Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Μέι υποχώρησε στο παρά πέντε της εξόδου

Τερέζα Μέι | AP Photo / Alastair Grant

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Μέι υποχώρησε στο παρά πέντε της εξόδου

  • A-
  • A+
Μόλις ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του «διαζυγίου» με την Ε.Ε., η πρωθυπουργός υποχώρησε στις πιέσεις και ανακοίνωσε πως αν καταψηφιστεί ξανά το σχέδιο συμφωνίας της, θα γίνουν άλλες δύο αποφασιστικές ψηφοφορίες.

Μετά από μήνες πεισματικής επιμονής πως το Brexit θα υλοποιηθεί ούτως ή άλλως στις 29 Μαρτίου, η Τερέζα Μέι έκανε χθες την πρώτη σημαντική τακτική οπισθοχώρηση, πασχίζοντας από τη μια να αποτρέψει νέα ανταρσία στις τάξεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, πυροδοτώντας από την άλλη νέα εστία έντασης με τους ευρωφοβικούς βουλευτές της και τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους της κυβέρνησης μειοψηφίας της από το υπερσυντηρητικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP.

Με τον χρόνο να μετρά επικίνδυνα αντίστροφα και υπό το βάρος απειλών για βροχή νέων παραιτήσεων εκ μέρους φιλοευρωπαίων υπουργών και Συντηρητικών βουλευτών, που εναντιώνονται σε μια άτακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενημέρωσε τη διχασμένη Βουλή των Κοινοτήτων για τα αποτελέσματα των επαφών της με Ευρωπαίους ηγέτες στην Αίγυπτο, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας «σύντομης, περιορισμένης» αναβολής του Brexit, μέσω επίσημου αιτήματος για παράταση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η ενεργοποίηση του οποίου δρομολόγησε τη διαδικασία του ιστορικού διαζυγίου.

Ορίζοντας ένα παράτολμο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματά της ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας επί τροπολογιών βουλευτών στο κοινοβούλιο, η Μέι ανήγγειλε πως σε περίπτωση δεύτερης καταψήφισης της (τροποποιημένης;) συμφωνίας με την Ε.Ε. για το Brexit, που αναμένεται να φέρει στο σώμα το αργότερο έως τις 12 Μαρτίου (μόλις 17 μέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου), θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλή να προχωρήσει σε άλλες δύο αποφασιστικές ψηφοφορίες.

Μία στις 13 Μαρτίου, με διακύβευμα την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Αν αυτή καταψηφιστεί, στις 14 Μαρτίου θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία για το αν θα ζητηθεί ολιγόμηνη αναβολή του Brexit από το ευρωπαϊκό μπλοκ· ενδεχόμενο που δεν αποκλείουν οι Βρυξέλλες εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, παρότι τυπικά προϋποθέτει ομοφωνία των υπόλοιπων κρατών-μελών.

Η αναβολή δεν θα πρέπει να ξεπεράσει χρονικά τα τέλη Ιουνίου και πρέπει να είναι μία και μοναδική, υποστήριξε η Μέι. «Αν δεν έχουμε συμμετάσχει στις ευρωεκλογές [στις 23-26 Μαΐου], θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρατείνουμε ξανά [το Αρθρο 50], οπότε αυτό θα δημιουργούσε μια ακόμα πιο απότομη άκρη του γκρεμού σε λίγους μήνες» επισήμανε, εννοώντας ένα νέο και άκρως επικίνδυνο αδιέξοδο.

Τόσο η ίδια πάντως όσο κι ο εκπρόσωπός της κατόπιν αρνήθηκαν επανειλημμένα να αποσαφηνίσουν τη θέση της κυβέρνησης στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες και το αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία στους βουλευτές των Συντηρητικών. Χλιαρά αντέδρασε σε πρώτη φάση το βορειοϊρλανδικό DUP, σημειώνοντας πως τυχόν αναβολή του Brexit δεν λύνει το πρόβλημα με τα ιρλανδικά σύνορα (το βασικότερο αγκάθι στη συμφωνία με την Ε.Ε.).

Κι ενώ μένει να φανεί στην πράξη αν η παραχώρηση της Μέι θα αποσοβήσει τελικά άλλη μια εσωκομματική ανταρσία φιλοευρωπαίων αυτή τη φορά υπουργών και βουλευτών, οξεία υπήρξε η αντίδραση των (μονίμως καχύποπτων) σκληροπυρηνικών ευρωσκεπτικιστών των Συντηρητικών, που μέμφονται συν τοις άλλοις τον πρωθυπουργικό ελιγμό ως «πισωγύρισμα», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια «συνωμοσία για να σταματήσει συνολικά το Brexit»...

Μέσα σε αυτόν το κοινοβουλευτικό λαβύρινθο, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε χθες την έκθεσή της για τις επιπτώσεις μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, που προβλέπει -μεταξύ άλλων ζοφερών- συρρίκνωση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 6-9%, ετήσιο κόστος 13 δισ. λιρών για τις επιχειρήσεις, αύξηση στις τιμές των τροφίμων και σημαντικά προβλήματα τροφοδοσίας.

Καταγγελία Κόρμπιν

Νωρίτερα, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατήγγειλε πως έχει «χάσει τον λογαριασμό» των αλλαγών στη στάση της Μέι ενώπιον της Βουλής, στηλιτεύοντάς την για «ξεροκεφαλιά» και «εξωφρενικά απερίσκεπτη» στρατηγική, βάσει της οποίας χρονοτριβεί σκόπιμα ώστε να φέρει το κοινοβούλιο προ τετελεσμένου για να εγκρίνει τη συμφωνία της με την Ε.Ε. Επανέλαβε πως το κόμμα του καταθέτει τροπολογία προωθώντας το δικό του σχέδιο για Brexit, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η τελωνειακή ένωση με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Σε περίπτωση που το σχέδιο καταψηφιστεί (όπως αναμένεται), τότε οι Εργατικοί -ως έσχατη λύση- θα στηρίξουν τροπολογία ή θα υποβάλουν δική τους, ζητώντας δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής στην Ε.Ε. Διευκρίνισε δε πως ακόμα κι αν υπερψηφιστεί η συμφωνία της Μέι στη Βουλή, αυτή θα πρέπει να τεθεί σε «επιβεβαιωτική» λαϊκή ψηφοφορία.

Κι ενώ ο Κόρμπιν κατάφερε να αμβλύνει αρκετά τη δυσαρέσκεια της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας των (διασπασμένων, όπως και οι Συντηρητικοί) Εργατικών και σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων τους, η στροφή του υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος άνοιξε μέτωπο με τους ευρωσκεπτικιστές σκιώδεις υπουργούς και βουλευτές του, που τάσσονται κατά μιας τέτοιας «αντιδημοκρατικής» προοπτικής.

Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Θέατρο του παραλόγου στο χείλος του γκρεμού
Πού το πάει τελικά η Τερέζα Μέι μέσα στο πολιτικό μπάχαλο του Brexit; Τριάντα δύο μέρες απομένουν θεωρητικά μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου και η Βρετανίδα...
Θέατρο του παραλόγου στο χείλος του γκρεμού
ΕΥΡΩΠΗ
Εξ ιδίων τα βέλη (και) για τον Κόρμπιν
Tα δύο μεγάλα κόμματα στο αναποφάσιστο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξακολουθούν απλά να «σφάζονται» μεταξύ τους λόγω του γόρδιου δεσμού του διαζυγίου από την Ε.Ε., αλλά έχουν γίνει... μπίλιες και στο εσωτερικό τους....
Εξ ιδίων τα βέλη (και) για τον Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Η μαύρη κωμωδία του Brexit
Νεκρό γράμμα η συμφωνία εξόδου της Μέι. Ξεκίνησε επαφές με ηγέτες μικρών αντιπολιτευόμενων κομμάτων σχεδιάζοντας να παρουσιάσει σχέδιο Β τη Δευτέρα. Αμετακίνητος στις κόκκινες γραμμές του και ο Κόρμπιν που...
Η μαύρη κωμωδία του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Κόρμπιν έτοιμος για όλα...
Γενικές εκλογές ώστε να «σπάσει το αδιέξοδο» για το Brexit ζήτησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ανοίγοντας κάπως τα χαρτιά του για το πώς σκοπεύει να κινηθεί αν όντως καταψηφιστεί στη Βουλή η συμφωνία της Τερέζα Μέι με...
Κόρμπιν έτοιμος για όλα...
ΕΥΡΩΠΗ
(Αντι)μεταναστευτική «βόμβα» από τη Μέι
Οι χαμηλής εξειδίκευσης εργαζόμενοι θα πάψουν να έχουν αυτόματα το δικαίωμα να δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ε.Ε., όπως προβλέπει η πολυαναμενόμενη Λευκή Βίβλος για τη μετανάστευση...
(Αντι)μεταναστευτική «βόμβα» από τη Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία μετρά τις πληγές της στις κάλπες
Πένθος, φόβος, ερωτήματα αλλά και πάνδημη αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία που αιματοκύλησε ξανά την καρδιά του Λονδίνου κυριαρχούν στην πληγωμένη Βρετανία, δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις...
Η Βρετανία μετρά τις πληγές της στις κάλπες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας