Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τέσσερις μήνες «κίτρινα γιλέκα»

AP PHOTO / THIBAULT CAMUS

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέσσερις μήνες «κίτρινα γιλέκα»

  • A-
  • A+

Με επίδειξη δύναμης ετοιμάζονται τα «κίτρινα γιλέκα» να γιορτάσουν το Σαββατοκύριακο την «επέτειο» των τεσσάρων μηνών κινητοποιήσεών τους που ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου με μαζικές διαδηλώσεις κατά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στα κοινωνικά δίκτυα, ηγετικά στελέχη του κινήματος καλούν τα μέλη της ομάδας να συμμετάσχουν σε μαζική κινητοποίηση στο Παρίσι και σε πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, στη 17η εβδομάδα δράσης, με τις διαδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο Παρίσι ξεχωριστή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Ηλύσια Πεδία και από το γυναικείο τμήμα του κινήματος, που πρόβαλε τα αιτήματα ισοτιμίας της παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και τη «σύγκλιση όλων των κοινωνικών κινητοποιήσεων».

Η πρωτοβουλία των διαδηλωτών για «καθιστική διαμαρτυρία» κοντά στον Πύργο του Αϊφελ ματαιώθηκε ύστερα από επέμβαση των αστυνομικών. Επεισόδια σημειώθηκαν σε μεγάλες πόλεις και στο Παρίσι.

Αρκετές εκατοντάδες ατόμων συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Σανς Ελιζέ, επιδιώκοντας να φτάσουν στην Αψίδα του Θριάμβου. Η αστυνομία τούς απομάκρυνε με ρίψη νερού υπό πίεση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 28.600 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 3.000 στο Παρίσι, έναντι 39.300 το περασμένο Σάββατο (4.000 στο Παρίσι). Την προηγούμενη εβδομάδα, οι διαδηλωτές ήταν 46.600 (συμπεριλαμβανομένων 5.800 στην πρωτεύουσα).

Είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκε τέτοια κάθετη πτώση του κινήματος. Τα «κίτριναγιλέκα» προσπαθούν να αντισταθούν στη μείωση συμμετοχής στις διαδηλώσεις τους και να συνεχίσουν το μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση.

Τονίζουν ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα, προτείνοντας νέους τρόπους δράσης για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στον Μακρόν.

Τον Νοέμβριο, στην αρχή των κινητοποιήσεων τα «κίτρινα γιλέκα» είχαν φτάσει τους 282.000 διαδηλωτές, χωρίς να έχουν πολιτικά ή συνδικαλιστικά κίνητρα.

Το κύριο αίτημά τους ήταν να ακυρωθεί η αύξηση των καυσίμων και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Ο Γάλλος πρόεδρος απέσυρε το επίμαχο μέτρο για τα καύσιμα. Αλλά στη συνέχεια διευρύνθηκαν τα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» που τώρα προβάλλουν ποικίλες διεκδικήσεις – ζητούν κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, ριζική αλλαγή πολιτικής.

Ομως, παρά την εντυπωσιακή δράση τους, τα «κίτρινα γιλέκα» δεν καταφέρνουν να αποκομίσουν αποτελέσματα για τα αιτήματά τους.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» τορπιλίζεται από εσωτερικές διενέξεις, γιατί τα μέλη του δεν θέλουν αρχηγό και σαμποτάρουν κάθε πρωτοβουλία για οργάνωση πολιτικής εκπροσώπησης.

Ηγετικά στελέχη που προσπάθησαν να σχηματίσουν ψηφοδέλτιο για τις ευρωπαϊκές εκλογές αντιμετώπισαν βίαιες αντιδράσεις και απειλές που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις «φιλοδοξίες» τους.

Το «διαίρει και βασίλευε» ευνοεί τον Μακρόν, ο οποίος λανσάρισε μια εντυπωσιακή επιχείρηση επικοινωνίας με τον «Εθνικό Διάλογο» και κέρδισε πόντους στις δημοσκοπήσεις, με ανάκτηση δημοφιλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος αντλεί θετικά αποτελέσματα από την υπερδραστηριότητά του, με καθημερινές δημόσιες εμφανίσεις και μιντιακές μαραθώνιες συζητήσεις με τους Γάλλους. Αποφάσισε λοιπόν να παρατείνει αυτή τη στρατηγική.

Ο «Εθνικός Διάλογος» λήγει επίσημα αύριο. Αλλά ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις και οι συζητήσεις με τους δημάρχους και με αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δηλώνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις όσων συμμετείχαν στις συζητήσεις, οι προτάσεις των υπουργών, των βουλευτών της πλειοψηφίας, των γερουσιαστών.

Η διαδικασία των διαβουλεύσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ο Μακρόν σκοπεύει να αναγγείλει μέτρα που ανταποκρίνονται σε αιτήματα του «Εθνικού Διαλόγου», ελπίζοντας ότι ο αντίκτυπος θα είναι ευνοϊκός στο ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ωστόσο, αν απογοητεύσει τους Γάλλους, ενδέχεται να πυροδοτήσει την κρίση που υποβόσκει και να προκαλέσει κοινωνική ανάφλεξη.

ΕΥΡΩΠΗ
Ειρηνική πορεία για τα θύματα
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τις γαλλικές πόλεις, κατά τη δωδέκατη ημέρα εθνικής δράσης των κίτρινων γιλέκων, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς και τους τραυματίες των προηγούμενων κινητοποιήσεων. Πολλοί...
Ειρηνική πορεία για τα θύματα
ΕΥΡΩΠΗ
Λιγοστεύουν, αλλά δεν υποχωρούν τα «κίτρινα γιλέκα»
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, παρ’ όλες τις πιέσεις της κυβέρνησης να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, είναι οι Γάλλοι που συμμετέχουν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Αλλά γιατί λιγοστεύουν;
Λιγοστεύουν, αλλά δεν υποχωρούν τα «κίτρινα γιλέκα»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν φοράει την (κατα-)στολή του κατά των «ταραχοποιών»
Τη σκληρή αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια που σημάδεψαν τη 18η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο με πολλές υλικές ζημιές, βανδαλισμούς, λεηλασίες, καταστροφές που...
Ο Μακρόν φοράει την (κατα-)στολή του κατά των «ταραχοποιών»
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν ξεθωριάζουν τα «γιλέκα»
Από πρωτοφανή επεισόδια σημαδεύτηκε η 18η εβδομάδα κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία. Ιδιαίτερη ένταση είχαν τα επεισόδια στο Παρίσι, με βανδαλισμούς που προκάλεσαν πολλές υλικές ζημιές και...
Δεν ξεθωριάζουν τα «γιλέκα»
Διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων
ΕΥΡΩΠΗ
Οσο υπάρχει οργή, υπάρχουν «γιλέκα»
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» συνεχίζεται με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων κάθε Σάββατο, παρά τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν για «επιστροφή στην ηρεμία».
Οσο υπάρχει οργή, υπάρχουν «γιλέκα»
ΕΥΡΩΠΗ
Η αντεπίθεση του Μακρόν
Με επεισόδια πραγματοποιήθηκε και η 14η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων». Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ένας στους δύο Γάλλους υποστηρίζει το κίνημα, ενώ αλλεπάλληλα σοκ προκαλούν οι καταγγελίες για...
Η αντεπίθεση του Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας