Ηταν που ήταν θολή η κατάσταση γύρω από το brexit, μετά την καταψήφιση όμως από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου μεταξύ των 27 εταίρων και της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι για μια συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. όλα σκεπάστηκαν από μία πυκνή βρετανική ομίχλη...
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αλλά αδυνατίζουν με τη ροή των εξελίξεων.
Η βρετανική πλευρά διακατέχεται από αμηχανία και σύγχυση, ενώ οι 27 πετούν το μπαλάκι στο Λονδίνο από το οποίο περιμένουν να τους πει ποια είναι τα σχέδιά του, τι θέλει επιτέλους, αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν ορισμένες πτυχές της συμφωνίας ή την παράταση της προθεσμίας για το brexit, εάν υποβάλλει το Η.Β. συγκεκριμένα αιτήματα, και προβάλουν ιδιαίτερα ότι παραμένουν ενωμένοι, κάτι που δεν συνηθίζουν.
Μια δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ από το Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδωσε λαβή για σχόλια και ερμηνείες.
Ο Γάλλος επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο δήλωσε: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να επιτρέψει να αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές του στο μέλλον και λαμβάνει αυτή την απόφαση προς όφελος της φιλοδοξίας να προχωρήσει πέρα από μια απλή αλλά όχι αμελητέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η Ε.Ε. θα είναι αμέσως έτοιμη να απαντήσει θετικά».
Με άλλα λόγια, συζητάμε μόνο αν το Λονδίνο εγκαταλείψει την παρούσα θέση του για μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου με τους 27 και αποδεχτεί μια πιο προχωρημένη μελλοντική σχέση με τους πρώην εταίρους του.
Ως προς το άλλο επίμαχο θέμα, το ιρλανδικό, ο Μ. Μπαρνιέ ήταν κατηγορηματικός: «Θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλίδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας».
Πάντως ο Γάλλος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο ο κίνδυνος μιας ασύντακτης εξόδου του Η.Β. από την Ε.Ε. είναι πλέον μεγαλύτερη από ποτέ.
«Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από τη δική μας πλευρά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν από το Λονδίνο να αποσαφηνίσει τα σχέδιά του για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και όσον αφορά το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για το brexit (29 Μαρτίου), επισήμανε ότι δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα τέτοιο αίτημα από την κυβέρνηση της Τ. Μέι.
Πρόσθεσε ότι εάν το Η.Β. υποβάλλει αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης και εξηγήσει τους λόγους, οι 27 θα αποφασίσουν με την αρχή της ομοφωνίας. Η συμφωνία όμως της 25ης Νοεμβρίου, η οποία είναι η καλύτερη δυνατή, «δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση».
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπαινίχθηκε ότι το Η.Β. θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο παραμονής στην Ε.Ε. μετά την απόρριψη της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Αν δεν είναι εφικτή μια συμφωνία και κανείς δεν επιθυμεί την απουσία συμφωνίας, τότε ποιος θα είναι τελικά εκείνος που θα έχει το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;» δήλωσε ο Πολωνός, για τον οποίο «κάθε μέρα που περνάει χωρίς να διευθετείται το ζήτημα αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη πικρία και μεγαλύτερη οργή».
Δηλώσεις έκανε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, για τον οποίο «κανένας δεν επιθυμεί ένα brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εκεί οδεύουμε».
Ως προς το ενδεχόμενο να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα στο Η.Β. που να καταλήξει στην παραμονή του στην Ε.Ε., ο επίτροπος είπε ότι οι κοινοτικές νομικές υπηρεσίες δεν το θεωρούν απίθανο.
Αφήνουμε τελευταίο τον Βρετανό ευρωβουλευτή του UKIP και υπέρμαχο του brexit, Νάιτζελ Φάραντζ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα βρισκόταν προ εκπλήξεως αν υποχρέωνε το Η.Β. να διενεργήσει δεύτερο δημοψήφισμα.
Η Ε.Ε. έχει «μια μεγάλη παράδοση, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των Ιρλανδίας και Δανίας. Κάνετε τους ανθρώπους να ψηφίζουν ξανά και ξανά» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα οδηγούσε σε ακόμη μία νίκη των οπαδών της αποχώρησης από την Ε.Ε.».
Πάντως παραμένουν πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση. Οπως τι θα γίνει στα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας σε περίπτωση ασύντακτης εξόδου.
Το Δουβλίνο θεωρεί αναπόφευκτους τους ελέγχους στα σύνορα εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου, με κίνδυνο να ξυπνήσουν οι δαίμονες του παρελθόντος ανάμεσα στις δύο «αδελφές».
Επίσης δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι επιπτώσεις ενός ασύντακτου brexit στα κράτη-μέλη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας