Ψαλιδίζει τις ελπίδες της Τερέζας Μέι για εναλλακτικές επιλογές στο backstop η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει χρόνος για να βρεθεί μια εναλλακτική ρύθμιση, διαμηνύει ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Συνάντηση της βρετανίδας πρωθυπουργού με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ξεκάθαρος ο πρόεδρος της Κομισιόν
Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση φρόντισε να στείλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία (backstop) και ότι είναι αναγκαία μια «δικλείδα ασφαλείας» απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.
Λίγο μετά μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ξεκάθαρος.
«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι».
Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασίλείου είναι αυξημένος».
Καμία εναλλακτική ρύθμιση
Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθεί μια εναλλακτική ρύθμιση στο λεγόμενο backstop.
«Συζητήσαμε μεταξύ μας για τις αποκαλούμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου. Μόνο, που κανείς, σε καμία από τις δύο πλευρές, δεν μπόρεσε να πει ποια εναλλακτική χρειάζεται για να διασφαλιστεί ο έλεγχος σε τρόφιμα, ζώα και προϊόντα χωρίς την ύπαρξη σύνορο», τόνισε ο Μπαρνιέ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Η ευθύνη για να καθοριστούν οι «εναλλακτικές ρυθμίσεις» βρίσκεται στους Βρετανούς βουλευτές, τόνισε.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως η συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να αποφέρει νέες προτάσεις.
Ανήσυχος ο Κόρμπιν
Ωστόσο, τόσο η πρωθυπουργός όσο και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη 45λεπτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός στους σχεδιασμούς της Τερέζα Μέι καθώς υποψιάζεται πως η βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο.
Ο Τζ. Κόρμπιν τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης ότι σύμφωνα με τις προτάσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού η χώρα θα μπει σε μία συμφωνία χωρίς να έχει το δικαίωμα να αποχωρίσει από αυτή. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε «μία ευρεία τελωνειακή ένωση» με την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο στο πως θα γίνονται οι εμπορικές συμφωνίες.
Τα πρώτα «όχι»
Την Τρίτη, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων και τις δηλώσει της Τερέζα Μέι ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επανέλαβε την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι η συμφωνία «δεν μπορεί να τελέσει υπό επαναδιαπραγμάτευση». Επίσης, ότι «το backstop είναι μέρος της συμφωνίας αποχώρησης και δεν είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση».
Την Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία έχουν καταλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
«Το εκ νέου άνοιγμα της συμφωνίας αποχώρησης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Ε. Μακρόν: «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα»
Ο Γάλλος πρόεδρος από την Κύπρο (έλαβε μέρος στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.), σχολίασε τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας: «Όπως είχε πει τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σήμερα ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ που θα παραμείνουν στο μπλοκ μετά το Brexit παραμένουν ενωμένες σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας και δεν προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν μια συμφωνία «διαζυγίου» με το Λονδίνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις συνομιλίες προκειμένου να πείσει τη Βρετανία για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία νέα.
Η απαίτηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές σε μια διευθέτηση που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας (backstop) ισοδυναμεί με την αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησής της, έκρινε η ιρλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χέλεν Μακέντι.
Όχι σε επαναδιαπραγμάτευση είπε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ. Μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι η Ε.Ε. δεν θα ανοίξει εκ νέου τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας
Όπως είπε ο μόνος δρόμος για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι η Βρετανία και η Ε.Ε. να εναρμονιστούν πλήρως στο δεσμευτικό πλαίσιο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας