Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ορμπαν, εντός, εκτός και επί το ΕΛΚ
AP Photo/Jean-Francois Badias (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ορμπαν, εντός, εκτός και επί το ΕΛΚ

  • A-
  • A+

Συμβιβαστική διάθεση επιχειρούν να δείξουν, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την αποβολή του κυβερνητικού κόμματος της Ουγγαρίας Fidesz, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν και ο επικεφαλής της Ομάδας και υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στη Βουδαπέστη χαρακτηρίστηκε και από τους δύο «εποικοδομητική», ωστόσο -όπως παραδέχτηκαν- το πρόβλημα δεν έχει διευθετηθεί.

Η απόφαση για το κόμμα του Β. Ορμπαν θα ληφθεί από την ολομέλεια του ΕΛΚ στις 20 Μαρτίου.

Η διαδικασία κινήθηκε έπειτα από αίτημα 13 κομμάτων και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Ζοζέφ Ντολ, η παραμονή του Fidesz θα κριθεί από τις εξηγήσεις του προέδρου του και πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

Το ΕΛΚ έχει ζητήσει από τον Β.Ορμπαν να σταματήσει την εκστρατεία κατά του νυν προέδρου της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αμερικανού επιχειρηματία ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, να επιτρέψει τη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος που έχει συστήσει ο επιχειρηματίας στην Ουγγαρία και, τέλος, το Fidesz να ζητήσει συγγνώμη από τα άλλα κόμματα του ΕΛΚ για τα αντιευρωπαϊκά μηνύματα που χρησιμοποιεί στην καμπάνια του ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Το κόμμα του Β. Ορμπαν έχει υποσχεθεί ότι η καμπάνια κατά του Ζ.-Κ. Γιούνκερ, όπου ο πρόεδρος της Ε.Ε. εμφανίζεται να μεθοδεύει τη μαζική είσοδο μεταναστών και προσφύγων στην Ουγγαρία, θα σταματήσει άμεσα.

Ωστόσο η λαϊκιστική και αντιευρωπαϊκή καμπάνια του Fidesz θα συνεχιστεί με τον Τζ. Σόρος σε θέση πρωταγωνιστή, ενώ στη θέση του Ζ.-Κ. Γιούνκερ προγραμματίζεται να μπει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φρανς Τίμερμανς.

Στην Ομάδα του ΕΛΚ συμμετέχουν 70 κόμματα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η τύχη του ουγγρικού κυβερνητικού κόμματος θα κριθεί από τα συντηρητικά κόμματα των 28 χωρών της Ε.Ε.

Εάν η αντιευρωπαϊκή καμπάνια του Β. Ορμπαν δεν τερματιστεί μέχρι τις παραμονές της συνεδρίασης, τότε δεν αποκλείεται η αποβολή του από την Ομάδα.

Απολοφητική επιστολή

Ο Μ. Βέμπερ για να διαδεχτεί τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ στην Ε.Ε. θα πρέπει να εξασφαλίσει και την υποστήριξη των Σοσιαλιστών ή έστω μερίδας αυτών, καθώς το ΕΛΚ προβλέπεται πως θα πάρει και πάλι την πρωτιά στις ευρωεκλογές, όμως χωρίς τις ψήφους της δεύτερης ευρωπαϊκής Ομάδας είναι αδύνατον να εκλεγεί πρόεδρος.

Οι ψήφοι του Fidezs -12 που είναι σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή και 15 σύμφωνα με τα ποσοστά που εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές- είναι φυσικά χρήσιμες στον Μ. Βέμπερ, όμως δεν είναι καθοριστικές όπως οι ψήφοι των ευρωβουλευτών της Ομάδας των Σοσιαλιστών και της Ομάδας των Φιλελεύθερων που επίσης θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει υπερβεί όλες τις κόκκινες γραμμές της Ε.Ε.

Ο Β. Ορμπαν με την απολογητική επιστολή του προς τους αρχηγούς των 13 κομμάτων που κίνησαν τη διαδικασία αποβολής του Fidesz δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο ΕΛΚ, σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν από μερικές ημέρες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συστήσει μία νέα ευρωπαϊκή Δεξιά Ομάδα σε συνεργασία με τα συντηρητικά κόμματα της Πολωνίας και της Τσεχίας.

Η απειλή αυτή όμως δεν ήταν αρκετή για να καλμάρει τα νεύρα στο ΕΛΚ.

Εκτός της αρνητικής διάθεσης που επικρατεί στην Ομάδα, ο Β. Ορμπαν έχει χάσει και τα στηρίγματα που είχε στο ηγετικό ευρωπαϊκό επίπεδο, από τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις.

Νωρίτερα είχε χάσει και την εμπιστοσύνη της Ανγκελα Μέρκελ, με τη σύγκρουσή τους σχετικά με την προσφυγική κρίση, ενώ ο καλύτερος φίλος του, ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΚ και πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφριντ Μάρτενς πέθανε το 2013.

ΕΥΡΩΠΗ
Χάδι αντί για χαστούκι στον προκλητικό Ούγγρο πρωθυπουργό
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που εκπροσωπεί τη Δεξιά στην Ε.Ε. δεν τόλμησε την αποπομπή του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν από τους κόλπους του και αποφάσισε αναστολή της συμμετοχής του «μέχρι...
Χάδι αντί για χαστούκι στον προκλητικό Ούγγρο πρωθυπουργό
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Βέμπερ συγκρούεται με τον Ορμπαν... προς ίδιον όφελος
Η αντιπαράθεση του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον Βίκτορ Ορμπαν βοηθάει τον συντηρητικό πολιτικό από τη Βαυαρία στην...
Ο Βέμπερ συγκρούεται με τον Ορμπαν... προς ίδιον όφελος
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βερολίνο επιπλήττει... εμμέσως τον Όρμπαν
Η Γερμανία κάλεσε την Τετάρτη όλες τις χώρες της ΕΕ να σεβαστούν το κράτος δικαίου δύο ημέρες μετά τις αποφάσεις της ουγγρικής Βουλής για παράταση των χωρίς όριο εξουσιών του Βίκτορ Όρμπαν λόγω της πανδημίας.
Το Βερολίνο επιπλήττει... εμμέσως τον Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Η ξενοφοβία επιστρέφει
Ουγγαρία και Αυστρία κάνουν πως δεν ακούν τις φωνές για δίκαιη κατανομή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ και πιστές στις ξενοφοβικές πολιτικές που εφάρμοσαν επί χρόνια απορρίπτουν κάθε πρόταση για μετεγκατάσταση.
Η ξενοφοβία επιστρέφει
ΕΥΡΩΠΗ
Επεσε η κυβέρνηση Κουρτς στην Αυστρία
Οι μετεκλογικοί πανηγυρισμοί στη σκιά του «Ιμπιζα-γκέιτ» δεν κράτησαν πολύ για τον Αυστριακό καγκελάριο και νεαρό εκπρόσωπο της σκληρής ευρωπαϊκής Δεξιάς, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Επεσε η κυβέρνηση Κουρτς στην Αυστρία
ΕΥΡΩΠΗ
Ενισχύεται η Δεξιά στην Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ
Εντυπωσιακά αυξημένη μεν συμμετοχή στην κάλπη, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά και ακροδεξιά καταγράφεται για τις τέσσερις χώρες της σκληροπυρηνικής ομάδας Βίζεγκραντ.
Ενισχύεται η Δεξιά στην Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας