Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κουαρτέτο» για τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις στο Παρίσι

Προσερχόμενος χθες στη σύνοδο κορυφής ο Μακρόν χαιρέτισε την «ευρωπαϊκή αφύπνιση»

Geert Vanden Wijngaert, Pool

«Κουαρτέτο» για τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις στο Παρίσι

  • A-
  • A+
Συνάντηση χωρίς προηγούμενο Μακρόν, Μέρκελ, Τζινπίνγκ στη Γαλλία. Το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να θέσουν τις πρώτες βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στο Πεκίνο. Περιοδεία του Κινέζου προέδρου σε Ιταλία, Μονακό, Γαλλία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα υποδεχτεί την Τρίτη την Άνγεκλα Μάρκελ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Σι Τζινπίνγκ για να συζητήσουν τις πολυμερείς σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και να βρουν «σημεία σύγκλισης» με τον ασιατικό γίγαντα και ανταγωνιστή τους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης χωρίς προηγούμενο στο Παρίσι.

Το Παρίσι και το Βερολίνο ζήτησαν τη συνομιλία η οποία αναμενόταν να γίνει στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για να θέσουν τις πρώτες βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στο Πεκίνο.

Ειδικότερα, η τετραμερής συνάντηση θα ακολουθήσει την πρώτη συζήτηση που επρόκειτο να γίνει χθες βράδυ στις Βρυξέλλες μεταξύ των 28, αλλά επισκιάστηκε από τις συνομιλίες για το Brexit σε μια εποχή κατά την οποία η Ε.Ε. εξετάζει μια πιο αμυντική στρατηγική για την Κίνα.

Στο δείπνο σχεδιαζόταν να διαμορφωθούν κοινές θέσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της συνόδου στις 9 Απριλίου. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επενδύσεις που ανακοινώνει το Πεκίνο στην Ένωση, ειδικά σε χώρες στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της, που αναζητούν κεφάλαια.

Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι στόχος θα είναι να «βρεθούν σημεία σύγκλισης» ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε ζητήματα όπως το εμπόριο, η συνεργασία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

«Τη θεωρούμε αναγκαία, διότι για την υπεράσπιση της πολυμερούς συνεργασίας η συζήτηση οφείλει να περάσει στο επίπεδο της Ευρώπης και να μην περιοριστεί μόνο σε αυτή της Γαλλίας», εξήγησε η γαλλική Προεδρία.

Ευρωπαϊκό κείμενο δέκα θέσεων

Ένα κείμενο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιέχει δέκα θέσεις επρόκειτο να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο προτείνει ότι «επιβάλλεται» να υπάρξει «κοινή προσέγγιση της Ε.Ε.» ως προς τα δίκτυα 5G και αναγγέλλει μια ευρωπαϊκή οδηγία γα το ζήτημα αυτό.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δημιουργήσει διάφορα όργανα για το διαχείριση των σχέσεών τους με τους Κινέζους, ειδικά στο πεδίο του αντιντάμπινγκ και του ελέγχου των ξένων επενδύσεων.

Σχέδιο για «νέους δρόμους μεταξιού»

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρός άρχισε περιοδεία στην Ευρώπη με σταθμούς την Ιταλία, το Μονακό και τη Γαλλία, για να υπερασπιστεί και να προωθήσει το σχέδιό του για τους «νέους δρόμους του μεταξιού».

Το σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», κολοσσιαίων διαστάσεων, προβλέπει την κατασκευή οδικών αξόνων, λιμανιών, σιδηροδρομικών συνδέσεων και βιομηχανικών πάρκων με τη δαπάνη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., οι εξαγορές εταιρειών και υποδομών σε τομείς στρατηγικής σημασίας (τεχνητή νοημοσύνη, τηλεπικοινωνίες, ρομποτική) επιτρέπουν στο Πεκίνο να αποκτά ειδίκευση σε τεχνολογίες-κλειδιά με «δόλιο» τρόπο, διότι οι κυριότερες κινεζικές εταιρείες είτε επιδοτούνται είτε ελέγχονται από το κράτος.

Ευήκοα ώρα στη Ρώμη 

Σήμερα ο Σι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα. Άλλωστε τα σχέδια του Πεκίνου βρίσκουν ευήκοα ώρα στη Ρώμη που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να υπογράψει ένα πρωτόκολλο με την Κίνα για τη συμμετοχή της στο τεράστιο πρόγραμμα οικοδόμησης υποδομών, που είχε ανακοινωθεί το 2013.

Ο Ματαρέλα δήλωσε χθες σε συνέντευξή του πως η κυβέρνηση της χώρας του θα επιδιώξει να υπάρξει «η μέγιστη διαφάνεια» στις διμερείς σχέσεις της με το Πεκίνο. Η Ιταλία θα γίνει το πρώτο κράτος μέλος των G7 που θα ενταχθεί στο σχέδιο.

Για τον Ματαρέλα προϋποθέσεις για αυτό είναι να υπάρξουν «όση περισσότερη διαφάνεια είναι δυνατόν», διασφάλιση επενδύσεων, προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και η συμμόρφωση προς κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες.

Εκτός από την Ε.Ε., η ένταξη της Ιταλίας στο κινεζικό σχέδιο ανησυχεί επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούν πως το Πεκίνο προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του στην καρδιά της Ευρώπης.