• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 13.4°C / 17.4°C
    4 BF
    52%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 8.7°C / 13.3°C
    7 BF
    31%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 13.2°C / 16.0°C
    6 BF
    60%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 10.9°C / 11.6°C
    4 BF
    26%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    3 BF
    62%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 8.0°C / 11.5°C
    3 BF
    34%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    4°C 4.4°C / 7.9°C
    5 BF
    42%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    4 BF
    51%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 18.8°C
    6 BF
    53%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 14.0°C / 16.9°C
    3 BF
    51%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 15.8°C / 18.4°C
    4 BF
    39%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 9.6°C / 9.6°C
    7 BF
    61%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    6 BF
    58%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 8.4°C / 11.9°C
    4 BF
    50%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 9.5°C / 15.5°C
    3 BF
    53%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    6 BF
    50%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 10.4°C / 17.7°C
    2 BF
    78%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 13.3°C / 14.9°C
    4 BF
    39%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 10.7°C / 12.2°C
    5 BF
    35%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 5.5°C / 5.5°C
    2 BF
    69%

Η τριανδρία της Instex: από αριστερά, ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ο Τζέρεμι Χαντ, επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, και ο Χάικο Μάας, Γερμανός υπ. Εξωτερικών

EPA / ROBERT GHEMENT
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πριονίζοντας» το αμερικανικό εμπάργκο

  • A-
  • A+

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg εύστοχα χαρακτήρισε την κίνηση «αυτοπροστασία της Ευρώπης από τα καπρίτσια του Τραμπ». Αναλυτές βλέπουν πίσω από αυτήν ευρύτερες παραμέτρους, με ευθεία ευρωπαϊκή αμφισβήτηση της διπλωματικής και οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ...

Τέσσερις μήνες μετά την προαναγγελία σύστασής του, ο επονομαζόμενος Instex («Εργαλείο για την Υποστήριξη των Εμπορικών Συναλλαγών») πήρε από χθες σάρκα και οστά με μπροστάρηδες τις Γαλλία-Γερμανία-Βρετανία, κατόπιν στενών διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με κατ’ αρχήν στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σε πείσμα της μονομερούς αποχώρησης της Ουάσινγκτον.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό φορέα, που όπως ανακοινώθηκε «θα βοηθά και θα διασφαλίζει οικονομικές οντότητες στην επιδίωξη νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας με το Ιράν», πρακτικά προς αποφυγήν των δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Με έδρα το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, υπό τη διοίκηση του Γερμανού τραπεζίτη (πρώην στελέχους της Commerzbank) Περ Φίσερ και υπό την εποπτεία συμβουλίου του οποίου θα προΐσταται ο Βρετανός διπλωμάτης Σάιμον Μακντόναλντ, ο Instex αναμένεται να γίνει πλήρως λειτουργικός εντός του έτους.

Σε αρχικό στάδιο, θα εξυπηρετεί τις εμπορικές συναλλαγές κυρίως σε τρόφιμα και φάρμακα: σε τομείς, δηλαδή, που δεν έχουν στοχοποιηθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, αλλά είχαν περιοριστεί οι συναλλαγές λόγω απροθυμίας ευρωπαϊκών τραπεζών να διευκολύνουν τις πληρωμές, υπό τον φόβο αμερικανικών αντιποίνων.

«Αναζητούσαμε τρόπους για να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα ασφάλειας στην Ευρώπη», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας. «Με το Ηνωμένο Βασίλειο να σχεδιάζει έξοδο από την Ε.Ε.», επισημαίνει η Guardian, «το Λονδίνο έχει λιγότερα κίνητρα απ’ ό,τι οι Γάλλοι και Γερμανοί πολιτικοί για να αποτελέσει αυτός ο φορέας την απαρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καθιέρωση ενός συστήματος συναλλαγών βασισμένου στο ευρώ, ως ανταγωνιστή του αμερικανικού δολαρίου». Μέσω του Instex, συμπληρώνει, «ευελπιστούν ότι θα διατρανώσουν την ευρωπαϊκή οικονομική κυριαρχία έναντι της αποφασιστικότητας της Ουάσινγκτον να επιβάλει την εξωτερική πολιτική της στην Ευρώπη».

Ενισχυτικά σε αυτό, υπογραμμίζει το Bloomberg, λειτουργούν «οι φόβοι των Ευρωπαίων για την ολοένα και πιο ιδιότροπη στάση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ απέναντι στις διεθνείς συμφωνίες. Ολο και περισσότερο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν το διατλαντικό ρήγμα για τις κυρώσεις κατά του Ιράν ως προάγγελο άλλων, πιο σημαντικών κρίσεων. (...) «Μεταξύ άλλων», αναφέρει, «η Γερμανία ανησυχεί για το ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να εφαρμόσει δευτερογενείς κυρώσεις θέτοντας σε κίνδυνο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και γενικότερα το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας».

Προσώρας, η Ουάσινγκτον δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, τρίζοντας τα δόντια. «Οπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος, οντότητες που συνεχίζουν να επιδίδονται σε τιμωρητέα με κυρώσεις δραστηριότητα με το Ιράν κινδυνεύουν με σοβαρές συνέπειες», σχολίασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με επιφυλακτικότητα αντέδρασε η Τεχεράνη, που χαρακτήρισε τον ευρωπαϊκό φορέα «ένα πρώτο βήμα». Ομως «το επόμενο ζητούμενο είναι πώς προτίθενται οι ευρωπαϊκές εταιρείες να ενταχθούν στον μηχανισμό», σχολίασε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακσί. Η επιτυχία του εγχειρήματος, τόνισε, θα εξαρτηθεί από τις επικείμενες συναντήσεις Ιρανών και Ευρωπαίων ειδικών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Κόκκινο» στη Λεπέν, προσπάθειες προσέγγισης με Ουάσινγκτον
Χωρίς να υπάρχει θεσμικός ρόλος, η καγκελάριος Μέρκελ συνάντησε χθες τον υποψήφιο των Γάλλων ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν, στην καγκελαρία. Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν...
«Κόκκινο» στη Λεπέν, προσπάθειες προσέγγισης με Ουάσινγκτον
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλαγή παγκόσμιων ισορροπιών και νέα γεωπολιτικά μπλοκ «βλέπουν» οι πολίτες παγκοσμίως
Έρευνα του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ευρώπης από 15 χώρες παγκοσμίως «δείχνει» τη στάση των πολιτών σε κάθε χώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Αλλαγή παγκόσμιων ισορροπιών και νέα γεωπολιτικά μπλοκ «βλέπουν» οι πολίτες παγκοσμίως
ΕΥΡΩΠΗ
Τέσσερις δυτικοί ηγέτες ζητούν αποκλιμάκωση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Μπάιντεν, Μακρόν, Τζόνσον και Σολτς αποφάσισαν τηλεφωνικώς να ζητήσουν την εξέταση του σταθμού από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με τον Πούτιν να είναι θετικός. Επανέλαβαν τη στοίχισή τους με την...
Τέσσερις δυτικοί ηγέτες ζητούν αποκλιμάκωση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
Στις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της επικράτειας της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του προέδρου της.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπάιντεν οξύνει επικίνδυνα τη φρασεολογία κατά Πούτιν
Αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακύρωσης της ουδετερότητάς της, η Φινλανδία πλέον επιταχύνει τις διαδικασίες για τη λήψη απόφασης, ως προς το εάν θα ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από κοντά ακολουθεί και η...
Ο Μπάιντεν οξύνει επικίνδυνα τη φρασεολογία κατά Πούτιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας