διαμηνύει πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει άτακτο Brexit.

Με ένα νέο δυνατό επεισόδιο στο ψυχόδραμα του Brexit ξεκίνησε χθες η εβδομάδα, βρίσκοντας τη μεγάλη πρωταγωνίστρια, τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με την πλάτη στον τοίχο.

Αφενός η Ε.Ε. της έδωσε στη σύνοδο της Παρασκευής παράταση ώς τις 22 Μαΐου για επικύρωση από το Κοινοβούλιο της συμφωνίας αποχώρησης, διαφορετικά θα πρέπει να αποφασίσει ως τις 12 Απριλίου αν προτιμά μακρά παράταση και ευρωεκλογές ή άτακτη έξοδο.

Αφετέρου το Κοινοβούλιο της αφαιρεί καθημερινά κι ένα σημαντικό κομμάτι της εξουσίας της. Αρχικά, η Μέι παραδέχτηκε χθες ότι δεν έχει τις απαιτούμενες ψήφους για να φέρει σήμερα για τρίτη φορά προς ψήφιση την πρότασή της για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως προβλεπόταν αρχικά. Το δήλωσε ανοιχτά στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου και κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή της ημερομηνίας αποχώρησης από την Ε.Ε.

Σαν να μην έφτανε αυτό, φαινόταν να βαδίζει προς μια κοινοβουλευτική ήττα μέσα στην ίδια μέρα. Αν και η ίδια εξέφρασε την αντίθεσή της στην τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος Ολιβερ Λέτουιν για τη διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών στη Βουλή με στόχο να αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ μιας πρότασης για το Brexit, η Βουλή χθες αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση τρεις προτάσεις:

● την τροπολογία Λέτουιν,
● το αίτημα των Εργατικών προς την κυβέρνηση να δώσει χρόνο για τη διεξαγωγή επιμέρους ψηφοφοριών αυτή την εβδομάδα
● και τη συγκεκριμένη πρόταση της βουλευτού των Εργατικών Μάργκαρετ Μπέκετ να αποφασίσει η Βουλή αν θα αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς συμφωνία ή θα ζητήσει νέα παράταση.

Οι ψηφοφορίες αναμενόταν να γίνουν πολύ αργά το βράδυ. Αλλά, όπως έδειχναν οι διαρροές και οι τοποθετήσεις διαφόρων βουλευτών -και των Τόρις- η τροπολογία Λέτουιν είχε σοβαρές πιθανότητες να περάσει, καταφέροντας άλλο ένα πλήγμα στην πρωθυπουργό. Και αν οι εικασίες επαληθευτούν, οι συζητήσεις στο Κοινοβούλιο για τις επιμέρους προτάσεις για το Brexit θα πρέπει να ξεκινήσουν αύριο.

Η Ε.Ε., από την πλευρά της, διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα άτακτο Brexit, παρ' όλο που αυτό «δεν είναι το επιθυμητό σενάριο». Η Μέι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί ένα άτακτο Brexit παρά μόνο αν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο το Κοινοβούλιο. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς ο συσχετισμός των δυνάμεων απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εξάλλου, το Συντηρητικό Κόμμα είναι διχασμένο ως προς το ζήτημα του Brexit και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που διαφωνούν με την ιδέα της άτακτης εξόδου αρχίζουν πια να θίγουν το σενάριο ενδεχόμενης ανάκλησής της, ερχόμενα σε αντίθεση με την επίσημη θέση της πρωθυπουργού περί μη αναστρεψιμότητας του Brexit.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν μια «πρόταση με συνοχή» σε περίπτωση που η διαδικασία του Brexit τελματώσει στη Βουλή. Ο δε υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Φιλντ το τράβηξε ακόμα περισσότερο λέγοντας πως είναι καλύτερα να ανακαλέσει η χώρα το άρθρο 50 (για έξοδο από την Ε.Ε.) παρά να αποχωρήσει από την Ενωση χωρίς συμφωνία.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά τη μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο το Σάββατο, στην οποία χιλιάδες Βρετανοί κατέβηκαν στον δρόμο με αυτό το αίτημα.

Παράλληλα, πάνω από 5,5 εκατομμύρια έχουν προσυπογράψει το αίτημα στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου για να σταματήσει η διαδικασία του Brexit.

Η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη φαντάζει για αρκετούς αναλυτές ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο, παρ' όλο που επισήμως στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε πιθανή παραίτηση της Τερέζα Μέι. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο αναδύεται μία και μοναδική βεβαιότητα: Η 29η Μαρτίου ως ημερομηνία-ορόσημο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν υφίσταται πια.

ΕΥΡΩΠΗ
Τραμπ εναντίον βρετανικού ΕΣΥ
Με το γνωστό αλαζονικό του ύφος ο γαλαντόμος Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πακτωλό υποθετικών εκατομμυρίων που πρόκειται να προκύψουν από την «απίθανη» εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου.
Τραμπ εναντίον βρετανικού ΕΣΥ
ΕΥΡΩΠΗ
Δημοσκοπική κατάρρευση Συντηρητικών και Εργατικών λόγω Brexit
Η «βελτιωμένη δέσμη μέτρων» που αναμένεται να προτείνει η Τερέζα Μέι δεν φαίνεται να συγκινεί τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, με την ίδια να οδεύει προς την πόρτα της εξόδου από την πρωθυπουργία πολύ...
Δημοσκοπική κατάρρευση Συντηρητικών και Εργατικών λόγω Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιμέτωπη με θύελλες η Τερέζα Μέι
Την κεφαλή της Βρετανίδας πρωθυπουργού επί πίνακι ζητούν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές, ενώ η πιθανότητα να οδηγηθεί σε συμφωνία η σημερινή συνάντησή της με τον Τζέρεμι Κόρμπιν φαντάζει εξωπραγματική.
Αντιμέτωπη με θύελλες η Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Επιχείρηση γοητείας και πειθούς για το σχέδιο Brexit ξεκίνησε η Τερέζα Μέι
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα ώς τις 11 Δεκεμβρίου, όταν θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία Βρετανίας - Ε.Ε. για το Brexit, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ξεκινήσει εντατική...
Επιχείρηση γοητείας και πειθούς για το σχέδιο Brexit ξεκίνησε η Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Αγώνας δρόμου για το Βrexit
Η ώρα της αλήθειας για το Brexit θα σημάνει στις 11 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, όπως διαβεβαίωσε χθες η ίδια η Tερέζα Μέι. Θα έχει προηγηθεί ένας πολυήμερος και έντονος...
Αγώνας δρόμου για το Βrexit
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι δεν λυγίζει μπροστά στους «σκληρούς» Τόρις
Εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων και ενδοκυβερνητικών αναταραχών, η Τερέζα Μέι υπεραμύνθηκε εκ νέου της συμφωνίας με την Ε.Ε. για την έξοδο της χώρας και απηύθυνε σαφές μήνυμα προς τους «σκληρούς» του κόμματός...
Η Μέι δεν λυγίζει μπροστά στους «σκληρούς» Τόρις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας