Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκθεση - καταπέλτης κατά του «ψηφιακού γκάνγκστερ» Facebook
AP Photo/Francois Mori

Έκθεση - καταπέλτης κατά του «ψηφιακού γκάνγκστερ» Facebook

  • A-
  • A+

Το Facebook σκόπιμα παραβίασε το νόμο περί ιδιωτικότητας και πρέπει επειγόντως να υπαχθεί σε κανονιστική ρύθμιση, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση - κόλαφο που καταγγέλλει τον αμερικανικό κολοσσό και τα στελέχη του ως «ψηφιακούς γκάνγκστερ».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε εταιρείες όπως το Facebook να συμπεριφέρονται σαν «ψηφιακοί γκάνγκστερ» στο διαδικτυακό κόσμο, θεωρώντας ότι είναι πάνω και πέρα​από το νόμο».

Η τελική έκθεση της πολύμηνης έρευνας της αρμόδιας επιτροπής για fake news και παραπληροφόρηση κατηγόρησε την εταιρεία ότι σκόπευε να την παρεμποδίσει και ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να χειραγωγήσει τις εκλογές.

«Η δημοκρατία κινδυνεύει από την κακόβουλη και ανελέητη στόχευση των πολιτών με παραπληροφόρηση και εξατομικευμένες “σκοτεινές διαφημίσεις” από αδιευκρίνιστες πηγές, οι οποίες παρέχονται μέσω των μεγάλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ντέμιαν Κόλλινς τονίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης. 

Ο ίδιος επέκρινε έντονα τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook σημειώνοντας πως «ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχώς αποτυγχάνει να δείξει την προσωπική ευθύνη της ηγεσίας του, που αναμένεται από κάποιον που κάθεται στην κορυφή μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου».

Στο 108σέλιδο κείμενο για τον γίγαντα των μέσων κοινωνικών δικτύωσης αυτός κατηγορείται ότι εξακολουθεί να προτιμά τα κέρδη των μετόχων έναντι των δικαιωμάτων ιδιωτικότητας και απορρήτου των χρηστών.

«Το Facebook εξακολουθεί να επιλέγει το κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια των δεδομένων, διακινδυνεύοντας να κατηγορηθεί ότι βγάζει χρήματα από τα δεδομένα των χρηστών. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Facebook δρα μόνο όταν οι σοβαρές παραβιάσεις δημοσιοποιηθούν» διαβάζουμε στην έκθεση, η οποία μεταξύ άλλων:

  • Καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την «ξένη επιρροή, παραπληροφόρηση, χρηματοδότηση, χειραγώγηση των ψηφοφόρων και την χρησιμοποίηση δεδομένων» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014, το δημοψήφισμα για το Brexit 2016 και τις γενικές εκλογές του 2017.
  • Κατηγορεί τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ότι περιφρονεί το κοινοβούλιο, αφού έχει αγνοήσει τρία αιτήματα για να δώσει αποδεικτικά στοιχεία στέλνοντας χαμηλόβαθμους υπαλλήλους ανίκανους να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επιτροπής, και χαρακτηρίζει «απλά αναληθείς» τους ισχυρισμούς ότι «δεν έχει ποτέ πουλήσει δεδομένα».
  • Προειδοποιεί ότι το Facebook χρησιμοποιεί την κυριαρχία του στην αγορά για να συντρίψει τους ανταγωνιστές του, αποκλείοντας τους από το σύστημά του προκειμένου να τους εμποδίσει να ανταγωνίζονται με το Facebook ή τις θυγατρικές του.
  • Σημειώνει πως ο βρετανικός εκλογικός νόμος είναι παρωχημένος και ευάλωτος στην παρέμβαση εχθρικών ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων από τη ρωσική κυβέρνηση που προσπαθούν να δυσφημήσουν τη δημοκρατία.
  • Ζητά να τεθούν υπό έλεγχο οι ιστότοποι όπως το Facebook, υποστηρίζοντας ότι «οι εταιρίες κοινωνικών μέσων δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την απαίτηση να είναι απλώς μια« πλατφόρμα» και να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη να ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους.
  • Υποστηρίζει ότι εάν το Facebook είχε συμμορφωθεί με τους όρους μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ του 2011 για τον περιορισμό της πρόσβασης των προγραμματιστών στα δεδομένα χρηστών, το σκάνδαλο δεν θα είχε συμβεί. «Το σκάνδαλο Cambridge Analytica διευκολύνθηκε από τις πολιτικές του Facebook».

Θυμίζουμε ότι ενώ υπήρχαν ανησυχίες από το 2017 για τις συνέπειες των ψευδών πληροφοριών και την εξάπλωσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 για το τεράστιο σκάνδαλο της Cambridge Analytica για την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Ο Observer είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία είχε συγκεντρώσει κρυφά και παράνομα δεδομένα  από 50 εκατομμύρια προφίλ πουλώντας στοιχεία στους πολιτικούς πελάτες για να χειραγωγήσουν αποτελεσματικότερα τους πιθανούς ψηφοφόρους.

Οι Εργατικοί συμφωνούν με τα συμπεράσματα, όπως σχολίασε ο αναπληρωτής κόμματος, Τομ Γουάτσον τονίζοντας πως «η εποχή της αυτορρύθμισης για τις εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να τελειώσει επειγόντως».

«Χρειαζόμαστε νέους ανεξάρτητους κανονισμούς και καθεστώς κυρώσεων για να περιορίσουμε τις χειρότερες υπερβολές επιτήρησης του καπιταλισμού και των δυνάμεων που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας».

Ο Γουότσον σχολίασε ακόμα ότι «λίγα άτομα έχουν δείξει περιφρόνηση για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία όσο ο Ζάκερμπεργκ. Αν ένα πράγμα ενώνει πολιτικούς όλων των χρωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης εποχής για τη χώρα μας, είναι η αποφασιστικότητά μας να φέρουμε εδώ τον ίδιο και την εταιρεία του». 

Όπως γράφει ο Guardian, o γραμματέας της επιτροπής, Τζέρεμυ Ράιτ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ζάκερμπεργκ μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσει τις ζημίες που προκαλούνται από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, πιθανότατα θα υποστεί πίεση για να εγείρει άμεσα τις ανησυχίες της επιτροπής στον επικεφαλής του Facebook.

Η επιτροπή προτείνει πλήρεις νέους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός υποχρεωτικού κώδικα δεοντολογίας και μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής εξουσιοδοτημένης να ασκεί νομικές διαδικασίες εναντίον εταιρειών κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και να τους υποχρεώνει να παραδίδουν δεδομένα χρήστη.

Από τη δική του πλευρά το Facebook δήλωσε «ευχαριστημένο που συνέβαλε σημαντικά» στην έρευνα. «Είμαστε ανοιχτοί σε ουσιαστική ρύθμιση και υποστηρίζουμε τη σύσταση της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του νόμου», δήλωσε ο Καρίμ Πάλαντ, διευθυντής της δημόσιας πολιτικής της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έχουμε κάνει ήδη ουσιαστικές αλλαγές ώστε κάθε πολιτική διαφήμιση στο Facebook να είναι εξουσιοδοτημένη, να δηλώνει ποιος πληρώνει γι 'αυτή και στη συνέχεια να αποθηκεύεται σε ένα αρχείο για επτά χρόνια» πρόσθεσε. Σχετικά με τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ισχυρίστηκε πως «ενώ έχουμε ακόμα να κάνουμε περισσότερα, δεν είμαστε η ίδια εταιρεία που ήμασταν πριν από ένα χρόνο». 

Πηγή: The Guardian

ΕΥΡΩΠΗ
Θα υπήρχε Brexit χωρίς χειραγώγηση;
Αποκαλύψεις-φωτιά για την καθοριστική εμπλοκή της Cambridge Analytica στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. έκανε πρώην εργαζόμενος της εταιρείας, στην αρμόδια επιτροπή της Βρετανικής Βουλής ● Κύμα...
Θα υπήρχε Brexit χωρίς χειραγώγηση;
ΚΟΣΜΟΣ
Η ιδιωτικότητα στο απόσπασμα
Μαζικό κύμα αποχωρήσεων από το Facebook -υπό τον φόβο ότι τα προσωπικά στοιχεία δεν είναι ασφαλή εκεί- και ως εκ τούτου απώλειες 50 δισ. δολαρίων σε 48 ώρες για τους μετόχους έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις...
Η ιδιωτικότητα στο απόσπασμα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στη δίνη του κυκλώνα η Facebook
Στριμωγμένος στη γωνία βρίσκεται ο αμερικάνικος κολοσσός παρά τη συγγνώμη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο με τη μαζική χειραγώγηση εκατομμυρίων χρηστών. Πως η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge...
Στη δίνη του κυκλώνα η Facebook
ΕΥΡΩΠΗ
Άγαλμα διαδηλώτριας του Black Lives Matter στη θέση του δουλεμπόρου Κόλστον
Το άγαλμα του μεγαλοδουλεμπόρου Εντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ αντικαταστάθηκε σήμερα το πρωί από ένα γλυπτό διαδηλώτριας του κινήματος. «Η Τζεν το δημιούργησε όταν ύψωσε τη γροθιά της» δηλώνει ο καλλιτέχνης.
Άγαλμα διαδηλώτριας του Black Lives Matter στη θέση του δουλεμπόρου Κόλστον
ΕΥΡΩΠΗ
Αίτημα των ΗΠΑ να καταθέσει ο πρίγκιπας Άντριου για την υπόθεση Έπστιν
Τι απαντούν οι δικηγόροι του Βρετανού πρίγκιπα μετά τα δημοσιεύματα για επίσημο αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη διαβόητη υπόθεση παιδεραστίας και...
Αίτημα των ΗΠΑ να καταθέσει ο πρίγκιπας Άντριου για την υπόθεση Έπστιν
ΕΥΡΩΠΗ
Αναστάτωση στα βρετανικά ΜΜΕ λόγω προεκλογικών fake news
Ψευδώς έγραψε προεκλογικά η Mail on Sunday ότι οι Εργατικοί σχεδιάζουν να καταργήσουν φοροαπαλλαγή για ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ αρνήθηκε σκόπιμα να κάνει εγκαίρως επανόρθωση.
Αναστάτωση στα βρετανικά ΜΜΕ λόγω προεκλογικών fake news

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας