Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κερδίζει έδαφος το σενάριο άτακτης εξόδου

Λοιδορώντας τις εξελίξεις

AP PHOTO / FRANCISCO SECO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κερδίζει έδαφος το σενάριο άτακτης εξόδου

  • A-
  • A+

Σκληρή στάση που το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου ή επίδειξη αλληλεγγύης, με όλες τις νομικές και πολιτικές επιπτώσεις, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με αποδοχή του αιτήματός της για τρίμηνη παράταση της εξόδου, αναμένοντας μια θετική εξέλιξη;

Το δίλημμα αυτό κυριάρχησε στις συζητήσεις των ηγετών της Ευρώπης των «27» κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής.

Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα γύρω από τη «φαρσοκωμωδία» του Brexit θύμισε τις συνόδους της δεκαετίας του ‘80 που είχαν επίκεντρο τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στον κοινοτικό προϋπολογισμό, με την εκρηκτική Μάργκαρετ Θάτσερ να βγαίνει αναστατωμένη από την αίθουσα συνεδριάσεων κραυγάζοντας «θέλω πίσω τα λεφτά μου».

Η γραμμή του άξονα

Η σύνοδος άρχισε με μια σειρά από διμερείς συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ηγέτες των «27».

Ο Πολωνός είχε συνομιλίες κατά σειρά με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον πρόεδρο της Ρουμανίας και τους πρωθυπουργούς του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας, της Ισπανίας, αλλά και άλλους ηγέτες.

Ο κύκλος των διμερών συναντήσεων για την αναζήτηση συντονισμένων ενεργειών και μιας κοινής θέσης έκλεισε με τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο γαλλογερμανικός άξονας έπρεπε να δείξει στους άλλους εταίρους τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί μετά το επίσημο αίτημα της Τ. Μέι για παράταση της προθεσμίας αποχώρησης μέχρι τις 30 Ιουνίου...

Ο Εμ. Μακρόν, που έχει το μυαλό του απορροφημένο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τα επεισόδια στο Παρίσι, έχει τηρήσει γενικά στο θέμα του Brexit σκληρή στάση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία συνεχίστηκε μετά το αίτημα της Τ. Μέι για τρίμηνη παράταση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, προσπαθεί, για ευνόητους λόγους, να δείξει ότι παραμένει ηγέτης στην Ευρώπη των «27», με ιδέες περί «αναγέννησης της Ευρώπης», έστω και αν δεν βρήκαν τη θετική ανταπόκριση που θα επιθυμούσε από πολλούς εταίρους και ιδίως το γερμανο-ολλανδικό δίδυμο.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, η Βρετανία πρέπει να δώσει εγγυήσεις, όπως την υπερψήφιση της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου με την Ε.Ε., προκειμένου να πάρει τη μικρή παράταση που ζητεί η Τ. Μέι.

Κατευναστική Μέρκελ

Η Αν. Μέρκελ τηρεί σαφώς πιο ελαστική στάση απέναντι στο Brexit και τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα σώσει την Τ. Μέι από μια πολιτική καρατόμηση και θα ηρεμήσει τα πνεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν λέει, λοιπόν, όχι στην τρίμηνη παράταση, θέτοντας, όμως, και αυτή τον όρο ότι θα υπερψηφιστεί η συμφωνία του Νοεμβρίου.

Από τη διμερή συνάντηση μεταξύ Αν. Μέρκελ και Εμ. Μακρόν, φαίνεται ότι η καγκελάριος έπεισε τον Γάλλο πρόεδρο να βάλει λίγο νερό στο κρασί του.

Τουλάχιστον από πολιτικής πλευράς, διότι από νομικής τα πράγματα είναι ακόμη μπερδεμένα.

Οπως π.χ. οι επιπτώσεις από μια συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές του Μαΐου, σε περίπτωση που δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη του έτους, κάτι, όμως, που δεν θέλει η Τ. Μέι.

Επιπλέον, το Βερολίνο και το Παρίσι, αλλά και ο Ντόναλντ Τουσκ θέτουν ως βασικό όρο για τη χορήγηση παράτασης την υπερψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας του Νοεμβρίου, αλλά, προς το παρόν, προσκρούουν σε τοίχο...

Υπάρχει, λοιπόν, μια μεγάλη ρευστότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των «27» και ιδίως από τον γερμανο-γαλλικό άξονα του αιτήματος της Τ. Μέι για τρίμηνη παράταση που μπορεί να γίνει μεγαλύτερη...

Και το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit στις 30 Μαρτίου παρουσιάζεται όλο και περισσότερο στον ορίζοντα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παρομοίασε την Τερέζα Μέι με τον ιππότη στο φιλμ «Οι Monty Python και το Αγιο Δισκοπότηρο», ο οποίος μετά τον ολοκληρωτικό ακρωτηριασμό του από τον βασιλιά Αρθούρο συνεχίζει να λέει «είμαι ανίκητος». Ιδωμεν...

Οι «27» συζήτησαν στο δείπνο το θέμα των σχέσεων με την Κίνα, με στόχο να καθοριστεί μια πιο αμυντική στρατηγική για το Πεκίνο.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν την Κίνα ότι, ενώ οι επιχειρήσεις της έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, έχει κλείσει τη δική της αγορά στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και δεν επιτρέπει τη συμμετοχή τους στους δημόσιους οργανισμούς.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα μιλάει πάντα τελευταία
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μπροστά του τις εκλογές του 2017 και φοβάται ότι όσο διαρκεί η αβεβαιότητα του Brexit θα επηρεαστεί αρνητικά η γαλλική οικονομία, η οποία από καιρό δεν στέκει καλά στα πόδια της και χάρη...
Η Ανγκελα μιλάει πάντα τελευταία
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: ρήγμα στη γραμμή Γερμανών και Γάλλων
«Ναι» σε μια παράταση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., αλλά ποια θα είναι η διάρκειά της; Και ποιο είναι το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα της αναβολής;...
Brexit: ρήγμα στη γραμμή Γερμανών και Γάλλων
ΕΥΡΩΠΗ
Σκληρά παζάρια για τη διάρκεια της παράτασης
Το Brexit δεν θα συμβεί την Παρασκευή 12 Απριλίου, όπως αναμένεται να επιβεβαιώσουν στην Τερέζα Μέι οι ομόλογοί της στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, μολονότι το τέλμα στο Λονδίνο δεν έχει ξεπεραστεί.
Σκληρά παζάρια για τη διάρκεια της παράτασης
ΕΥΡΩΠΗ
Έντονο παρασκήνιο πριν τη σύνοδο κορυφής για το Brexit
Η ώρα των αποφάσεων για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει ενώ την ίδια ώρα κορυφώνονται οι επαφές των ηγετών της ΕΕ πριν την κρίσιμη αυριανή σύνοδο κορυφής των «27» στις...
Έντονο παρασκήνιο πριν τη σύνοδο κορυφής για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους
Οι Βρυξέλλες βλέπουν να έρχεται ένα άτακτο Brexit και εντείνουν τις προειδοποιήσεις προς το Λονδίνο. Ενόψει της συνόδου κορυφής της 10ης Απριλίου, οι εταίροι –ακόμη– του Ηνωμένου Βασιλείου διαπιστώνουν,...
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους
ΕΥΡΩΠΗ
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου
Βρυξέλλες και Λονδίνο ανταλλάσσουν πυρά γύρω από το Brexit που συνεχίζει να λιμνάζει, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντάται σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ...
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας