Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Γερουσία «έσωσε» τον Σαλβίνι από ποινικές διώξεις
(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Η Γερουσία «έσωσε» τον Σαλβίνι από ποινικές διώξεις

  • A-
  • A+

Η Ολομέλεια της Γερουσίας στην Ιταλία μπλόκαρε τη διαδικασία αναζήτησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τον Ματέο Σαλβίνι, που το καλοκαίρι εμπόδιζε επί δέκα μέρες τον ελλιμενισμό του πλοίου Diciotti με τους 177 μετανάστες.

Στην ομιλία του, πριν την απόφαση της Γερουσίας, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «οι Ιταλοί πληρώνουν το μισθό μου για να υπερασπίζομαι τα εθνικά σύνορα και να διατηρώ τη χώρα μου σε ασφάλεια», ενώ υποστήριξε πως η ασφάλεια της χώρας θα διακινδυνεύονταν εάν χορηγούνταν «ανεξέλεγκτα πρόσβαση στα ιταλικά εδάφη».

Είχε προηγηθεί, το Φεβρουάριο, η απόφαση της επιτροπής της Γερουσίας να μην παραπεμφθεί σε δίκη, η οποία ακολουθήθηκε από την αγωγή που κατέθεσαν 41 μετανάστες που βρίσκονταν στο πλοίο, εναντίον του υπουργού Εσωτερικών και του Πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. 

Ο αρχηγός της ακροδεξίας Λέγκας του Βορρά κατηγορούνταν για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των μεταναστών, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόφαση της επιτροπής είχε διαδραματίσει και η διαδικτυακή υποστήριξη που έλαβε ο υπουργός από τους κυβερνητικούς εταίρους στο κίνημα των Πέντε Αστέρων, επιθυμώντας να μη διακινδυνεύσουν την κυβερνητική σταθερότητα. 

Παρά την συγκεκριμένη υπόθεση, ο Σαλβίνι δεν παύει να προκαλεί με την αντιμεταναστευτική πολιτική του, αφού λίγες ώρες πριν την απόφαση είχε προχωρήσει στη κατάσχεση του πλοίου Mare Jono, το οποίο είχε διασώσει μετανάστες που βρισκόταν σε σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Ακόμη, λίγες ημέρες πριν, είχε δώσει εντολή καταστροφής προσφυγικού καταυλισμού στην Καλαβρία της νοτιοδυτικής Ιταλίας.