Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα γαλλογερμανική συνθήκη υπέγραψαν Μέρκελ και Μακρόν
AP Photo

Νέα γαλλογερμανική συνθήκη υπέγραψαν Μέρκελ και Μακρόν

  • A-
  • A+

Στην επικαιροποίηση της διμερούς συνεργασίας τους προχώρησαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράφοντας σήμερα ένα νέο σύμφωνο ανανέωσης της φιλίας τους και διακηρύσσοντας τη βούλησή τους για εμβάθυνση και σύγκλιση των πολιτικών τους σε όλους τους τομείς, από την οικονομία μέχρι την άμυνα, την παιδεία, την έρευνα, την εξωτερική πολιτική.

Πλήθος διαδηλωτών με κίτρινα γιλέκα υποδέχτηκε με αποδοκιμασίες τους δύο ηγέτες το πρωί στο Άαχεν της Γερμανίας, την πρωτεύουσα του Καρλομάγνου, μπροστά από το δημαρχείο της πόλης του 14ου αιώνα.

«Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» και «Μακρόν, παραιτήσου» φώναζαν οι διαμρτυρόμενοι υπενθυμίζοντάς του τα σοβαρά προβλήματα, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι στο εσωτερικό των χωρών τους και στα οποία δεν έχουν ακόμα δώσει λύση.

Αψηφώντας τις επικρίσεις οι δύο τους επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη δημιουργία εν καιρώ ενός «ευρωπαϊκού στρατού» και κρίνουν πως οι χώρες τους έχουν έναν κινητήριο ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτόν τον τομέα. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μια «κοινή στρατιωτική παιδεία και μια κοινή βιομηχανία εξοπλισμών» που περιλαμβάνονται στη νέα συνθήκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερθεμάτισε στη διάρκεια μιας συζήτησης για την Ευρώπη με πολίτες των δύο χωρών. «Υπάρχουν απολυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται σχεδόν παντού; Ας φτιάξουμε έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό για να προστατευθούμε και ας έχουμε μια αληθινή εξωτερική πολιτική».

Εθνικιστικές αντιδράσεις

Η νέα συνθήκη προκάλεσε τη μήνιν των εθνικιστών σε Γερμανία και Γαλλία, ο πρόεδρος της οποίας τους κατηγόρησε ότι διαδίδουν «επικίνδυνα» ψέματα για το συγκεκριμένο θέμα.

Αβάσιμες φήμες κυκλοφόρησαν ευρέως, από την πρόθεση του Παρισιού να μοιραστεί με το Βερολίνο την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια δήλωση της Μαρίν Λεπέν, μέχρι την εκχώρηση της Αλσατίας και της Λορένης στη Γερμανία.

«Εκείνοι που ξεχνάνε την αξία της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης γίνονται συνεργοί στα εγκλήματα του παρελθόντος, εκείνοι που παρωδούν ή διασπείρουν ψεύδη κάνουν κακό στους λαούς που υποτίθεται ότι προασπίζουν και στην Ιστορία μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Το Ελιζέ διέψευσε χθες βράδυ με ένα κείμενο που εξηγεί ότι θέλει να δοθεί «όλη η αλήθεια» για τη συνθήκη του Άαχεν.

Η Λεπέν ζήτησε προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας για τη νέα συνθήκη κρίνοντας ότι δεν συνάδει με το γαλλικό Σύνταγμα. Στη Γερμανία, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Αλεξάντερ Γκάουλαντ κατηγόρησε το Παρίσι και το Βερολίνο ότι με τη συνθήκη θέλουν να δημιουργήσουν μια «σούπερ ΕΕ» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι περιλαμβάνει γαλλογερμανική συνθήκη

Η νέα γαλλογερμανική συνθήκη περιλαμβάνει μια ρήτρα διμερούς αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση επίθεσης στη μία ή την άλλη χώρα, η οποία έρχεται ως συμπλήρωμα εκείνης που υπάρχει ήδη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε σε ανακοίνωση την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συνθήκης, εκτιμώντας πως «εδώ και δεκαετίες η γαλλο-γερμανική συνεργασία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Στο κείμενο αναφέρεται πως οι δύο χώρες «παρέχουν βοήθεια και συνδρομή η μία στην άλλη με όλα τα μέσα που διαθέτουν, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της επικράτειάς τους. Θα μπορούν επίσης να αναπτύξουν από κοινού μέσα σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή να συνεργαστούν σε μεγάλα στρατιωτικά προγράμματα κατά το πρότυπο των προγραμμάτων τους για τα άρματα μάχης ή τα μαχητικά αεροπλάνα.

Προβλέπεται επίσης «η διεξαγωγή επιχειρήσεων κοινής ανάπτυξης» και η εγκαθίδρυση ενός «γαλλο-γερμανικού Συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας».

Το Παρίσι και το Βερολίνο ελπίζουν με την επαναβεβαιωθείσα συμμαχία τους να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο, που έχει εξασθενήσει λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η συνθήκη αναμένεται να «συμπληρώσει» εκείνην του Ελιζέ που υπογράφτηκε το 1963 από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ, που υλοποίησαν τη μεταπολεμική γαλλο-γερμανική συμφιλίωση.

Η συνθήκη, ωστόσο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογράφεται από δύο αποδυναμωμένους ηγέτες: η Μέρκελ ετοιμάζεται να αφήσει τον θώκο το φθινόπωρο του 2021, και ο Μακρόν αντιμετωπίζει την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Τελευταία ευκαιρία για τη δύσκολη σχέση τους;

Την ίδια ώρα πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν την πρόοδο που καταγράφηκε στη νέα συνθήκη μέτρια, όπως η γερμανική Handelsblatt που κάνει λόγο για ένα «άτολμο και χωρίς σφρίγος» κείμενο.

Για το εβδομαδιαίο Der Spiegel, η «δυσπιστία που εξακολουθεί να υφίσταται ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Άγγελα Μέρκελ δεν είναι κάτι ξένο.

«Η Μέρκελ είδε στον πρόεδρο έναν άνδρα που μιλάει για μεταρρύθμιση όταν είναι να υπερασπιστεί τα γαλλικά συμφέρονται και ο Μακρόν είδε στην καγκελάριο μια γυναίκα που προσέχει με φόβο τα γερμανικά χρήματα», εκτιμά η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως η συνθήκη του Άαχεν είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να διασωθεί η δύσκολη σχέση τους».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
Με τη λήξη της θητείας του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν ξέσπασε ένα πολιτικό παιχνίδι.
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η ευρωπαϊκή «σαλάτα» της Συνόδου Κορυφής για την Ε.Ε.
Πιο διχασμένη βγαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την βιαστική συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της Ένωσης, μετά από τρεις ημέρες γεμάτες έντονο παρασκήνιο, διαβουλεύσεις, πολιτικές και προσωπικές ήττες για...
Η ευρωπαϊκή «σαλάτα» της Συνόδου Κορυφής για την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Γιατί δεν «περπατάει» το γερμανο- γαλλικό μπλοκ
Οι ατελέσφορες μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για την επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα αποδίδονται και στις διαφορετικές επιλογές που έχουν κάνει για την Ευρώπη η Ανγκελα...
Γιατί δεν «περπατάει» το γερμανο- γαλλικό μπλοκ
ΕΥΡΩΠΗ
Ψάχνουν σωσίβιο μετά το νέο ναυάγιο στις Βρυξέλλες
Μετάαπό μαραθώνια σύνοδο, οι «28» απέτυχαν να συμφωνήσουν για τις θέσεις- κλειδιά της Ε.Ε. Για «βαθιά μολυσμένη αξιοπιστία» μίλησε ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος είδε και την ύστατη, από κοινού με τη Μέρκελ,...
Ψάχνουν σωσίβιο μετά το νέο ναυάγιο στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Μέτα - Ράμα στα χαρακώματα
Μπαρούτι μυρίζει και πάλι η κατάσταση στη γείτονα Αλβανία έπειτα από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στα Τίρανα, αποχής της αντιπολίτευσης από τις συνεδριάσεις της Βουλής και τελικά εδραίωσης του διχασμού.
Μέτα - Ράμα στα χαρακώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας