Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για το Brexit

Τελευταία ευκαιρία για την Τερέζα Μέι

(Vincent Kessler/Pool Photo via AP)

Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για το Brexit

  • A-
  • A+
Σε συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης Τερέζα Μέι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για μία αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επιστρέφει στη χώρα της με εξασφαλισμένες «νομικές διαβεβαιώσεις» οι οποίες εκτιμά ότι θα πείσουν τους βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως στη σημερινή ψηφοφορία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συμβιβασμός αφορά στο «αγκάθι» του backstop στα σύνορα Ιρλανδίας – Β. Ιρλανδίας και δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας για την αποτροπή σκληρών συνόρων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά στο νέο κείμενο η Ε.Ε. εγγυάται ότι «δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ' αόριστον».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η Τερέζα Μέι τόνισε πως η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται εξ ορισμού να αποτελεί αντίγραφό του.

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.

Όμως — προειδοποίησε ο Γιούνκερ — εάν ο εφαρμοστικός νόμος απορριφθεί ξανά «δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία». «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ερμηνείες των ερμηνειών, ούτε περαιτέρω εγγυήσεις των εγγυήσεων», πέταξε.

Ο συμβιβασμός που κλείστηκε χθες συμπεριλαμβάνει επίσης μια κοινή δήλωση, που θα προστεθεί στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ. Θα εξηγεί πως οι συνομιλίες θα επιταχυνθούν προκειμένου το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο, να μη χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Επιπλέον, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται μια μονομερής διακήρυξη του Λονδίνου, που αναφέρει ότι το ΗΒ θα μπορεί να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση καταρρεύσουν.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι ο γενικός εισαγγελέας, που επέχει ρόλο νομικού συμβούλου της κυβέρνησης, θα εξετάσει σήμερα το κείμενο πριν αποφανθεί εάν θα αλλάξει την πρότερη θέση του πως το backstop θα μπορούσε να παγιδεύσει το ΗΒ μόνιμα

Ακόμη μία δύσκολη εσωτερική μάχη

Για να αποφύγει ακόμη μία ιστορική ήττα απόψε η Τερέζα Μέι θα πρέπει να πείσει δεκάδες σκληρούς ευρωσκεπτικιστές των Τόρις, αλλά και το DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση.

Ήδη η επικεφαλής του DUP,  Αρλίν Φόστερ δήλωσε ότι «αυτά τα κείμενα χρειάζονται προσεκτική ανάλυση. Θα μελετήσουμε το κείμενο γραμμή γραμμή και θα διαμορφώσουμε τις δικές μας θέσεις».

Άλλοι Ευρωσκεπτικιστές, ανάμεσά τους ο πρώην ηγέτης των Τόρις Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ζητούν να καθυστερήσει η ψηφοφορία ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να μελετηθεί η νέα συμφωνία.

Απορρίπτουν οι Εργατικοί

Πάντως το εάν οι αλλαγές αυτές θα αρκέσουν για να πειστούν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είναι κάθε άλλο παρά σαφές.

Ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν προέτρεψε τους βουλευτές να απορρίψουν ξανά τη συμφωνία.

«Οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η αποψινή (σ.σ. χθεσινή) συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει τίποτε που να προσεγγίζει τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο», τόνισε.

«Αφότου η συμφωνία της για το Brexit απορρίφθηκε με τόσο συντριπτική πλειοψηφία, η πρωθυπουργός έπαιξε ριψοκίνδυνα με το ρολόι, απέτυχε να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με την ΕΕ και αρνήθηκε να αναζητήσει κοινό τόπο, μια συμφωνία που το κοινοβούλιο θα μπορούσε να υποστηρίξει», στηλίτευσε.

Ο παράγοντας Ιρλανδία

Χθες, κι ενώ η Τερέζα Μέι πραγματοποιούσε συνομιλίες στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, καλούσε σε έκτακτη συνεδρίαση το υπουργικό του συμβούλιο, ενώ, ταυτόχρονα, ακύρωνε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ. 

Η Ιρλανδία, με την υποστήριξη των υπολοίπων 26 κρατών της ΕΕ, έχει απορρίψει κάθε πρόταση να τεθεί χρονικός περιορισμός στο backstop, ή να χαλαρώσουν οι πρόνοιές του.

Ο Βαράντκαρ θα κάνει νωρίς σήμερα μια δήλωση για τον συμβιβασμό, ανακοίνωσε ο ιρλανδός υπουργός Μεταφορών Σέιν Ρος. «Όλοι θέλουμε η συμφωνία να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων», σημείωσε ο Ρος.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση νέας ήττας

Εάν η Τερέζα Μέι χάσει τη σημερινή ψηφοφορία, η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει άλλες δύο προτάσεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη, για το εάν πρέπει να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία ή για το εάν θα πρέπει να ψηφιστεί παράταση του Άρθρου 50 για νέες διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι — ο θεσμός θα πρέπει επίσης να επικυρώσει τη συμφωνία· έχει διαμηνύσει πως δεν θα εγκρίνει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων γι' αυτήν — συναντήθηκε επίσης με τη Μέι χθες βράδυ.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να καθησυχάσουμε το ΗΒ. Αναμένουμε με ανυπομονησία μια θετική ψήφο από τη Βουλή των Κοινοτήτων», ανέφερε ο Ταγιάνι μέσω Twitter.

Ο Γιούνκερ απηύθυνε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που εκπροσωπεί τους ηγέτες των 27, προτείνοντάς του να υποστηρίξει το σύνολο των εγγράφων που βρίσκονται πλέον πάνω στο τραπέζι.

ΕΥΡΩΠΗ
Γιούνκερ σε Μέι: Δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία
Συμφωνία για «νομικά δεσμευτικές αλλαγές» απέσπασε η Μέι στο Στρασβούργο. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας.
Γιούνκερ σε Μέι: Δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία
ΕΥΡΩΠΗ
Η διαβολοβδομάδα του Brexit
Αύριο η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση απόρριψής της.
Η διαβολοβδομάδα του Brexit
Τερέζα Μέι εναντίον Τζέρεμι Κόρμπιν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Χαμένοι στη... μετάφραση του Brexit
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την τύχη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit και η κατάσταση στα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας παραμένει εκρηκτική. Συντηρητικοί και Εργατικοί μάχονται...
Χαμένοι στη... μετάφραση του Brexit
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα για αντισημιτισμό στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα
Σε έρευνα με αφορμή καταγγελίες για αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα προχωρά η βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σκοπό να διερευνηθεί εάν υπήρξαν παραβάσεις της νομοθεσίας και...
Έρευνα για αντισημιτισμό στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα
Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, δεν τα βρίσκουν για το ιρλανδικό σύνορο
Δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το «backstop» στα ιρλανδικά σύνορα ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη νέα κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης στο βρετανικό...
Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, δεν τα βρίσκουν για το ιρλανδικό σύνορο
Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Δωροδοκία για το Brexit;
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μοιράζει 1,6 δισ. λίρες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σε πόλεις που στηρίζουν το Brexit.
Δωροδοκία για το Brexit;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας