Η πρωτοβουλία της 16χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, η οποία χθες προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, εξελίχθηκε σε μαζικό εφηβικό κίνημα εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Στις 20 Αυγούστου 2018, η Γκρέτα αποχώρησε από το σχολείο της και στάθηκε έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθεί για την κλιματική αλλαγή. Αφορμή στάθηκε κύμα καύσωνα που προκάλεσε δεκάδες πυρκαγιές και καταστροφές δασικών εκτάσεων στη βόρεια Ευρώπη. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο εφηβικό κίνημα. Το «FridaysforFuture» έλαβε διεθνείς διαστάσεις και, πλέον, κάθε Παρασκευή δίνεται «ραντεβού για το κλίμα», με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτικών.
Μαθητικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και στη χώρα μας σ τις 12 το μεσημέρι. Στην Αθήνα το ραντεβού είναι στην πλατεία Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στην Αλεξανδρούπολη το κάλεσμα είναι για το πάρκο Ανεξαρτησίας. Κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στην Κρήτη, στον Άγιο Νικόλαο στις 4 το απόγευμα.
«Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι», ένα από τα δεκάδες συνθήματα
«Την ώρα που ο πλανήτης μας βρίσκεται στα πρόθυρα περιβαλλοντικής κατάρρευσης για την οποία έχουμε προειδοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, εμείς συνεχίζουμε να μην κάνουμε κάτι. Αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό. Ο στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να τραβήξουμε την προσοχή των κυβερνήσεων αλλά και να να κινητοποιήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει κάτι για το περιβάλλον και για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαθήτρια Ειρήνη Βουγιούκα.
Στην ιστοσελίδα του κινήματος αναγράφονται μερικά από τα αιτήματα των μαθητών. Ειδικότερα, ζητούν την μετάβαση του πλανήτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, τον τερματισμό στην εξόρυξη και χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας που μολύνουν το περιβάλλον, την υποστήριξη των θυμάτων της κλιματικής αλλαγής που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και τη λήψη μέτρων παγκοσμίως για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Την ίδια ώρα σε έκθεση του ΟΗΕ τονίζεται πως το 1/4 των θανάτων και ασθενειών παγκοσμίως προκαλείται από την περιβαλλοντική ρύπανση. Οι εκπομπές αερίων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα χημικά προϊόντα και η γενικότερη καταστροφή των οικοσυστημάτων προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, καταστρέφουν το περιβάλλον και, εν τέλει, επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας