Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Ψηφοφορία για δεύτερο δημοψήφισμα ζητούν οι Εργατικοί στη Βρετανία

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

Mark Duffy, UK Parliament via AP

Ψηφοφορία για δεύτερο δημοψήφισμα ζητούν οι Εργατικοί στη Βρετανία

  • A-
  • A+

Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με θέμα τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit προτείνουν οι Εργατικοί στη Βρετανία, με τροπολογία που κατέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας στο «νέο» σχέδιο της Μέι για την αποχώρηση απ' την Ε.Ε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία ζητά επισήμως απ' τους βουλευτές να σκεφτούν εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, παρόλο που το προσεκτικά διατυπωμένο κείμενο της τροπολογίας δεν δεσμεύεται για την υποστήριξη της ηγεσίας του κόμματος σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα, αν γινόταν μια τέτοια ψηφοφορία.

Η τροπολογία καλεί την κυβέρνηση της Μέι να διεξάγει μια ψηφοφορία με τις εξής δύο επιλογές: το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit και το αν «θα προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία πάνω σε μια συμφωνία ή πρόταση» που υποστηρίζεται απ' την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται την ώρα που η ηγεσία του κόμματος αναζητεί τρόπους να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ του Τζέρεμι Κόρμπιν και μερικών εκ των στενότερων συμμάχων που είναι επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και εκείνων που είναι πιο ενθουσιώδεις σε αυτό το σενάριο, όπως ο σερ Κείρ Στάρμιρ.

Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit, το οποίο θα ετίθετο σε ξεχωριστή ψηφοφορία αν περνούσε η τροπολογία, προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μετά Brexit τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. Επίσης προβλέπει εναρμόνιση των δικαιωμάτων των πολιτών με τα αντίστοιχα της Ε.Ε.

«Η τροπολογία μας θα επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν επί επιλογών που τερματίζουν το αδιέξοδο γύρω απ' το Brexit και αποτρέπουν το χάος σε περίπτωση μη συμφωνίας. Είναι ώρα να έρθει στο επίκεντρο το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών, κρατώντας συγχρόνως όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λαϊκής ετυμηγορίας», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Απ' το κόμμα των Εργατικών, όπως μεταδίδει το BBC, κατατέθηκαν κι άλλες τροπολογίες.

Η βουλευτής Ρέιτσελ Ριβς κατέθεσε μια τροπολογία με σκοπό την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία, ζητώντας απ' την πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του άρθρου 50.

Παράλληλα η Ιβέτ Κούπερ, με την υποστήριξη κάποιων Τόρις, ζητά επίσης την παράταση του άρθρου 50 αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 26 Φεβρουαρίου.

Μια άλλη τροπολογία απ' τη βουλευτή Χίλαρι Μπεν επίσης ζητά μια μη δεσμευτική ψηφοφορία πάνω σε τέσσερις επιλογές: να ξανασκεφτούν τη συμφωνία της Μέι, την αποχώρηση απ' την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ή τη διεξαγωγή ενός άλλου δημοψηφίσματος.

Επανέλαβε τα περί μονοδρόμου η Μέι 

Το μπαλάκι στη βρετανική Βουλή πέταξε, στο μεταξύ, χθες η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο μίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία (το αποκαλούμενο ως «σκληρό Brexit»). Την ίδια στιγμή, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η τελική ημερομηνία για επίτευξη μίας κοινά αποδεκτής λύσης με τους Ευρωπαίους έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου. 

Στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων -με αφορμή την προθεσμία που έλαβε η Μέι για παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου για το Brexit, μετά τη συντριπτική απόρριψή του την περασμένη εβδομάδα- η πρωθυπουργός δεν προσκόμισε κάποια νέα επιλογή ή ένα καινούριο σχέδιο, αλλά περιορίστηκε να στείλει μηνύματα (προς πολλούς αποδέκτες) για τον αντίκτυπο που θα είχε η μη επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, η Μέι υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να πάμε αντίθετα με το αποτέλεσμα». Όπως τόνισε, «μερικοί έχουν υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα... όμως το καθήκον μας είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση του πρώτου».

Συμπλήρωσε ότι η ίδια «φοβάται» ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα «θα δημιουργήσει προηγούμενο. Θα απαιτηθεί παράταση του άρθρου 50, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναστείλουμε βουλευτές στην ευρωβουλή τον Μάιο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πλειοψηφία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα». 

Με πληροφορίες από Guardian

  

Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι υποχώρησε στο παρά πέντε της εξόδου
Μετά από μήνες πεισματικής επιμονής πως το Brexit θα υλοποιηθεί ούτως ή άλλως στις 29 Μαρτίου, η Τερέζα Μέι έκανε χθες την πρώτη σημαντική τακτική...
Η Μέι υποχώρησε στο παρά πέντε της εξόδου
Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Θέατρο του παραλόγου στο χείλος του γκρεμού
Πού το πάει τελικά η Τερέζα Μέι μέσα στο πολιτικό μπάχαλο του Brexit; Τριάντα δύο μέρες απομένουν θεωρητικά μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου και η Βρετανίδα...
Θέατρο του παραλόγου στο χείλος του γκρεμού
ΕΥΡΩΠΗ
Ένατη παραίτηση στους Εργατικούς
Μεγαλώνει η κρίση στο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Ιαν Όστιν να γίνεται ο ένατος βουλευτής που παραιτείται καταγγέλλοντας φαινόμενα αντισημιτισμού και δηλώνοντας πως «ήταν η δυσκολότερη...
Ένατη παραίτηση στους Εργατικούς
ΕΥΡΩΠΗ
Εξ ιδίων τα βέλη (και) για τον Κόρμπιν
Tα δύο μεγάλα κόμματα στο αναποφάσιστο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξακολουθούν απλά να «σφάζονται» μεταξύ τους λόγω του γόρδιου δεσμού του διαζυγίου από την Ε.Ε., αλλά έχουν γίνει... μπίλιες και στο εσωτερικό τους....
Εξ ιδίων τα βέλη (και) για τον Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Μισό βήμα Κόρμπιν προς ένα νέο δημοψήφισμα
Βρέχει... τροπολογίες στο βρετανικό κοινοβούλιο πάνω στο δήθεν σχέδιο Β' της Τερέζα Μέι, με... ουρά από τους Εργατικούς που, για πρώτη φορά, αφήνουν -υπό προϋποθέσεις- ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερης προσφυγής...
Μισό βήμα Κόρμπιν προς ένα νέο δημοψήφισμα
ΕΥΡΩΠΗ
Για «συνωμοσία» βουλευτών ανησυχεί η Μέι
«Εξαιρετικά ανησυχητικές» χαρακτήρισε το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού τις υποτιθέμενες συνωμοσίες κοινοβουλευτικών με στόχο να της αφαιρέσουν τη δικαιοδοσία να ηγείται των διαπραγματεύσεων για το Brexit...
Για «συνωμοσία» βουλευτών ανησυχεί η Μέι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας