Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μισό βήμα Κόρμπιν προς ένα νέο δημοψήφισμα
AP Photo/Matt Dunham
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισό βήμα Κόρμπιν προς ένα νέο δημοψήφισμα

  • A-
  • A+

Συνηθισμένο το Λονδίνο στη βροχή, από το βράδυ της Δευτέρας όμως άρχισε να βρέχει και... τροπολογίες, τουλάχιστον οχτώ στον αριθμό, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.

Είναι η απάντηση αρκετών βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο υποτιθέμενο σχέδιο Β΄ της Τερέζα Μέι για το Brexit, το οποίο δεν διαφέρει ουσιαστικά από το σχέδιο Α΄ της Βρετανίδας πρωθυπουργού: τη συμφωνία της δηλαδή με την Ε.Ε. για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική διαφορά 230 ψήφων από τη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη βδομάδα.

Είτε κατά μόνας, είτε από κοινού με συναδέλφους τους από άλλα κόμματα, βουλευτές και των κυβερνώντων Συντηρητικών κατέθεσαν ήδη τροπολογίες πάνω στη δήθεν εναλλακτική πρόταση της Μέι, ψέγοντάς την πως δεν κόμισε πρακτικά τίποτα καινούργιο στο κοινοβούλιο για να άρει το αδιέξοδο ενόψει της (μη δεσμευτικής, όπως φαίνεται) ψηφοφορίας στις 29 Ιανουαρίου για τα επόμενα βήματα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποιες τροπολογίες θα τεθούν τελικά προς ψήφιση.

Προς το παρόν πάντως καμία δεν δείχνει ικανή να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει και να δέσει -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τα χέρια της κυβέρνησης στην τρικυμιώδη διαδικασία του διαζυγίου από την Ε.Ε.

Ειδικό πολιτικό βάρος έχει η τροπολογία που κατέθεσαν οι Εργατικοί και συνυπογράφεται από τον ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Είναι ώρα να έρθει στο επίκεντρο το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών, ενόσω παραμένουν στο τραπέζι όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής μιας λαϊκής ψήφου» δήλωσε ο Κόρμπιν, καθώς για πρώτη φορά κάνει ένα έμμεσο, υπό προϋποθέσεις, βήμα προς το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ικανοποιώντας από τη μια τους φιλοευρωπαίους βουλευτές του και την εκλογική του βάση, ρισκάροντας από την άλλη να αποξενώσει τους ευρωσκεπτικιστές στο -αντίστοιχα διχασμένο με τους Συντηρητικούς- κόμμα του.

Η τροπολογία επιδιώκει κατ’ ουσίαν να αναγκάσει την κυβέρνηση να δώσει χρόνο στη Βουλή ώστε να συζητήσει και να θέσει σε ψηφοφορία επιλογές που θα αποτρέπουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία, όπως η πρόταση των Εργατικών για μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. (τουτέστιν για ένα ηπιότερο Brexit) ή ένα νέο δημοψήφισμα πάνω σε οποιοδήποτε σχέδιο εγκρίνει εν τέλει το κοινοβούλιο.

Ηγετικά στελέχη πάντως διευκρίνισαν πως η τροπολογία δεν σημαίνει ότι οι Εργατικοί στηρίζουν επίσημα το (εντεινόμενο) αίτημα για δεύτερη προσφυγή στον λαό.

Ετερες τροπολογίες προωθούν μεταξύ άλλων την παράταση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρα αναβολή του Brexit) αν δεν υπάρξει συμβιβασμός στη Βουλή μέχρι τις 26 Φλεβάρη και την επιβολή καταληκτικής ημερομηνίας για το backstop: τη λεγόμενη δικλίδα ασφαλείας για αποφυγή επαναφοράς «σκληρών» συνόρων στη διχοτομημένη Ιρλανδία, που έχει γίνει κόκκινο πανί για τους αντάρτες ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών και τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους τους από το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP.

Σύμφωνα δε με μερίδα του βρετανικού Τύπου, έως και 40 υπουργοί της Μέι, που φέρονται να στηρίζουν τις προτάσεις βουλευτών για αποσόβηση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα παραιτηθούν αν δεν τους επιτραπεί να ψηφίσουν κατά συνείδηση επί των συγκεκριμένων τροπολογιών...

Τα δόντια στο αναποφάσιστο Λονδίνο έτριξε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προκαλώντας δυσφορία και στο Δουβλίνο.

Οπως είπε, είναι «μάλλον προφανές» πως θα επανέλθουν οι επιτόπιοι έλεγχοι στα («αόρατα» σήμερα) σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (και μελλοντικά εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.), αν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει άνευ συμφωνίας.

Επανέλαβε επίσης πως τα συμφωνηθέντα με τη Μέι για το Brexit δεν θα τεθούν σε επαναδιαπραγμάτευση (όπως ελπίζει η πρωθυπουργός).

Επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη νέων προτάσεων, επαινώντας το «μοναδικό νέο στοιχείο», αυτό της κατάργησης του τέλους 65 λιρών για τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών της Ε.Ε. που καταθέτουν αιτήσεις για να λάβουν καθεστώς μόνιμου κατοίκου στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει Brexit.

Η πιλοτική μέχρι τώρα και συχνά προβληματική διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής στηλιτεύτηκε μεταξύ άλλων από την ερευνητική ομάδα British Future, που θεωρεί πως απειλούνται με αποκλεισμό ηλικιωμένοι μετανάστες και κάτοικοι χωρίς καλή γνώση αγγλικών ή υπολογιστών, κινδυνεύοντας να μείνουν χωρίς νόμιμα χαρτιά και κοινωνικά επιδόματα.

ΕΥΡΩΠΗ
Τρίζει το σχέδιο του Κόρμπιν λόγω άρνησης Τόρις-Φιλελεύθερων να τον στηρίξουν
Όλο και πιο κοντά φαίνεται το άτακτο Brexit μετά την άρνηση των ανεξάρτητων βουλευτών και των Συντηρητικών να στηρίξουν το σχέδιο του Τζέρεμι Κόρμπιν να σταματήσει τον Μπόρις Τζόνσον, που είναι αποφασισμένος...
Τρίζει το σχέδιο του Κόρμπιν λόγω άρνησης Τόρις-Φιλελεύθερων να τον στηρίξουν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Τζόνσον μεθοδεύει και άτακτο Brexit και παραμονή του στην εξουσία
«Πρωτοφανή, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κατάχρηση εξουσίας» από τον Μπόρις Τζόνσον καταγγέλλει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για τις άκρως ανησυχητικές...
Ο Τζόνσον μεθοδεύει και άτακτο Brexit και παραμονή του στην εξουσία
ΕΥΡΩΠΗ
Κόρμπιν κλίνει προς την παραμονή
Αν και εξακολουθεί να ακροβατεί μεταξύ ενός ήπιου Brexit και ενός σεναρίου παραμονής εντός Ε.Ε., ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε ένα αποφασιστικό βήμα υπέρ του Bremain.
Κόρμπιν κλίνει προς την παραμονή
ΕΥΡΩΠΗ
Τυφώνας Φάρατζ χτυπά το Ηνωμένο Βασίλειο
Διττό ήταν το άχτι –υπέρ και κατά του Brexit– που έβγαλαν στις ευρωκάλπες οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου, τιμωρώντας ανελέητα τα δύο κόμματα εξουσίας που τους απογοήτευσαν οικτρά.
Τυφώνας Φάρατζ χτυπά το Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΥΡΩΠΗ
Το κλίμα δεν σηκώνει άλλο την Τερέζα
Εντονο παρασκήνιο βρισκόταν χθές σε εξέλιξη με στόχο την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από το πρωθυπουργικό αξίωμα, παραμονή των πλέον παράδοξων ευρωκλογών στις οποίες έχει συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο
Το κλίμα δεν σηκώνει άλλο την Τερέζα
ΕΥΡΩΠΗ
Σκληρά παζάρια για τη διάρκεια της παράτασης
Το Brexit δεν θα συμβεί την Παρασκευή 12 Απριλίου, όπως αναμένεται να επιβεβαιώσουν στην Τερέζα Μέι οι ομόλογοί της στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, μολονότι το τέλμα στο Λονδίνο δεν έχει ξεπεραστεί.
Σκληρά παζάρια για τη διάρκεια της παράτασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας