Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Βατικανό και η ανεπούλωτη πληγή της παιδεραστίας

Πάπας Φραγκίσκος: «Οποιος ευθύνεται για τέτοιου είδους κακοποιήσεις είναι όργανο του Σατανά» | Giuseppe Lami/Pool Photo via AP

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Βατικανό και η ανεπούλωτη πληγή της παιδεραστίας

  • A-
  • A+
Στη συνέλευση που συγκάλεσε ο Πάπας Φραγκίσμος για το μείζον πρόβλημα της παιδεραστίας επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι αλληλοσυγκάλυψη ήταν και παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα.

Η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια θεωρητικών και μόνο προσεγγίσεων στο τρομερό φαινόμενο της παιδεραστίας. Ως γνωστόν, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης που ο Πάπας Φραγκίσκος συγκάλεσε για την προστασία της παιδικής ηλικίας, οι δικαστές της Αυστραλίας δημοσιοποίησαν την καταδίκη του καρδινάλιου Τζορτζ Πελ για παιδοφιλία, με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που ήταν μόλις δώδεκα και δεκατριών ετών.

Ο Πελ, που μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου ήταν από τους στενότερους συνεργάτες και συμβούλους του Πάπα για τη μεταρρύθμιση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μέσω των δικηγόρων του συνεχίζει να επιμένει ότι είναι αθώος. Στο μεταξύ, όμως, μεταφέρθηκε στη φυλακή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Εδρας, Αλεσάντρο Τζιζότι, τόνισε ότι «πρόκειται για μα είδηση που προκάλεσε σοκ σε πάρα πολλά άτομα - και όχι μόνο στην Αυστραλία». Πρόσθεσε, δε, ότι «ο σεβασμός στη δράση της αυστραλιανής Δικαιοσύνης είναι πλήρης».

Μέχρι να φτάσουμε στην οριστική δικαστική ετυμηγορία, το Βατικανό απαγόρευσε στον καρδινάλιο Πελ να τελεί λειτουργία ενώπιον των πιστών, αλλά και να έρχεται σε επαφή «καθ’ οιονδήποτε τρόπο» με ανήλικο.

Tυπικά, παραμένει υπουργός Οικονομικών του Βατικανού. Αλλά ουσιαστικά η θητεία του έχει τελειώσει και αναμένεται να αντικατασταθεί σχετικά σύντομα. Ομως η στάση των υψηλόβαθμων κληρικών είναι κάθε άλλο παρά ομοιογενής.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν και ισχυροί καρδινάλιοι οι οποίοι πιστεύουν ότι πρόκειται για «σκευωρία» που στοχεύει στο να πλήξει το προφίλ του ίδιου του Ποντίφικα και τη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια μέσα στο Βατικανό.

Κάποιοι, μάλιστα, αφήνουν να διαρρεύσει ότι «πρόκειται για μια βαριά εκδίκηση, επειδή ο Πελ ήθελε να αλλάξει, ριζικά, ο τρόπος διαχείρισης των αγαθών του παπικού κρατιδίου». Πριν να υποχρεωθεί, δηλαδή, να βγάλει τα ράσα, θα περάσει σίγουρα πολύς καιρός.

«Πράξεις και όχι λόγια»

Η ιστορία αυτή, βέβαια, δείχνει πόσες αντιστάσεις υπάρχουν ακόμη, μέσα στην Καθολική Εκκλησία, στο θέμα της καταγγελίας και της ουσιαστικής αντιμετώπισης της πληγής της παιδεραστίας.

Στην πρόσφατη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εντός της Αγίας Εδρας, ζητήθηκαν «πράξεις και όχι μόνο λόγια» και ανακοινώθηκε ότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι καθολικές συνελεύσεις των επισκόπων, στις διάφορες χώρες, θα αντιμετωπίζουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Ο Φραγκίσκος δεν δίστασε να πει ξεκάθαρα ότι «όποιος ευθύνεται για τέτοιου είδους κακοποιήσεις είναι όργανο του Σατανά». Μέσα στην αίθουσα της συνέλευσης κλήθηκαν να διηγηθούν τις τραυματικές τους εμπειρίες και πολλά θύματα παιδόφιλων ιερέων.

Από τις μαρτυρίες τους επιβεβαιώθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι πολλά παιδιά που βρίσκονται σε κολέγια και σχολές, ακόμη και όταν βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν για το τι τους συμβαίνει συχνά αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, εχθρότητα ή και με βαριές απειλές.

Η αλληλοσυγκάλυψη, δηλαδή, ήταν και παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά, πιθανότατα, αποκλειστικά και μόνο την Καθολική Εκκλησία.

Συνεργασία με εισαγγελείς

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, όπως οι Le Iene, του ιδιωτικού καναλιού Italia Uno, έχουν δείξει επανειλημμένα, με έρευνές τους, ότι πάμπολλοι ιερείς συμβούλευαν τα θύματα παιδεραστίας να μην καταγγείλουν στη Δικαιοσύνη τις κακοποιήσεις και να μείνει το όλο θέμα εντός του στενού εκκλησιαστικού χώρου.

Από το Βατικανό υποστηρίζουν τώρα ότι θα αυξηθεί σημαντικά η συνεργασία των διαφόρων εκκλησιαστικών αρχών με τους αρμόδιους εισαγγελείς. Αλλά θα πρέπει να δούμε αν, όντως, τους επόμενους μήνες οι δηλώσεις αυτές θα βρουν επιβεβαίωση.

Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δισταγμός και φόβος. Οτι πολλοί ισχυροί κληρικοί πιστεύουν πως αν ξεσκεπαστούν, χωρίς καμία επιείκεια, όλα τα σκάνδαλα παιδεραστίας, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η σταθερότητα όλου του εκκλησιαστικoύ οικοδομήματος.

Παράλληλα με όλα αυτά, βέβαια, οι καθολικοί (και όχι μόνον αυτοί) πρέπει να αποφασίσουν αν και πότε θα θελήσουν να αντιμετωπίσουν το κύριας σημασίας θέμα της σεξουαλικότητας των ιερέων. Διότι γίνεται όλο και σαφέστερο ότι το «ουδέτερο φύλο» των κληρικών -χωρίς κανενός είδους επιθυμία- είναι μια ιδέα, μια εξιδανίκευση, η οποία ανήκει στο παρελθόν και μόνο.

Εχοντας πάντα υπόψη, βέβαια, ότι η ετεροφυλοφιλία και η ομοφυλοφιλία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μπερδεύονται με τις τεράστιες ευθύνες των παιδεραστών…

ΕΥΡΩΠΗ
Κώδικας... ντα Βίτσιο!
O καρδινάλιος Τζορτζ Πελ κατηγορείται επίσημα για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τις Αρχές της χώρας του, της Αυστραλίας, και στις 18 Ιουλίου θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον των δικαστών. Η είδηση...
Κώδικας... ντα Βίτσιο!
Διαμαρτυρία στο Βατικανό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σύνοδος για την καταπολέμηση της παιδεραστίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η σύνοδος της ντροπής στο Βατικανό
Στο Βατικανό ξεκίνησε η τετραήμερη σύνοδος αφιερωμένη στην καταπολέμηση της παιδεραστίας, με τη συμμετοχή του Πάπα Φραγκίσκου. Μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα κριθεί, βέβαια, εκ των αποτελεσμάτων της.
Η σύνοδος της ντροπής στο Βατικανό
ΕΥΡΩΠΗ
Ζητούνται υπερασπιστές δικαιωμάτων
Μέσα από τις «Συμπληγάδες» του Βατικανού και της Δεξιάς καλείται να περάσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στην προσπάθειά του να κερδίσει δύο μάχες που θα εκσυγχρονίσουν το κοινωνικό κράτος της Ιταλίας:...
Ζητούνται υπερασπιστές δικαιωμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» και οι απειλές κατά του Ποντίφικα
Η Ιταλία φοβάται πως μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος, λόγω της ανάληψης της ευθύνης από το Isis, αφού οι ισλαμιστές, απείλησαν ότι οι επόμενοι στόχοι θα είναι η Ρώμη, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον.Εδώ και...
Ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» και οι απειλές κατά του Ποντίφικα
ΕΥΡΩΠΗ
«Μιλάτε για τους φτωχούς και ζείτε σαν Φαραώ...»
Αυτή ήταν μια έμμεση προειδοποίηση του Πάπα Φραγκίσκου προς τους καρδιναλίους και τους επισκόπους σε συνέντευξη που έδωσε στην Straatnieuws, μια ολλανδική εφημερίδα που εκδίδεται από αστέγους. Προειδοποίηση...
«Μιλάτε για τους φτωχούς και ζείτε σαν Φαραώ...»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Πούτιν ψάχνει για συμμάχους στην Ιταλία
Σε αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών επιδόθηκε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που επισκέφτηκε τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στον οποίο έθεσε με έμφαση το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων - Ζήτησε...
Ο Πούτιν ψάχνει για συμμάχους στην Ιταλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας