Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Ψηφοφορία για δεύτερο δημοψήφισμα ζητούν οι Εργατικοί στη Βρετανία

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

Mark Duffy, UK Parliament via AP

Ψηφοφορία για δεύτερο δημοψήφισμα ζητούν οι Εργατικοί στη Βρετανία

  • A-
  • A+

Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με θέμα τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit προτείνουν οι Εργατικοί στη Βρετανία, με τροπολογία που κατέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας στο «νέο» σχέδιο της Μέι για την αποχώρηση απ' την Ε.Ε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία ζητά επισήμως απ' τους βουλευτές να σκεφτούν εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, παρόλο που το προσεκτικά διατυπωμένο κείμενο της τροπολογίας δεν δεσμεύεται για την υποστήριξη της ηγεσίας του κόμματος σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα, αν γινόταν μια τέτοια ψηφοφορία.

Η τροπολογία καλεί την κυβέρνηση της Μέι να διεξάγει μια ψηφοφορία με τις εξής δύο επιλογές: το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit και το αν «θα προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία πάνω σε μια συμφωνία ή πρόταση» που υποστηρίζεται απ' την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται την ώρα που η ηγεσία του κόμματος αναζητεί τρόπους να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ του Τζέρεμι Κόρμπιν και μερικών εκ των στενότερων συμμάχων που είναι επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και εκείνων που είναι πιο ενθουσιώδεις σε αυτό το σενάριο, όπως ο σερ Κείρ Στάρμιρ.

Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit, το οποίο θα ετίθετο σε ξεχωριστή ψηφοφορία αν περνούσε η τροπολογία, προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μετά Brexit τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. Επίσης προβλέπει εναρμόνιση των δικαιωμάτων των πολιτών με τα αντίστοιχα της Ε.Ε.

«Η τροπολογία μας θα επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν επί επιλογών που τερματίζουν το αδιέξοδο γύρω απ' το Brexit και αποτρέπουν το χάος σε περίπτωση μη συμφωνίας. Είναι ώρα να έρθει στο επίκεντρο το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών, κρατώντας συγχρόνως όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λαϊκής ετυμηγορίας», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Απ' το κόμμα των Εργατικών, όπως μεταδίδει το BBC, κατατέθηκαν κι άλλες τροπολογίες.

Η βουλευτής Ρέιτσελ Ριβς κατέθεσε μια τροπολογία με σκοπό την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία, ζητώντας απ' την πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του άρθρου 50.

Παράλληλα η Ιβέτ Κούπερ, με την υποστήριξη κάποιων Τόρις, ζητά επίσης την παράταση του άρθρου 50 αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 26 Φεβρουαρίου.

Μια άλλη τροπολογία απ' τη βουλευτή Χίλαρι Μπεν επίσης ζητά μια μη δεσμευτική ψηφοφορία πάνω σε τέσσερις επιλογές: να ξανασκεφτούν τη συμφωνία της Μέι, την αποχώρηση απ' την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ή τη διεξαγωγή ενός άλλου δημοψηφίσματος.

Επανέλαβε τα περί μονοδρόμου η Μέι 

Το μπαλάκι στη βρετανική Βουλή πέταξε, στο μεταξύ, χθες η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο μίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία (το αποκαλούμενο ως «σκληρό Brexit»). Την ίδια στιγμή, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η τελική ημερομηνία για επίτευξη μίας κοινά αποδεκτής λύσης με τους Ευρωπαίους έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου. 

Στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων -με αφορμή την προθεσμία που έλαβε η Μέι για παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου για το Brexit, μετά τη συντριπτική απόρριψή του την περασμένη εβδομάδα- η πρωθυπουργός δεν προσκόμισε κάποια νέα επιλογή ή ένα καινούριο σχέδιο, αλλά περιορίστηκε να στείλει μηνύματα (προς πολλούς αποδέκτες) για τον αντίκτυπο που θα είχε η μη επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, η Μέι υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να πάμε αντίθετα με το αποτέλεσμα». Όπως τόνισε, «μερικοί έχουν υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα... όμως το καθήκον μας είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση του πρώτου».

Συμπλήρωσε ότι η ίδια «φοβάται» ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα «θα δημιουργήσει προηγούμενο. Θα απαιτηθεί παράταση του άρθρου 50, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναστείλουμε βουλευτές στην ευρωβουλή τον Μάιο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πλειοψηφία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα». 

Με πληροφορίες από Guardian

  

ΕΥΡΩΠΗ
Κόρμπιν κλίνει προς την παραμονή
Αν και εξακολουθεί να ακροβατεί μεταξύ ενός ήπιου Brexit και ενός σεναρίου παραμονής εντός Ε.Ε., ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε ένα αποφασιστικό βήμα υπέρ του Bremain.
Κόρμπιν κλίνει προς την παραμονή
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κόρμπιν προκαλεί για νέο δημοψήφισμα, τάσσεται υπέρ της παραμονής
Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προκαλεί τον επόμενο πρωθυπουργό των Τόρις να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το Brexit και ανακοινώνει ότι το κόμμα του θα ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.
Ο Κόρμπιν προκαλεί για νέο δημοψήφισμα, τάσσεται υπέρ της παραμονής
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «ανησυχίες» αξιωματούχων για την υγεία του εξοργίζουν τον Κόρμπιν
Ο ηγέτης των Εργατικών ζητάει από τον επικεφαλής των δημόσιων υπηρεσιών τη διεξαγωγή έρευνας μετά το δημοσίευμα ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι είναι «πολύ αδύναμος» να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.
Οι «ανησυχίες» αξιωματούχων για την υγεία του εξοργίζουν τον Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Times: Ο Κόρμπιν αναμένεται να στηρίξει δεύτερο δημοψήφισμα
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή των Εργατικών ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να ταχθεί υπέρ αλλαγής της πολιτικής και να υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.
Times: Ο Κόρμπιν αναμένεται να στηρίξει δεύτερο δημοψήφισμα
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις στον Κόρμπιν για στροφή υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
Αυξημένες πιέσεις να στηρίξει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και να προσχωρήσει με σαφήνεια στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. δέχεται ο ηγέτης των Εργατικών, εξαιτίας του...
Πιέσεις στον Κόρμπιν για στροφή υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι υποχώρησε στο παρά πέντε της εξόδου
Μετά από μήνες πεισματικής επιμονής πως το Brexit θα υλοποιηθεί ούτως ή άλλως στις 29 Μαρτίου, η Τερέζα Μέι έκανε χθες την πρώτη σημαντική τακτική...
Η Μέι υποχώρησε στο παρά πέντε της εξόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας