Η σύγκρουση της Ιταλίας με τη Γαλλία συνεχίζεται. Η «πρόκληση» αυτή τη φορά έφτασε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος κάλεσε τη Γαλλία «αν το επιθυμεί» να παραχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την έδρα που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από το διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Κόντε πρόσθεσε ότι «ο στόχος δεν μπορεί να είναι να δοθεί μία επιπλέον έδρα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».
Ουσιαστικά η Ιταλία επέλεξε να οξύνει την αντιπαράθεση με το Παρίσι ενόψει των ευρωεκλογών. Και δεν είναι τυχαίο. Η συμμαχία της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων θεωρεί ότι ο Μακρόν (παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει) εκπροσωπεί κάποια «ισχυρά συμφέροντα», τα οποία «αντιτίθενται στην αλλαγή των ισορροπιών στην Ευρώπη» που επιδιώκουν οι κυβερνητικοί εταίροι στη Ρώμη.
Για τον λόγο αυτό ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε τους Γάλλους ότι εκμεταλλεύονται τις πρώην αποικίες τους στην Αφρική, με την υποχρεωτική χρήση και διατήρηση του «αποικιακού φράγκου».
Εστω και αν φτάσαμε σε επίσημη διαμαρτυρία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ντι Μάιο δεν θέλησε να ζητήσει συγγνώμη, αντιθέτως επανέλαβε ότι πρέπει να αλλάξουν επιτέλους κάποιες ισορροπίες που συνεχίζουν να προκαλούν όλο και νέα μεταναστευτικά ρεύματα.
«Στην Αφρική υπάρχει κόσμος που αφαιρεί πλούτο από τους λαούς της και η Γαλλία είναι συνυπεύθυνη» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Προσθέτοντας ότι «στη Λιβύη το Παρίσι δεν έχει κανένα συμφέρον να σταθεροποιήσει την κατάσταση».
Η Γαλλίδα υπουργός αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Ναταλί Λουαζό, απάντησε με νόημα ότι «στη χώρα της συνηθίζουν να λένε πως οτιδήποτε είναι υπερβολικό, είναι άνευ νοήματος» και ευχήθηκε να μπορέσει να συνεχιστεί η συνεργασία με την Ιταλία στους τόσους τομείς κοινών δράσεων.
Αλλά ο γραμματέας της Λέγκας δεν έριξε τους τόνους και επισήμανε ξανά ότι «η Ρώμη δεν δέχεται μαθήματα από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνεχίζει να απωθεί μετανάστες και πρόσφυγες στα ιταλο-γαλλικά σύνορα της Βεντιμίλια». Μια σύγκρουση η οποία συνεχίζεται, σχεδόν απαράλλακτη, εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.
Στο μεταξύ, ο Σαλβίνι δεν σταματά να εφαρμόζει την πολιτική του για το μεταναστευτικό εντός εθνικών συνόρων. Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την «υπολειτουργία» του κέντρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, έξω από την «αιώνια πόλη».
Μέχρι το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε άλλα κέντρα (σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας) τουλάχιστον 305 ανήλικα και νέοι. Μια περιοχή στην οποία είχαν προσπαθήσει να βάλουν ρίζες και να αρχίσουν να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους, όσο αβέβαιο και αν μπορεί να είναι.
Οπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τη μετανάστευση που θέλησε ο Σαλβίνι, πολλοί από αυτούς τους νέους τώρα κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο και να πέσουν τελικά στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας