Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καθήλωση στο μηδέν

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο Μ. Ακιντζί (δεξιά)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθήλωση στο μηδέν

  • A-
  • A+
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που ενεπλάκησαν στη συνάντηση της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου ανάμεσα στον Κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, έμειναν με την εντύπωση ότι δεν υφίστανται πλέον αμοιβαία αποδεκτοί συμβιβασμοί.

Kαθηλωμένη στο αδιέξοδο βρίσκεται η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, με εξαιρετικά αμφίβολη οποιαδήποτε εξέλιξη τους επόμενους μήνες. Η συνάντηση της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου ανάμεσα στον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ηγέτη της ε/κ Κοινότητας, και τον Μουσταφά Ακιντζί, ηγέτη της τ/κ Κοινότητας, ενισχύει την πεποίθηση ανάμεσα στους άμεσα αναμεμειγμένους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι δεν υφίστανται πλέον αμοιβαία αποδεκτοί συμβιβασμοί σε πυλώνες της επίλυσης του Κυπριακού – αυτά που ονομάζονται θέματα του σκληρού πυρήνα ή «core issues».

Αντί της ουσίας –να διανύσουν το τελευταίο μίλι με βάση το διαπραγματευτικό κεκτημένο μιας ολόκληρης 10ετίας– οι Αναστασιάδης και Ακιντζί περιορίστηκαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, τη συμφωνία για υλοποίηση δύο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τη σύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στις δυο πλευρές και τη μόνιμη σύνδεση των συστημάτων ηλεκτρισμού.

Ακόμη 2 οδοφράγματα

Κάτι ανάλογο έκαναν και στη συνάντησή τους τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συμφώνησαν και άνοιξαν ακόμη δύο οδοφράγματα για να διευκολύνουν τη διέλευση και επικοινωνία των δύο Κοινοτήτων.

Πίσω από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της μακράς συνάντησης, που κράτησε περισσότερο από 3 ώρες, υπάρχουν αντικειμενικά γεγονότα που ρίχνουν περισσότερο φως στις πραγματικές αιτίες του στρατηγικού αδιεξόδου στο Κυπριακό. Μέσα σε 20 μήνες από το δραματικό ναυάγιο του Κραν Μοντανά (Ιούλιος 2017), οι Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί συναντήθηκαν μόλις τρεις φορές, παρά τις επίμονες παροτρύνσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να καταλήξουν σε στρατηγική συμφωνία στο πλαίσιο 6 σημείων που κατέθεσε τότε, στις 30 Ιουνίου 2017, στη Διεθνή Διάσκεψη.

Ο Ν. Αναστασιάδης αμφισβητεί το περιεχόμενο των 6 σημείων –το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως ονομάζεται– και απαιτεί μια άλλη εκδοχή του με διευκρινίσεις και ημερομηνία 4 Ιουλίου.

Ο Μ. Ακιντζί δήλωσε δημοσίως την ετοιμότητά του να συνυπογράψει το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ής Ιουνίου ως στρατηγική συμφωνία. Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται μόνο σε ένα έγγραφο ως πλαίσιό του, εκείνο της 30ής Ιουνίου.

Οι δυο ηγέτες φαίνεται να αποκλίνουν πια σε όσα έχουν συμφωνήσει στα θέματα διακυβέρνησης – συνταγματικού στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας.

Την περασμένη Τρίτη είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν μόνοι τους, ανοιχτά, χωρίς την παρουσία τρίτων, γιατί ο Μ. Ακιντζί ήθελε να ακούσει τι ακριβώς προτείνει ο Ν. Αναστασιάδης με τις ιδέες του για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία.

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις και των δύο, είναι πρόδηλο ότι ο Κύπριος πρόεδρος πιέζει στα άκρα την πιο επίμαχη για την τ/κ Κοινότητα ισορροπία στο σύστημα διακυβέρνησης: τη συμμετοχή στα εκτελεστικά και ρυθμιστικά όργανα (Υπουργικό, άλλες ομοσπονδιακές αρχές) με μία καθοριστική ψήφο.

Χωρίς την κατοχύρωση αυτή, ο Μ. Ακιντζί δεν μπορεί να εμφανίσει καμία συμφωνία στην τ/κ Κοινότητα γιατί θεωρεί ότι παραπέμπει σε μεταχείριση μειονότητας – όχι Κοινότητας με πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Η πίεση του Ν. Αναστασιάδη στο σημείο αυτό τινάζει στον αέρα το σύνολο όσων προηγουμένως αποτέλεσαν τις συγκλίσεις με τον Μ. Ακιντζί ή ακόμα και τα συμφωνηθέντα Χριστόφια - Ταλάτ (2010), που υποτίθεται ότι σε μεγάλο βαθμό είχαν επιβεβαιωθεί.

Φλέγον ζήτημα

Το ζήτημα αυτό υπήρξε φλέγον και στο Κραν Μοντανά - όχι μόνο οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα. Ο Μ. Ακιντζί ζήτησε τότε και έλαβε πίσω την πρότασή του για το εδαφικό – έναν χάρτη που ήταν κλειδωμένος σε θυρίδα του ΟΗΕ από την εποχή της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη (Ιανουάριος 2017).

Ο Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί την αναδίπλωση θέσεων με στωική υπομονή, δίνοντας επί του παρόντος οδηγίες στην προσωπική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, να συνεχίζει περιοδικές διαβουλεύσεις. Δεν έχει αποφασίσει τελεσίδικα τι θα κάνει. Οσο δεν κλείνει οριστικά τον φάκελο «Κυπριακό», περιορίζεται σε φραστικές προειδοποιήσεις για την απαράδεκτη ντε φάκτο διαίρεση και το γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη – δηλαδή κάποια στιγμή θα αλλάξει δραστικά. Προειδοποιεί επίσης ότι θα εισηγηθεί περιορισμό της εντολής και της δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρά ζώνη που χωρίζει στα δύο την Κύπρο.

Η στάση του ΟΗΕ έχει διαφορετικό αντίκτυπο στους δύο ηγέτες. Ο Ν. Αναστασιάδης έχει επανεκλεγεί και δεν αντιμετωπίζει πίεση χρόνου, ενώ η νέα ρητορική του στο Κυπριακό τυγχάνει υποστήριξης από τα κόμματα με ακραίες θέσεις και την Εκκλησία.

Ο Μ. Ακιντζί, αντίθετα, βλέπει το πολιτικό ρολόι να χτυπά αντίστροφα γιατί σε έναν χρόνο (Μάιος 2020) θα βρεθεί αντιμέτωπος στην κάλπη με το εθνικιστικό και συντηρητικό μπλοκ που ενθαρρύνεται από την Αγκυρα για να τον εκτοπίσει.

Η ανακοίνωση εφαρμογής των ΜΟΕ για την τηλεφωνία και τον ηλεκτρισμό χαιρετίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλεί τους Αναστασιάδη - Ακιντζί να προχωρήσουν άμεσα και επί της ουσίας. Τα ΜΟΕ αυτά είχαν συμφωνηθεί το 2015 από τους δύο ηγέτες και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή τους έτυχαν επεξεργασίας από μικτές τεχνικές επιτροπές.

Ομως, ο Ν. Αναστασιάδης έδωσε τη συγκατάθεσή του μόνο τώρα, που πέρασαν ακριβώς 4 χρόνια, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, άφηνε να νοηθεί ότι υπήρχαν τεχνικά προβλήματα και νομικές περιπλοκές λόγω έμμεσης αναγνώρισης δομών του ψευδοκράτους.

Νέα καθυστέρηση

Ανάλογη καθυστέρηση υπήρξε και στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Για όσο χρόνο οι διαπραγματεύσεις κυλούσαν προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής συμφωνίας επίλυσης, ο Αντόνιο Γκουτέρες δικαιολογούσε την «ακινησία» στα ΜΟΕ με την επικέντρωση στον μέγιστο στόχο παρά σε επιμέρους κινήσεις.

Οταν όμως κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις, ο γ.γ. του ΟΗΕ άρχισε να διαπιστώνει ότι η μη εφαρμογή ΜΟΕ μπορεί να ήταν σκόπιμη και να είχε κι άλλες διαστάσεις. Για τον λόγο αυτό, υπήρξε τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα επίμονος προς τους Αναστασιάδη - Ακιντζί να κάνουν «κάτι» με την κοινή γνώμη στις δύο Κοινότητες. Η απάντηση ήρθε με τα ΜΟΕ, με επιμελή αργοπορία, για να προκαλέσει κάποια μικρή ανακούφιση και να μετριάσει τη διεθνή απογοήτευση.

ΕΥΡΩΠΗ
«Όχι διάλογος υπό τουρκικές απειλές» λέει ο Αναστασιάδης
Αποφασισμένος να μην εισέλθει σε διάλογο για το Κυπριακό, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι απάντησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
«Όχι διάλογος υπό τουρκικές απειλές» λέει ο Αναστασιάδης
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ
Στην Κύπρο αναμένεται σήμερα η ειδική απεσταλμένη γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει αύριο συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ακιντζί.
Στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ
ΕΥΡΩΠΗ
«Νίκο και Μουσταφά, αφήστε τα λόγια και αρχίστε τις πράξεις»
Πολύ μακριά από τις αφηγήσεις των ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ για το Κυπριακό βρίσκεται η «γραμμή» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο φέρει τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί προ των ευθυνών...
«Νίκο και Μουσταφά, αφήστε τα λόγια και αρχίστε τις πράξεις»
ΕΥΡΩΠΗ
Τέλη Φλεβάρη το τετ-α-τετ του Αναστασιάδη με τον Ακιντζί
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν άτυπη συνάντηση στις 26 Φεβρουαρίου, στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του...
Τέλη Φλεβάρη το τετ-α-τετ του Αναστασιάδη με τον Ακιντζί
ΕΥΡΩΠΗ
Τι σκέφτεται ο γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο;
Η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, την εβδομάδα που πέρασε ολοκλήρωσε άλλη μια αποστολή στο νησί, πραγματοποιώντας χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο...
Τι σκέφτεται ο γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο;
ΕΥΡΩΠΗ
Νέος γύρος επαφών για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ
Χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αύριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την Δευτέρα, θα έχει η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ , Τζέιν Λουτ. Οι συναντήσεις κρίνονται ως καθοριστικής...
Νέος γύρος επαφών για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας