Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το όραμα του Σαλβίνι για τις ευρωεκλογές
EPA / ANGELO CARCONI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το όραμα του Σαλβίνι για τις ευρωεκλογές

  • A-
  • A+

Η προεκλογική εκστρατεία για την ευρωπαϊκή αναμέτρηση του Μαΐου, ουσιαστικά, έχει ήδη αρχίσει. Και η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας αποφάσισε να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα.

Ο αρχηγός των «πεντάστερων», Λουίτζι ντι Μάιο, προσπαθεί να δημιουργήσει νέες συμμαχίες και να πληροφορήσει τα «κίτρινα γιλέκα» ότι οι διεκδικήσεις τους συνοψίζονται στο αίτημα για οριζόντια και άμεση δημοκρατία. Αίτημα το οποίο, σύμφωνα με τον τριαντάχρονο Ιταλό πολιτικό, ταυτίζεται και με την ουσία της πολιτικής δράσης των Πέντε Αστέρων.

Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο προσπαθεί να βρει συνομιλητές στη Γηραιά Ηπειρο διότι δεν θέλει να μείνει απομονωμένο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Εχει δεσμευτεί να παρουσιάσει τη λεπτομερή λίστα των συνεργασιών του μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο αλλά, προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει κάποια σίγουρη συμπόρευση.

Διότι τόσο το κίνημα ΜέΡΑ25 όσο και μεγάλο μέρος των Podemos καταλογίζουν στους Cinque Stelle - Πέντε Αστέρια ότι θέλησαν να συνεργαστούν με την αντιδραστική και ξενοφοβική Λέγκα.

Οσο για το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, τα πράγματα μοιάζουν σίγουρα πιο σαφή. Ο γραμματέας του θέλει να δημιουργήσει κοινό μέτωπο των εθνικιστικών κομμάτων με το οποίο φιλοδοξεί να εξασφαλίσει γύρω στις 160 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμμαχία αυτή θα βασίζεται στην ιταλική Λέγκα, στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και στο πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Παράλληλα, όμως, φιλοδοξεί να στρατολογήσει και ακραίες δυνάμεις άλλων χωρών-μελών της Ενωσης.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών λέει ανοιχτά, πλέον, ότι οι μεγάλοι του εχθροί στην Ευρώπη είναι οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές, οι οποίοι «έκαναν ήδη αρκετές ζημιές και δεν πρέπει να βλάψουν κι άλλους στο μέλλον».

Αντιθέτως, ο Ματέο Σαλβίνι προσβλέπει σε μια συμμαχία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για μελλοντική «συγκυβέρνηση» στις Βρυξέλλες. Και για τον λόγο αυτό σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως μεσολαβητή τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος -παρά τις τόσες ρατσιστικές δράσεις και απόψεις του- παραμένει εντός του ΕΛΚ με αυτόν τον στόχο.

Ο Σαλβίνι συνεχίζει να διατηρεί υψηλά ποσοστά στα διάφορα γκάλοπ, με τη Λέγκα, η οποία εξασφαλίζει το 32% της πρόθεσης ψήφου, ενώ τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 26%.

Είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά χαρτιά του (αρχίζοντας από την ξενοφοβική του προσέγγιση) για να μπορέσει να αναδειχθεί πρώτο ιταλικό κόμμα στις ευρωεκλογές.

Στη στρατηγική του αυτή εντάσσεται και η σκληρή στάση που συνέχισε να τηρεί στην υπόθεση των σαράντα εννέα μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι περίμεναν επί σχεδόν τρεις εβδομάδες στα ανοικτά της Μάλτας. Μέχρι να μπορέσουν να συνεννοηθούν, δηλαδή, εννέα ευρωπαϊκές χώρες, για να τους φιλοξενήσουν μαζί με άλλους διακόσιους τριάντα επτά ανθρώπους που είχαν φτάσει στη Βαλέτα πριν το τέλος του 2018.

Η Ιταλία έδειξε μια ελάχιστη καλή θέληση και δεκαπέντε μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε εκκλησιαστικές δομές της. Αλλά ο Σαλβίνι έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η χώρα του δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ» και να ζητήσει, με τη σειρά της, την άμεση ανακατανομή των διακοσίων μεταναστών που έφτασαν σε ιταλικό έδαφος το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό αναμένεται να είναι και ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στη Ρώμη με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε θέλησε ήδη να διαμηνύσει ότι «η Ιταλία έκανε το καθήκον της και με το παραπάνω και τώρα περιμένει να πράξει το ίδιο και η Ευρώπη».

Παράλληλα, εκτός από το μεταναστευτικό, ο Σαλβίνι αναμένεται να πιέσει με στόχο τη γρήγορη έγκριση και την ενίσχυση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα και την οπλοχρησία.

Και να προσπαθήσει, παράλληλα, να διαφημίσει όσο περισσότερο γίνεται τη μείωση της απαιτούμενης ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, η οποία προβλέπεται από τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό.

Το κύριο ερώτημα -στο οποίο δεν μπορεί ακόμη να δοθεί απάντηση- είναι αν μετά την καθοριστική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, Λέγκα και Πέντε Αστέρια θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν την Ιταλία ή αν όλοι οι κόμποι θα φτάσουν, ξαφνικά, στο χτένι. Mε μερική αναθεώρηση, ή και ριζική αλλαγή, της κυβερνητικής αυτής φόρμουλας.

ΕΥΡΩΠΗ
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
Το 2018 ήταν αναμφίβολα «έτος της Ιταλίας» σε ό,τι αφορά τις πιο σημαντικές πολιτικές ανατροπές. Τα «Πέντε Αστέρια» και η Λέγκα συνεχίζουν να εξασφαλίζουν συνολικά σχεδόν το 60% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών,...
To πείραμα των αντισυστημικών και το στοίχημα των ευρωεκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Επίδειξη ξενοφοβίας από τον Σαλβίνι
Η νέα ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να επικεντρώνει στο μεταναστευτικό ζήτημα, με τη βεβαιότητα ότι θα μονοπωλήσει τις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Μετά και την πρωτοφανή ένταση με τη Γαλλία, η κυβέρνηση...
Επίδειξη ξενοφοβίας από τον Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Λέγκα επιβάλλει νέο νόμο για την ασφάλεια
Η Βουλή της Ρώμης ενέκρινε οριστικά τον νόμο για την ασφάλεια, τον οποίο εμπνεύστηκε και συνέγραψε το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι. Μεταξύ των άλλων, προβλέπει ότι περιορίζεται αυστηρά το δικαίωμα παροχής άδειας...
Η Λέγκα επιβάλλει νέο νόμο για την ασφάλεια
ΕΥΡΩΠΗ
H επισφαλής συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων
Ολοι προσπαθούν να καταλάβουν πόσο θα διαρκέσει, τελικά, η συμμαχία των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, δεδομένης και της ευθείας σύγκρουσης Ρώμης-Βρυξελλών. Σύμφωνα με πολλές διαρροές, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι θα...
H επισφαλής συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «μήνας του μέλιτος» της κυβέρνησης Κόντε συνεχίζεται έπειτα από εκατό μέρες
Εκατό ημέρες διακυβέρνησης συμπλήρωσε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Η κύρια διαπίστωση όσον αφορά τη στάση της ιταλικής κοινωνίας είναι ότι δημοτικότητα της κυβέρνησης ξεπερνά το 60% και η αντιπολίτευση...
Ο «μήνας του μέλιτος» της κυβέρνησης Κόντε συνεχίζεται έπειτα από εκατό μέρες
ΕΥΡΩΠΗ
Η ξενοφοβική εμμονή του Σαλβίνι... αποδίδει καρπούς
Το μεταναστευτικό αποτέλεσε, χωρίς αμφιβολία, την κύρια εμμονή της Λέγκας, κατά τους τελευταίους δυο μήνες. Προς το παρόν, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η σκληρή αυτή στρατηγική απέδωσε. ο Σαλβίνι είναι σε θέση...
Η ξενοφοβική εμμονή του Σαλβίνι... αποδίδει καρπούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας