Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η αντεπίθεση του Μακρόν
AP Photo/Claude Paris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αντεπίθεση του Μακρόν

  • A-
  • A+

Νέες διαδηλώσεις έγιναν το Σάββατο σε όλη τη Γαλλία για τη 14η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων». Την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε επίσης μεγάλη συγκέντρωση για τη συμπλήρωση τριών μηνών από την έναρξη των κινητοποιήσεών τους κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν. Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στη σαββατιάτικη διαδήλωση στο Παρίσι και σε μεγάλες πόλεις, όπως Μασσαλία, Λιόν, Νάντη, Λίλη και Μπορντό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή ήταν μειωμένη: 41.500 σε σχέση με τους 51.400 διαδηλωτές την προηγούμενη εβδομάδα και 4.000 άτομα στο Παρίσι, έναντι 5.000. Την Κυριακή, στην πορεία από την Αψίδα του Θριάμβου μέχρι τον Πύργο του Αϊφελ, συμμετείχαν 1.500 πολίτες.

Δεν έλειψαν και πάλι τα επεισόδια. Η αστυνομία έκανε ρίψεις δακρυγόνων, για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών και τους κουκουλοφόρους που πέταξαν αντικείμενα, πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα.

Στη Ρουέν, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός του επιχείρησε να περάσει μέσα από συγκεντρωμένους διαδηλωτές.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για τις αντισημιτικές ύβρεις που δέχθηκε το Σάββατο ο φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Αλέν Φινκιελκρότ, στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων».

«Δέχθηκα πολύ βίαιη φραστική επίθεση από διαδηλωτές», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, «και, αν δεν είχαν παρεμβληθεί αστυνομικοί, ορισμένοι από αυτούς ήθελαν να με χτυπήσουν. Πρόκειται για βία τύπου πογκρόμ». Δήλωσε ότι δεν θα υποβάλει μήνυση, επισημαίνοντας ότι είχε υποδεχτεί ευμενώς τις κινητοποιήσεις τους, αλλά στη συνέχεια επέκρινε αυτό στο οποίο εξελίχθηκαν.

Στη Γαλλία η βία κυριαρχεί, με αλλεπάλληλα σοκ που προκαλούνται από επιθέσεις «αντικοινοβουλευτικού χαρακτήρα», στο αποκορύφωμα των εντάσεων που πυροδότησε η αντιπαράθεση των «κίτρινων γιλέκων» με τον Μακρόν, ο οποίος αντιμετώπισε την κοινωνική ανάφλεξη με ημίμετρα, εκτιμώντας ότι με την πάροδο του χρόνου θα φθαρεί το κίνημα που συγκλονίζει τη χώρα.

Με τη στρατηγική αυτή, ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε κλιμάκωση των εντάσεων και η εξέγερση εξαπλώθηκε. Το τελευταίο διάστημα, σημειώνονται βανδαλισμοί σε κατοικίες μελών της πλειοψηφίας, εκτοξεύονται απειλές για τη ζωή τους, ενώ διαπράττονται βεβηλώσεις σε εθνικά σύμβολα, μνημεία, εκκλησίες και ξεσπούν εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, αντισημιτισμού και ρατσισμού.

Την Παρασκευή, ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η Μπριζίτ Μακρόν έχει υποβάλει καταγγελία κατά αγνώστων για «απειλές θανάτου, δημόσια πρόκληση, πρόθεση διάπραξης εγκλήματος ή επίθεσης».

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η σύζυγος του Γάλλου προέδρου κάλεσε τους Γάλλους σε συμφιλίωση.

Αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος LREM αποκαλύπτουν τώρα ότι έλαβαν απειλές για τη ζωή τους. Ορισμένοι υπουργοί αντιμετώπισαν εισβολή διαδηλωτών στην κατοικία τους. Στις συζητήσεις του «Εθνικού Διαλόγου», οι βουλευτές έχουν γίνει «στόχος» Γάλλων που ζητούν μείωση των εσόδων τους. Η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της κυβέρνησης και γενικότερα οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δείχνει ότι οι εκπρόσωποι της εξουσίας βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο.

Η σβάστικα

Σοκ προκάλεσε βεβήλωση του πορτρέτου της Σιμόν Βέιλ, που καλύφθηκε από σβάστικα. Βεβηλώσεις έγιναν και σε εκκλησίες καθολικών, στην Ντιζόν, τη Νάντη, τη Νιμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, ανακοίνωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι αντισημιτικές ενέργειες και βιαιοπραγίες αυξήθηκαν κατά 74%. Ηγετικές προσωπικότητες ζητούν από τον πρόεδρο να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση και να αναζητήσει πολιτική λύση, που θα ικανοποιεί τις κυριότερες διεκδικήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Δημοσκόπηση της Elabe για το κανάλι BFMTV δείχνει ότι, αν και το 58% εξακολουθεί να στηρίζει το κίνημα, για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Γάλλων του συγκεκριμένου δείγματος (56%) θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» πρέπει να σταματήσουν, ενώ σε ποσοστό 64% εκτιμούν ότι το κίνημα έχει «αλλοιωθεί» και τα κεντρικά του αιτήματα έχουν «παραμορφωθεί», λόγω των βίαιων διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop για την κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche, μόνο το 50% των Γάλλων εκφράζει πια υποστήριξη ή συμπάθεια για τα «κίτρινα γιλέκα». Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) αντιτίθεται ή είναι κατά των διαδηλώσεων και το 16% είναι αδιάφορο. Στην προηγούμενη έρευνα του Ifop, στις αρχές Φεβρουαρίου, το 55% των ερωτηθέντων ενέκρινε την κινητοποίηση και το 29% την επέκρινε.

Ο Μακρόν κατήγγειλε την «ανυπόφορη αύξηση» των αντισημιτικών επιθέσεων. «Ο αντισημιτισμός είναι η άρνηση της Δημοκρατίας, όπως και η επίθεση σε εκλεγμένους αξιωματούχους. Θα είμαστε αδιάλλακτοι απέναντι σε όσους διαπράττουν τέτοιες ενέργειες», τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη βία με νόμο που πλήττει τις ελευθερίες των πολιτών, με ευρύτερες αστυνομικές δικαιοδοσίες και αυστηρά ποινικά μέτρα.

Πολιτική κρίση

Στην Εθνοσυνέλευση, σε πρώτη ανάγνωση, ο νόμος ψηφίστηκε από την Κεντροδεξιά, άλλα στο κυβερνητικό κόμμα LREM 50 βουλευτές σημείωσαν αποχή από την ψηφοφορία. Για πρώτη φορά εκδηλώνεται τόσο εκτεταμένη «ανταρσία» μακρονικών βουλευτών...

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικά και προσδιόρισε ότι εκδόθηκαν σχεδόν 1.800 καταδικαστικές αποφάσεις από την αρχή των κινητοποιήσεων και 1.422 βρίσκονται σε αναμονή δίκης. Ο υπουργός Εσωτερικών Καστανέρ ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 8.400 συλλήψεις.

Ενώ η πολιτική κρίση εξακολουθεί να συγκλονίζει τη Γαλλία, ο Μακρόν αγνοεί τα «κίτρινα γιλέκα» και προωθεί μια εντυπωσιακή εκστρατεία επικοινωνίας, με συμμετοχή σε μαραθώνιες συζητήσεις για τον «εθνικό διάλογο» που λανσάρισε. Είναι πανταχού «παρών», με μια άνευ προηγουμένου αυτοπροβολή στα ΜΜΕ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «επιχείρηση γοητείας» του έδωσε αποτελέσματα, με αύξηση του ποσοστού δημοφιλίας του κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν και το 64% των ερωτηθέντων συνεχίζει να έχει «αρνητική γνώμη για εκείνον», κερδίζει το 36% του εκλογικού σώματος στη δημοσκόπηση της Ifop/Fiducial.

ΕΥΡΩΠΗ
Δεν ξεθωριάζουν τα «γιλέκα»
Από πρωτοφανή επεισόδια σημαδεύτηκε η 18η εβδομάδα κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία. Ιδιαίτερη ένταση είχαν τα επεισόδια στο Παρίσι, με βανδαλισμούς που προκάλεσαν πολλές υλικές ζημιές και...
Δεν ξεθωριάζουν τα «γιλέκα»
Διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων
ΕΥΡΩΠΗ
Οσο υπάρχει οργή, υπάρχουν «γιλέκα»
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» συνεχίζεται με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων κάθε Σάββατο, παρά τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν για «επιστροφή στην ηρεμία».
Οσο υπάρχει οργή, υπάρχουν «γιλέκα»
ΕΥΡΩΠΗ
Τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένουν ζωντανά και στην επαρχία
Με μαχητικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, τα «κίτρινα γιλέκα» έδειξαν το Σάββατο με τη δέκατη κινητοποίησή τους ότι συνεχίζουν τον αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, παρά το...
Τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένουν ζωντανά και στην επαρχία
ΕΥΡΩΠΗ
Κίτρινο ποτάμι στη Γαλλία
Με αυξημένη συμμετοχή στις διαδηλώσεις που οργάνωσαν το Σάββατο τα «κίτρινα γιλέκα», οι Γάλλοι που αμφισβητούν την πολιτική του προέδρου Μακρόν διέψευσαν όσους πρόβλεψαν την εξασθένηση του κινήματός τους ● Ο...
Κίτρινο ποτάμι στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
«Πριονίζοντας» τον Μακρόν
Στη Γαλλία η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών, οι οποίοι απομυθοποίησαν τον Εμανουέλ Μακρόν και αντιπαρατέθηκαν με σκληρές απεργίες και κινητοποιήσεις κατά της φιλελεύθερης...
«Πριονίζοντας» τον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ξύλο και δακρυγόνα για τις κίτρινες... μάσκες
Η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων και συλλήψεις ενάντια στους ακτιβιστές των «κίτρινων γιλέκων» οι οποίοι αποφασισμένοι ξαναβγήκαν στους δρόμους της χώρας.
Ξύλο και δακρυγόνα για τις κίτρινες... μάσκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας