Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόρμπιν έτοιμος για όλα...
Danny Lawson/PA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόρμπιν έτοιμος για όλα...

  • A-
  • A+

Γενικές εκλογές ώστε να «σπάσει το αδιέξοδο» για το Brexit ζήτησε χθες ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ανοίγοντας κάπως τα χαρτιά του για το πώς σκοπεύει να κινηθεί αν όντως καταψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία της Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. σχετικά με τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη χθεσινή –προεκλογικών τόνων– ομιλία του ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στο Δυτικό Γιορκσάιρ, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών ξεκαθάρισε πως η προτιμώμενη επιλογή του είναι να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, υποβάλλοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών.

«Τη στιγμή που θα κρίνουμε πως θα έχει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», είπε όταν ρωτήθηκε αν η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί αμέσως μετά τη διαφαινόμενη απόρριψη της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο.

Αρκετά στελέχη, πάντως, στο δικό του –επίσης διχασμένο λόγω (και) του Brexit– κόμμα ευελπιστούν η απόπειρα για πτώση της κυβέρνησης Μέι να δρομολογηθεί ακαριαία (ότ)αν η Βουλή καταψηφίσει τη συμφωνία στις 15 Γενάρη.

Η τύχη της πρότασης δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένη, ούτε και η επικράτηση των Εργατικών στις κάλπες, με την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της YouGov στα τέλη Δεκέμβρη να τους φέρνει έξι μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 34%, ενώ μέχρι πρότινος έρχονταν στήθος με στήθος.

«Δημοκρατική επιλογή»

«Αν δεν προκύψουν γενικές εκλογές, τότε θα διατηρήσουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής να κάνουμε εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα», επανέλαβε ο Κόρμπιν.

«Οι εκλογές όμως πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Δεν είναι μόνον η πιο πρακτική επιλογή, είναι επίσης η πιο δημοκρατική επιλογή», συμπλήρωσε, απογοητεύοντας την πλειονότητα της κομματικής του βάσης που επιζητεί δεύτερο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα γκάλοπ.

Στην περίπτωση που αναδειχτεί εκείνος νικητής στις κάλπες, με τη νωπή εντολή που θα του έχει δώσει ο λαός θα επιδιώξει να καθυστερήσει να προχωρήσει στο Brexit, θεωρητικά στις 29 Μαρτίου, πιθανώς μέσω παράτασης του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η ενεργοποίηση του οποίου κίνησε τις διαδικασίες για το ιστορικό διαζύγιο.

Σκοπός του ηγέτη των Εργατικών, να κερδίσει περισσότερο χρόνο ώστε να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. μια καλύτερη συμφωνία, που θα προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση και στενή σχέση του με την ενιαία αγορά.

Τυχόν παράταση του Αρθρου 50 προϋποθέτει ομόφωνη συναίνεση των άλλων 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., με Ευρωπαίους διπλωμάτες να αφήνουν χθες ανοιχτό το σενάριο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ταξικό πρόσημο

«Το αληθινό χάσμα στη χώρα μας δεν έγκειται ανάμεσα σε όσους ψήφισαν να παραμείνει στην Ε.Ε. και σε όσους ψήφισαν υπέρ της εξόδου. Εγκειται ανάμεσα στους πολλούς, που κάνουν τη δουλειά, παράγουν πλούτο και πληρώνουν φόρους, και τους λίγους, που ορίζουν τους κανόνες, δρέπουν τα οφέλη και συχνά φοροδιαφεύγουν», επισήμανε ο Κόρμπιν, δίνοντας και σαφές ταξικό πρόσημο στον διχασμό.

Μια «ριζοσπαστική» κυβέρνηση των Εργατικών, όπως τόνισε, θα επανεκκινήσει την οικονομία και θα «επιτρέψει μια αναγέννηση της βιομηχανικής παραγωγής, που θα δημιουργήσει καλές, ασφαλείς δουλειές και θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η περηφάνια και η ευημερία σε τμήματα της χώρας μας που έχουν αγνοηθεί για υπερβολικά πολύ καιρό».

«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν περιγράφεται συχνά ως ισόβιος ευρωσκεπτικιστής. Αυτό δεν είναι λάθος, δεν εξηγεί όμως πλήρως τη στάση του απέναντι στο Brexit επειδή, από μια διαφορετική σκοπιά, δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το ζήτημα. Τα θέματα που τον απασχολούν είναι, μεταξύ άλλων, η φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραφε σε χθεσινή ανάλυσή της η Guardian.

«Η ομιλία αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει πέρα από το Brexit, [...] την επιθυμία του να καταλάβει γιατί ο λαός ψήφισε υπέρ της εξόδου στο δημοψήφισμα και το ενδιαφέρον του για το τι μπορεί να γίνει ώστε να επανενωθεί η χώρα».

Το παλεύει η Μέι

Στο μεσοδιάστημα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξακολουθεί να πασχίζει να πείσει όχι μόνο τους αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της και τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους της από το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP για να στηρίξουν τη συμφωνία της με την Ε.Ε., αλλά ακόμα και τα μεγάλα συνδικάτα εργαζομένων που πρόσκεινται παραδοσιακά στους Εργατικούς.

Ενδεικτικό της απελπισίας της, όπως σχολίαζαν βρετανικά ΜΜΕ, ήταν το χθεσινό τηλεφωνικό... μασάζ της στους επικεφαλής των συνδικάτων Unite και GMB, με τους οποίους δεν διατηρεί και τους στενότερους δεσμούς. Και έτσι η κρυάδα που εισέπραξε δεν εξέπληξε κανέναν.

«Επιτέλους σήκωσε το τηλέφωνο», δήλωσε ο Τιμ Ρόουτς από το GMB, η συμφωνία της όμως «δεν είναι αρκετά καλή» για να γίνει αποδεκτή.

Σε ακόμα έναν άπελπι ελιγμό, εν μέσω διακομματικής πλέον σύμπραξης στη Βουλή για να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, η Μέι συναντήθηκε χθες με ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Εργατικών.

Ωρες νωρίτερα, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η πρωθυπουργός είναι «διατεθειμένη» να στηρίξει τροπολογία τους στη Βουλή, που θα προβλέπει επιπλέον εγγυήσεις για τα εργατικά δικαιώματα και την περιβαλλοντική προστασία ενόψει Brexit, με προφανές αντάλλαγμα να στηρίξουν με τη σειρά τους τη συμφωνία της στο Κοινοβούλιο στην επερχόμενη κρίσιμη ψηφοφορία.

 

Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι υποχώρησε στο παρά πέντε της εξόδου

Μετά από μήνες πεισματικής επιμονής πως το Brexit θα υλοποιηθεί ούτως ή άλλως στις 29 Μαρτίου, η Τερέζα Μέι έκανε χθες την πρώτη σημαντική τακτική...

Η Μέι υποχώρησε στο παρά πέντε της εξόδου
ΕΥΡΩΠΗ
Εξ ιδίων τα βέλη (και) για τον Κόρμπιν
Tα δύο μεγάλα κόμματα στο αναποφάσιστο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξακολουθούν απλά να «σφάζονται» μεταξύ τους λόγω του γόρδιου δεσμού του διαζυγίου από την Ε.Ε., αλλά έχουν γίνει... μπίλιες και στο εσωτερικό τους....
Εξ ιδίων τα βέλη (και) για τον Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Η μαύρη κωμωδία του Brexit
Νεκρό γράμμα η συμφωνία εξόδου της Μέι. Ξεκίνησε επαφές με ηγέτες μικρών αντιπολιτευόμενων κομμάτων σχεδιάζοντας να παρουσιάσει σχέδιο Β τη Δευτέρα. Αμετακίνητος στις κόκκινες γραμμές του και ο Κόρμπιν που...
Η μαύρη κωμωδία του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
(Αντι)μεταναστευτική «βόμβα» από τη Μέι
Οι χαμηλής εξειδίκευσης εργαζόμενοι θα πάψουν να έχουν αυτόματα το δικαίωμα να δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ε.Ε., όπως προβλέπει η πολυαναμενόμενη Λευκή Βίβλος για τη μετανάστευση...
(Αντι)μεταναστευτική «βόμβα» από τη Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία μετρά τις πληγές της στις κάλπες
Πένθος, φόβος, ερωτήματα αλλά και πάνδημη αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία που αιματοκύλησε ξανά την καρδιά του Λονδίνου κυριαρχούν στην πληγωμένη Βρετανία, δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις...
Η Βρετανία μετρά τις πληγές της στις κάλπες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας