Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε

Δύσκολος ο συμβιβασμός, αβέβαιο το αποτέλεσμα

(AP Photo/Frank Augstein)

Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε

  • A-
  • A+

Έπειτα από ακόμα μία μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε. και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση για παράταση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Οι δύο ημερομηνίες κι οι προϋποθέσεις

Οι Βρυξέλλες έδωσαν στη δημοσιότητα το κείμενο που συμφώνησαν οι ηγέτες των «27», στο οποίο συναίνεσε η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με το έγγραφο, προτείνεται αναβολή του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης. 

Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει τη συμφωνία, τότε η περίοδος αναβολής θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου. Τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταθέσει νέα πρόταση προς την Ε.Ε. για την επίλυση του αδιεξόδου

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να ανοίξουν πάλι οι διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2018». Οποιαδήποτε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη θα πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε επίσπευση των εργασιών σε όλα τα επίπεδα για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Εξπρές συνέντευξη Τύπου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, ακόμη και για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι το κλίμα των συζητήσεων ήταν πολύ καλύτερο απ' ότι τον περασμένο Δεκέμβριο και εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή βρέθηκε τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία. 

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων

Από την πλευρά της, η Βρετανή πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να αποφασίσουν και να στηρίξουν τη συμφωνία της.

Σε ερώτηση για εάν θα πρέπει να απολογηθεί για το διάγγελμά της η κ. Μέι δεν ζήτησε «συγγνώμη», όμως τόνισε ότι «γνωρίζω πως οι βουλευτές σε όλες τις πλευρές έχουν παθιασμένες απόψεις και σέβομαι τις διαφορετικές προσεγγίσεις».

(AP Photo/Frank Augstein)

Αρνήθηκε να απαντήσει στο ποιο από τα δύο σενάρια προτιμά η ίδια, ενώ, σχολιάζοντας την αίτηση για ακύρωση του Brexit που έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατ. υπογραφές, δήλωσε «Το δημοψήφισμα έγινε και η κυβέρνηση συμφώνησε να φέρει εις πέρας το αποτέλεσμα. Αυτό κάνω».

Εξηγώντας τα επόμενα βήματα σε περίπτωση που χάσει και την τρίτη ψηφοφορία η Τερέζα Μέι δήλωσε «Υπάρχει αυτή η διαφορετική ημερομηνία της 12ης Απριλίου, πιστεύω ότι είναι σημαντική, μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και να τις αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να φύγουμε με συμφωνία και να έχουμε παράταση μέχρι τις 22 Μάη. Εάν δεν το κάνουμε αυτό θα πρέπει πριν από τις 12 Απρίλη να παρουσιάσουμε νέο πλάνο και εάν αυτό το νέο πλάνο σημαίνει καινούργια παράταση, θα πρέπει να συμμετέχουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές».

Συμπλήρωσε ότι θεωρεί λάθος την πιθανότητα να συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις ευρωεκλογές από τη στιγμή που έχει ψηφίσει πριν από τρία χρόνια να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

«Ενενήντα λεπτά χωρίς ουσία»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των«27» με την Τερέζα Μέι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας κλήθηκε να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της και να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις, όπως γιατί πιστεύει ότι η πρότασή της θα περάσει με την τρίτη ψηφοφορία, γιατί ζήτησε παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου και ποιο είναι το σχέδιό της σε περίπτωση που υπάρξει εκ νέου καταψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ και αναλυτές, η Βρετανή πρωθυπουργός δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να παρουσιάσει αποδεκτά επιχειρήματα, ενώ οι απαντήσεις της φέρεται να ήταν εξαιρετικά ασαφείς.

«Δεν ξεκαθάρισε καν εάν θα οργανώσει νέα ψηφοφορία. Δεν απάντησε στο τι θα κάνει εάν καταψηφιστεί εκ νέου η συμφωνία. Ήταν απαράδεκτο. Θλιβερό», ανέφερε ο Guardian επικαλούμενος πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

(AP Photo/Francisco Seco)

Διχογνωμία και παλινωδίες

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλήθη να συζητήσει και να αποφασίσει πάνω στο αίτημα της Τερέζα Μέι για παράταση της ημερομηνίας του Brexit από τις 29 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.

Το ενδεχόμενο της τρίμηνης παράτασης του Brexit είχε, ουσιαστικά, αποκλειστεί από την Τετάρτη, όταν η πρωθυπουργός της Βρετανίας κατέθεσε το αίτημά της μέσω επιστολής.

Η αρχική αντιπρόταση ήταν μία μίνι παράταση έως τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο πως η συμφωνία της Μέι θα περάσει στη τρίτη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. είχαν εξαρχής εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο ζήτημα, με τη Γαλλία να τηρεί την πιο σκληρή στάση, ενώ άλλες χώρες άφηναν ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπήρξαν διαρροές για διαφορετικές ημερομηνίες, από τις 22 Μαΐου στις 11 Απριλίου και από τις 7 Μαΐου στην... εννεάμηνη παράταση του άρθρου 50.

Το «μπαλάκι» στο Λονδίνο

Πλέον, το ενδιαφέρον μεταφέρεται εκ νέου στο Λονδίνο, όπου, την επόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τρίτη φορά τη συμφωνία για Brexit που υπάρχει στο τραπέζι με το μόνο σίγουρο να είναι πως κυβέρνηση, αντιπολίτευση και η χώρα, γενικώς, θα περάσουν δύσκολες ημέρες...

Διαβάστε ΕΔΩ τη live κάλυψη της Συνόδου Κορυφής από την efsyn.gr.

ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρετανοί κάνουν στοκ σε χαρτί υγείας υπό τον φόβο άτακτου Brexit
Με το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία να παραμένει στο τραπέζι οι Βρετανοί προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο και λαμβάνουν τα μέτρα τους για παν ενδεχόμενο.
Οι Βρετανοί κάνουν στοκ σε χαρτί υγείας υπό τον φόβο άτακτου Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Στο επίκεντρο της συνόδου των Βρυξελλών Brexit και Κίνα
Στο τραπέζι της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα βρεθούν το Brexit, οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Στο επίκεντρο της συνόδου των Βρυξελλών Brexit και Κίνα
ΕΥΡΩΠΗ
Το σταυρόλεξο του Brexit πονοκέφαλος για τους 27
Ηταν που ήταν τα πράγματα μπερδεμένα στο θέμα του Βrexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τα μπέρδεψε ακόμη περισσότερο με την πρότασή της στους ηγέτες των 27 να αναβληθεί για τις 30 Ιουνίου η αποχώρηση...
Το σταυρόλεξο του Brexit πονοκέφαλος για τους 27
ΕΥΡΩΠΗ
Σε πλήρη... διάλυση για το Brexit
Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινοβούλιο της Βρετανίας με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να βρίσκονται εκ νέου σε οριακό σημείο.
Σε πλήρη... διάλυση για το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας