Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Politico: Η Βρετανία χρειάζεται μαθήματα από τον Θουκυδίδη για το Brexit

AP Photo/Frank Augstein

Politico: Η Βρετανία χρειάζεται μαθήματα από τον Θουκυδίδη για το Brexit

  • A-
  • A+
«H ιστορία της αρχαίας Ελλάδας προσφέρει χρήσιμα διδάγματα σε κράτη που ξεκινούν αυτοκτονικές εθνικές περιπέτειες λόγω ψεμάτων και άρνησης να ακούσουν τους ειδικούς», γράφει το Politico σχολιάζοντας το ενδεχόμενο άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θα ήταν καλό να συμβουλεύσει κανείς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Tερέζα Μέι να πει στους βουλευτές της (και τους αξιωματούχους) να διαβάσουν το Θουκυδίδη. Ενδεχομένως να αποδειχθεί η καλύτερη αγορά που έκαναν ποτέ με 7,95 λίρες», σημειώνει το Politico και αναφέρεται σε δύο αιματηρά επεισόδια στον καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών που δίχασε την Ελλάδα περίπου 2.500 χρόνια πριν: την εκστρατεία στη Σικελία και τη σφαγή των Μηλίων.

Αναφέρει μάλιστα ότι είναι μια σύγκρουση που οι Βρετανοί θα κάνουν καλά να τη μελετήσουν καθώς προσφέρει ένα χρήσιμο μάθημα: Ακόμα και κατά την 11η ώρα, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει το βιβλίο του Θουκυδίδη ένα αριστούργημα της πολιτικής ψυχολογίας και στρατηγικής, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ισχυροί παραλληλισμοί με το Brexit και σημειώνει ότι δυστυχώς ο Θουκυδίδης δεν διαβάζεται ευρέως στη Βρετανία, ενώ είναι πολύ περισσότερο της μόδας στην Αμερική, όπου είναι υποχρεωτική η ανάγνωση του βιβλίου του για υψηλόβαθμους αξιωματούχους καθώς θεωρείται γκουρού για την άνοδο και την πτώση των μεγάλων δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη σικελική εκστρατεία και επιχειρώντας τον παραλληλισμό με τη Βρετανία της εποχής του Brexit, αναφέρει ότι οι Βρετανοί το 2016, όπως και οι Αθηναίοι, είχαν μικρή αίσθηση της κλίμακας της περιπέτειας που είχαν αναλάβει. Τους είχαν υποσχεθεί ότι κατάκτηση της Σικελίας θα είναι εύκολη και θα τους κάνει πλουσιότερους, ενώ όσοι αντιτάχθηκαν στην εισβολή, θεωρήθηκαν εχθροί του λαού και μη πατριώτες.

Οι Βρετανοί έχουν μικρή αίσθηση της περιπέτειας στην οποία έχουν μπει

Ως γνωστόν, η εκστρατεία κατέληξε σε καταστροφή. Οι κρατούμενοι βρήκαν τον θάνατο σε δύσοσμα λατομεία ή πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Η ήττα ξαφνικά έκανε την Αθήνα να δείχνει περισσότερο ευάλωτη στον πόλεμο με τη Σπάρτη και το δημοκρατικό σύστημα (προσωρινά) ανετράπη δύο χρόνια αργότερα.

H ιστοσελίδα αναφέρεται στην περίπτωση της σφαγής των Μηλίων, την οποία θεωρεί ως «την επιτομή μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, όταν η υπεροπτική αθηναϊκή αυτοκρατορία (η Ε.Ε. σε αυτή την περίπτωση) προσέγγισε το νησί της Μήλου να πει τους κατοίκους να υποταχθούν στο αυτοκρατορικό σχέδιο και να αποτίσουν φόρο τιμής. Οι θαρραλέοι Brexiteers στη Μήλο αντιτάχθηκαν στους ιμπεριαλιστές και προέκυψε ο διασημότερος διάλογος στην παγκόσμια διπλωματική θεωρία».

«Το πρόβλημα είναι ότι οι νησιώτες επέμεναν σε νεφελώδεις ελπίδες για το πώς θα ήθελαν να μοιάζει ο κόσμος αντί να αποδεχθούν τα γεγονότα. Οι Αθηναίοι εξεπλάγησαν από την έλλειψη ρεαλισμού. Στο επίκεντρό της, η συζήτηση είναι μια μελέτη για τη λανθασμένη κρίση (…) Οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν μοιραίες γιατί οι Μήλιοι υποτίμησαν την ανάγκη των Αθηναίων να κάνουν επίδειξη δύναμης για να κρατήσουν ενωμένη την αυτοκρατορία τους. Τέλος, οι άνδρες της Μήλου σφαγιάστηκαν και οι γυναίκες και τα παιδιά πουλήθηκαν ως σκλάβοι», προσθέτει.

Τα καλά νέα για τους Βρετανούς είναι ότι οι Μήλιοι είχαν επανειλημμένες ευκαιρίες για να υποταχθούν στη μεγαλύτερη δύναμη, αλλά δεν το έκαναν. «Ο συμβιβασμός είναι δυνατός ακόμη και ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, αλλά μόνο αν ρίξεις τον εγωισμό σου και κάνεις μια ρεαλιστική εκτίμηση των δικών σου αδυναμιών. Το να ελπίζει απλώς να πάνε τα πράγματα όπως θέλεις, αυτό δεν αποτελεί στρατηγική».

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι για να επιβιώσει η Βρετανία «θα πρέπει να αναγνωρίσει τη "μήλια" τάση της να πιστεύει ότι κατέχει περισσότερα χαρτιά απ’ όσα έχει. Κατά καιρούς οι Βρετανοί μιλούν σαν να νομίζουν ότι είναι οι Αθηναίοι στη συζήτηση».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Η Επιτροπή... ανακάλυψε τις «χρυσές βίζες»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ξύπνησε» στο θέμα της χορήγησης «χρυσής βίζας» από κοινοτικές χώρες σε υπηκόους τρίτων χωρών, που έχει καταντήσει ανεξέλεγκτο εμπόριο με ύποπτες επεκτάσεις, και ζητεί από 20 κράτη-μέλη,...
Η Επιτροπή... ανακάλυψε τις «χρυσές βίζες»
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, με το μενού να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το θέμα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη βελγική...
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα
ΕΥΡΩΠΗ
«Η κρίση του ευρώ δεν τέλειωσε -αν το πιστεύετε έχετε πιει πολλή ρετσίνα»
Την ελληνική κρίση χρησιμοποίησε ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας, για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του υπέρ του Brexit. Με άρθρο του στην Telegraph, είπε ότι «η τραγωδία των Ελλήνων ήταν ότι δεν...
«Η κρίση του ευρώ δεν τέλειωσε -αν το πιστεύετε έχετε πιει πολλή ρετσίνα»
ΕΥΡΩΠΗ
Αυτοαποθέωση Γιούνκερ για τη σωτηρία της ευρωζώνης
Ως σωτήρας της Ελλάδας και της ευρωζώνης επιχείρησε να εμφανιστεί για ακόμα μία φορά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει η Ελλάδα...
Αυτοαποθέωση Γιούνκερ για τη σωτηρία της ευρωζώνης
ΕΥΡΩΠΗ
Δύο στους τρεις θέλουν «σκληρό» Brexit
Τη γνώμη Βέλγων, Γερμανών, Ελλήνων, Ισπανών, Γάλλων, Ιταλών, Αυστριακών, Ούγγρων και Πολωνών σχετικά με το Brexit ζήτησε εταιρεία δημοσκοπήσεων με τα αποτέλεσμα να είναι άκρως αποκαλυπτικά για τις διαθέσεις...
Δύο στους τρεις θέλουν «σκληρό» Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Το Brexit βάζει φωτιά στην ευρω-ασφάλεια
Η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. αλλά δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη, επανέλαβε με χθεσινή ανοιχτή επιστολή της σε εφημερίδες εφτά ευρωπαϊκών χωρών η Τερέζα Μέι, μετά την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 της...
Το Brexit βάζει φωτιά στην ευρω-ασφάλεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας