Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλήθη να συζητήσει και να αποφασίσει πάνω στο αίτημα της Τερέζα Μέι για παράταση της ημερομηνίας του Brexit

AP Photo/Frank Augstein

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία

  • A-
  • A+
Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες έδωσε μια μικρή «παράταση ζωής» στην Τερέζα Μέι με τους 27 ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να ανταποκρίνονται υπό προϋποθέσεις, στο αίτημα του Λονδίνου για αναβολή του Brexit.

Σε συμβιβαστική λύση για παράταση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση κατέληξαν αργά χθες το βράδυ οι ηγέτες των «27» στις Βρυξέλλες, επιτρέποντας στην Τερέζα Μέι να επιστρέψει στο Λονδίνο με προθεσμία 22 ημερών ή δύο μηνών ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής προτείνοντας αναβολή του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης

Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει τη συμφωνία, τότε η περίοδος αναβολής θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου. Τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταθέσει νέα πρόταση προς την Ε.Ε. για την επίλυση του αδιεξόδου. 

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να ανοίξουν πάλι οι διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2018». Οποιαδήποτε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη θα πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε επίσπευση των εργασιών σε όλα τα επίπεδα για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Ημερομηνία-κλειδί η 12η Απριλίου

Με σχεδόν δεδομένο πως η Τερέζα Μέι δεν θα καταφέρει να κερδίσει στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, ώστε να εξασφαλιστεί το Brexit βάσει συμφωνίας, (σ.σ. έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές από το Κοινοβούλιο) το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χρόνο μέχρι τις 12 Απριλίου να επιλέξει μεταξύ των παρακάτω τεσσάρων σεναρίων:

  • Την έγκριση της συμφωνίας της 25ης Νοεμβρίου και την ομαλή αποχώρηση,
  • Ένα Brexit χωρίς συμφωνία,
  • Μια πολύμηνη αναβολή της εξόδου με συγκεκριμένο σχέδιο για τη μελλοντική σχέση,
  • Την ακύρωση της εξόδου

Βαρύ το κλίμα για την Μέι

Με την αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας να βρίσκεται για ακόμα μια φορά με την «πλάτη στον τοίχο» η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό της ολοένα και μεγαλώνει στους κόλπους των Βρυξελλών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός πως μετά την αποχώρηση της Μέι από τη χθεσινή συζήτηση, οι «27» το κουβέντιασαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι ακόμη λιγότερο πεισμένοι ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, o γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του ότι πριν να πάει στις Βρυξέλλες, θεωρούσε πως οι πιθανότητες η αρχηγός των Τόρις να κερδίσει την τρίτη ψηφοφορία κυμαίνονταν γύρω στο 10%. Αλλά αφού άκουσε την πρωθυπουργό, συμπλήρωσε, άλλαξε άποψη: οι πιθανότητές της είναι 5%, έκρινε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπερθεμάτισε: χαρακτήρισε αυτή την εκτίμηση του Μακρόν «υπερβολικά αισιόδοξη» — και πολλοί άλλοι ηγέτες φάνηκαν να συγκατανεύουν.

Καμία επαναδιαπραγμάτευση

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, ακόμη και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι το κλίμα των συζητήσεων ήταν πολύ καλύτερο απ' ότι τον περασμένο Δεκέμβριο και εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή βρέθηκε τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία. 

Η Βρετανή πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να αποφασίσουν και να στηρίξουν τη συμφωνία της.

Εξηγώντας τα επόμενα βήματα σε περίπτωση που χάσει και την τρίτη ψηφοφορία η Τερέζα Μέι δήλωσε «Υπάρχει αυτή η διαφορετική ημερομηνία της 12ης Απριλίου, πιστεύω ότι είναι σημαντική, μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και να τις αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να φύγουμε με συμφωνία και να έχουμε παράταση μέχρι τις 22 Μάη. Εάν δεν το κάνουμε αυτό θα πρέπει πριν από τις 12 Απρίλη να παρουσιάσουμε νέο πλάνο και εάν αυτό το νέο πλάνο σημαίνει καινούργια παράταση, θα πρέπει να συμμετέχουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές».

Συμπλήρωσε ότι θεωρεί λάθος την πιθανότητα να συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις ευρωεκλογές από τη στιγμή που έχει ψηφίσει πριν από τρία χρόνια να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Οι απαντήσεις δεν έπεισαν 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των«27» με την Τερέζα Μέι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας κλήθηκε να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της και να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις, όπως γιατί πιστεύει ότι η πρότασή της θα περάσει με την τρίτη ψηφοφορία, γιατί ζήτησε παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου και ποιο είναι το σχέδιό της σε περίπτωση που υπάρξει εκ νέου καταψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ και αναλυτές, η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να παρουσιάσει αποδεκτά επιχειρήματα, ενώ οι απαντήσεις της φέρεται να ήταν εξαιρετικά ασαφείς.

Υπογράφουν για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

AP Photo/Frank Augstein

Με την πίεση να γίνεται αφόρητη προς την πλευρά του Λονδίνου μια αίτηση που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρώσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεντρώνει περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια υπογραφές,

Διασημότητες και πολιτικοί εξέφρασαν μέσω Twitter την υποστήριξή τους στην αίτηση.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον έκρινε πως «ένα ζήτημα τόσο μεγάλο, τόσο σημαντικό όσο το Brexit δεν θα έπρεπε να κριθεί από αιτήσεις», αλλά «τούτου λεχθέντος», απευθυνόμενη σε όσους πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «δεν ακούει», πρόσθεσε: «μπορείτε να υπογράψετε εδώ», παραθέτοντας σύνδεσμο στη σελίδα όπου είναι αναρτημένη η αίτηση.

Η ηθοποιός Τζένιφερ Σόντερς ανήρτησε τον σύνδεσμο στο Twitter όταν η λειτουργία του ιστότοπου αποκαταστάθηκε: «Δουλεύει ξανά», έγραψε. «Ανακαλέστε [τη διαδικασία με βάση] το Άρθρο 50 ώστε να παραμείνουμε στην ΕΕ».

Σχολιάζοντας την αίτηση για ακύρωση του Brexit, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «το δημοψήφισμα έγινε και η κυβέρνηση συμφώνησε να φέρει εις πέρας το αποτέλεσμα. Αυτό κάνω».

► Διαβάστε ΕΔΩ τη live κάλυψη της Συνόδου Κορυφής από την efsyn.gr.

ΕΥΡΩΠΗ
Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε
Έπειτα από διαβουλεύσεις περίπου δέκα ωρών, οι «27» της Ε.Ε. και η Τερέζα Μέι συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση για παράταση του Brexit.
Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε
ΕΥΡΩΠΗ
Σε πλήρη... διάλυση για το Brexit
Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινοβούλιο της Βρετανίας με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να βρίσκονται εκ νέου σε οριακό σημείο.
Σε πλήρη... διάλυση για το Brexit
LIVE
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο «χαστούκι» από τη βρετανική Βουλή στον Μπόρις Τζόνσον
Ακόμα μια κοινοβουλευτική ήττα κατέγραψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα του εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους...
Νέο «χαστούκι» από τη βρετανική Βουλή στον Μπόρις Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: Τα νούμερα δεν βγαίνουν
Παραμένει το αδιέξοδο σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να διστάζει να φέρει στο Κοινοβούλιο για τρίτη φορά την πρότασή της για...
Brexit: Τα νούμερα δεν βγαίνουν
ΕΥΡΩΠΗ
Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το Brexit
Την κατάργηση του backstop και την αντικατάστασή του με «εναλλακτικές διευθετήσεις» προκρίνουν οι βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της «τροπολογίας Μπρέιντι». Η πλειοψηφία των βουλευτών...
Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ