• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 29.5°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  63%

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να διευθετείται το ζήτημα αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη πικρία και μεγαλύτερη οργή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ

AP PHOTO / CZAREK SOKOLOWSKI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες

 • A-
 • A+

Ηταν που ήταν θολή η κατάσταση γύρω από το brexit, μετά την καταψήφιση όμως από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου μεταξύ των 27 εταίρων και της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι για μια συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. όλα σκεπάστηκαν από μία πυκνή βρετανική ομίχλη...

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αλλά αδυνατίζουν με τη ροή των εξελίξεων.

Η βρετανική πλευρά διακατέχεται από αμηχανία και σύγχυση, ενώ οι 27 πετούν το μπαλάκι στο Λονδίνο από το οποίο περιμένουν να τους πει ποια είναι τα σχέδιά του, τι θέλει επιτέλους, αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν ορισμένες πτυχές της συμφωνίας ή την παράταση της προθεσμίας για το brexit, εάν υποβάλλει το Η.Β. συγκεκριμένα αιτήματα, και προβάλουν ιδιαίτερα ότι παραμένουν ενωμένοι, κάτι που δεν συνηθίζουν.

Μια δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ από το Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδωσε λαβή για σχόλια και ερμηνείες.

Ο Γάλλος επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο δήλωσε: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να επιτρέψει να αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές του στο μέλλον και λαμβάνει αυτή την απόφαση προς όφελος της φιλοδοξίας να προχωρήσει πέρα από μια απλή αλλά όχι αμελητέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η Ε.Ε. θα είναι αμέσως έτοιμη να απαντήσει θετικά».

Με άλλα λόγια, συζητάμε μόνο αν το Λονδίνο εγκαταλείψει την παρούσα θέση του για μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου με τους 27 και αποδεχτεί μια πιο προχωρημένη μελλοντική σχέση με τους πρώην εταίρους του.

Ως προς το άλλο επίμαχο θέμα, το ιρλανδικό, ο Μ. Μπαρνιέ ήταν κατηγορηματικός: «Θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλίδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας».

Πάντως ο Γάλλος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο ο κίνδυνος μιας ασύντακτης εξόδου του Η.Β. από την Ε.Ε. είναι πλέον μεγαλύτερη από ποτέ.

«Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από τη δική μας πλευρά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν από το Λονδίνο να αποσαφηνίσει τα σχέδιά του για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και όσον αφορά το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για το brexit (29 Μαρτίου), επισήμανε ότι δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα τέτοιο αίτημα από την κυβέρνηση της Τ. Μέι.

Πρόσθεσε ότι εάν το Η.Β. υποβάλλει αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης και εξηγήσει τους λόγους, οι 27 θα αποφασίσουν με την αρχή της ομοφωνίας. Η συμφωνία όμως της 25ης Νοεμβρίου, η οποία είναι η καλύτερη δυνατή, «δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση».

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπαινίχθηκε ότι το Η.Β. θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο παραμονής στην Ε.Ε. μετά την απόρριψη της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Αν δεν είναι εφικτή μια συμφωνία και κανείς δεν επιθυμεί την απουσία συμφωνίας, τότε ποιος θα είναι τελικά εκείνος που θα έχει το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;» δήλωσε ο Πολωνός, για τον οποίο «κάθε μέρα που περνάει χωρίς να διευθετείται το ζήτημα αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη πικρία και μεγαλύτερη οργή».

Δηλώσεις έκανε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, για τον οποίο «κανένας δεν επιθυμεί ένα brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εκεί οδεύουμε».

Ως προς το ενδεχόμενο να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα στο Η.Β. που να καταλήξει στην παραμονή του στην Ε.Ε., ο επίτροπος είπε ότι οι κοινοτικές νομικές υπηρεσίες δεν το θεωρούν απίθανο.

Αφήνουμε τελευταίο τον Βρετανό ευρωβουλευτή του UKIP και υπέρμαχο του brexit, Νάιτζελ Φάραντζ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα βρισκόταν προ εκπλήξεως αν υποχρέωνε το Η.Β. να διενεργήσει δεύτερο δημοψήφισμα.

Η Ε.Ε. έχει «μια μεγάλη παράδοση, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των Ιρλανδίας και Δανίας. Κάνετε τους ανθρώπους να ψηφίζουν ξανά και ξανά» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα οδηγούσε σε ακόμη μία νίκη των οπαδών της αποχώρησης από την Ε.Ε.».

Πάντως παραμένουν πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση. Οπως τι θα γίνει στα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας σε περίπτωση ασύντακτης εξόδου.

Το Δουβλίνο θεωρεί αναπόφευκτους τους ελέγχους στα σύνορα εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου, με κίνδυνο να ξυπνήσουν οι δαίμονες του παρελθόντος ανάμεσα στις δύο «αδελφές».

Επίσης δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι επιπτώσεις ενός ασύντακτου brexit στα κράτη-μέλη.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου
Βρυξέλλες και Λονδίνο ανταλλάσσουν πυρά γύρω από το Brexit που συνεχίζει να λιμνάζει, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντάται σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ...
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους
Οι Βρυξέλλες βλέπουν να έρχεται ένα άτακτο Brexit και εντείνουν τις προειδοποιήσεις προς το Λονδίνο. Ενόψει της συνόδου κορυφής της 10ης Απριλίου, οι εταίροι –ακόμη– του Ηνωμένου Βασιλείου διαπιστώνουν,...
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους
ΕΥΡΩΠΗ
Το «μπαλάκι» στο Λονδίνο
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δικαίωμα να αποσύρει μονομερώς την αποχώρησή του από την Ε.Ε., χωρίς να ζητήσει τη συγκατάθεση των εταίρων του, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία πριν από τις...
Το «μπαλάκι» στο Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
«Το Λονδίνο δεν κάνει παζάρια με την ασφάλεια της Ευρώπης»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στη Βαλέτα της Μάλτας –με αφορμή τη διαβίβαση στις κυβερνήσεις των «27» των κατευθυντήριων γραμμών για τις μελλοντικές...
«Το Λονδίνο δεν κάνει παζάρια με την ασφάλεια της Ευρώπης»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα μιλάει πάντα τελευταία
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μπροστά του τις εκλογές του 2017 και φοβάται ότι όσο διαρκεί η αβεβαιότητα του Brexit θα επηρεαστεί αρνητικά η γαλλική οικονομία, η οποία από καιρό δεν στέκει καλά στα πόδια της και χάρη...
Η Ανγκελα μιλάει πάντα τελευταία
ΕΥΡΩΠΗ
Προσφεύγει δικαστικά η Κομισιόν κατά της Βρετανίας
Ο λόγος που ενεργοποιείται η διαδικασία είναι επειδή η Βρετανία δεν συμμορφώνεται με σημαντικά μέρη του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση...
Προσφεύγει δικαστικά η Κομισιόν κατά της Βρετανίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας