Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για τη Μέι μετά τη νέα ήττα
ΑP Photo

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για τη Μέι μετά τη νέα ήττα

  • A-
  • A+

Το περιθώριο ελιγμών της Τερέζα Μέι για την ψήφιση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit στένεψαν ακόμα περισσότερο χθες βράδυ, μετά την δεύτερη σοβαρή κοινοβουλευτική ήττα της μέσα σε λίγες μέρες.

Σε ιδιαίτερα άσχημη θέση βρίσκεται η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείο, καθώς μέσα στις επόμενες τρεις μέρες πρέπει να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β» για την περίπτωση κατά την οποία δεν εγκριθεί, όπως όλα δείχνουν, κι όχι σε 21 ημέρες όπως προγραμματιζόταν προηγουμένως.

Οργισμένες ήταν χθες οι αντιδράσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ο πρόεδρος της Τζον Μπέρκοου πήρε την αμφιλεγόμενη για κάποιος απόφαση να επιτρέψει την ψηφοφορία για την τροπολογία την οποία κατέθεσε ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντόμινικ Γκριβ.

Μια σειρά βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου της ηγέτιδας της, Άντρεα Λίντσομ, επανειλημμένα παρενέβη για να αμφισβητήσει την προσέγγιση για την ανάγκη εναλλακτική σχεδίου. Μερικοί κατηγόρησαν τον Γκριβ για προκατάληψη εναντίον του Brexit.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο συνέχισε να τον υποστηρίζει, ενώ αντάρτες των Συντηρητικών αψήφησαν την Μέι αποφασίζοντας να δώσει τον έλεγχο της διαδικασίας Brexit στους βουλευτές εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία την Τρίτη.

Η νέα ήττα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει σύντομα στο κοινοβούλιο με ένα σχέδιο, ενώ Ο Κείρ Στάρμίρ από τους Εργατικούς διαμήνυσε ότι η παράταση της προθεσμίας για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μπορεί να είναι αναπόφευκτη εάν δεν αρθεί το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο. «Αλλά φυσικά μπορούμε μόνο να την επιδιώξουμε, αφού τα άλλα 27 μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν» πρόσθεσε.

Εκλογές θα ζητήσει ο Κόρμπιν

Στη σημερινή του ομιλία ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αναμένεται να ζητήσει εκλογές αν η Μέι χάσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπως προβλέπεται μετά την αποτυχία της να κερδίσει την υποστήριξη του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει την πιο σημαντική της νομοθεσία, τότε θα πρέπει να γίνουν γενικές εκλογές με την πρώτη ευκαιρία» θα πει ο Κόρμπιν, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει στο Γουέικφιλντ, στη βόρεια Αγγλία, αποσπάσματα από το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα του.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, οι εκλογές δεν είναι μόνον η πιο πρακτική επιλογή, είναι επίσης και η πιο δημοκρατική επιλογή. (...) Θα δώσει στο κόμμα που θα κερδίσει μια ανανεωμένη εντολή για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία και να εξασφαλίσει υποστήριξη γι'αυτήν στο κοινοβούλιο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρόεδρος των Συντηρητικών απάντησε πως οι Εργατικοί δεν έχουν σχέδιο για το Brexit. «Αντ'αυτού επιχειρηματολογούν δημοσίως για το αν θα ματαιώσουν την απόφαση του βρετανικού λαού και θα επαναλάβουν το δημοψήφισμα» δήλωσε ο Μπράντον Λιούις.

Η Μέι αρνείται μέχρι σήμερα να υποχωρήσει από την συμφωνία της, η οποία προτείνει στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Ε.Ε., αλλά χωρίς η Βρετανία να έχει οποιονδήποτε λόγο πάνω στην πολιτική που ακολουθείται όπως έχει τώρα, μετά την αποχώρησή της στις 29 Μαρτίου.

Αναβολή της προθεσμίας εξετάζει η Ε.Ε.

Αυτή την ημερομηνία εξετάζουν να μεταθέσουν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους που δήλωσαν δήλωσαν στο Reuters ότι η Ε.Ε. είναι ανοιχτή στην ιδέα και ότι η παράταση της προθεσμίας γίνεται όλο και πιο πιθανή κάνοντας λόγο για μία καθυστέρηση λίγων μηνών ή μέχρι και ενός έτους.

«Πλέον είναι η πιο πιθανή εξέλιξη», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ένωσης περιμένουν τώρα ότι η Μέι είτε θα ηττηθεί στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας στην Βουλή είτε θα αναβάλει την αναμέτρησή της με τους βουλευτές όπως έκανε τον Δεκέμβριο.

«Φυσικά μπορούμε να αναβάλουμε το Brexit. Κανείς δεν θέλει μία έξοδο χωρίς συμφωνία», είπε άλλος αξιωματούχος. «Αλλά το θέμα παραμένει - προς τι η αναβολή; Για την διεξαγωγή εκλογών; Για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος;».

Δεν είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα του, άρα οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αναρωτηθούν για τον σκοπό της αναβολής, πρόσθεσε τρίτος.

Η έξοδος χωρίς συμφωνία θα πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από ό,τι θα πλήξει την Ένωση, υποστήριξε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η ήττα της Μέι στο κοινοβούλιο θα οδηγήσει την διαδικασία του Brexit σε αχαρτογράφητο έδαφος, σύμφωνα με  πηγή.

Εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. έχουν προετοιμάσει σειρά σεναρίων και Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αναζητήσει στοιχεία για τους τρόπους καθυστέρησης του Brexit, ανέφερε μία άλλη πηγή.

Τα σενάρια της αναβολής

  • Η Βρετανία ζητεί αναβολή της εξόδου βάσει του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Αυτό θα απαιτήσει ομόφωνη έγκριση και από τις 27 χώρες μέλη της Ενωσης- κάτι που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι είναι πολύ πιθανόν να δοθεί.
  • Η Βρετανία ανακαλεί την επίκληση του άρθρου 50, αποφεύγοντας παράλληλα την πρόκληση μεγάλης αντίδρασης από τους υποστηρικτές του Brexit δηλώνοντας ότι θα επαναλάβει σύντομα την ενεργοποίηση. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μονομερώς, και κατά συνέπεια δεν θα χρειασθεί την έγκριση των 27, γεγονός που καθιστά την διαδικασία απλούστερη.
  • Η Βρετανία ανακαλεί την ενεργοποίηση του άρθρου εν όψει της διεξαγωγής εκλογών ή νέου δημοψηφίσματος.
  • Βραχυχρόνια καθυστέρηση τριών μηνών, ώστε να αποφευχθεί πρόβλημα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνέλθει υπό την νέα του σύνθεση τον Ιούλιο, μετά τις εκλογές του Μαΐου.
  • Μεγαλύτερη καθυστέρηση έως και ενός έτους, γεγονός που θα περιπλέξει το νομικό καθεστώς του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να εκλέξει νέους ευρωβουλευτές τον Μάιο, ακόμη και αν συνεχίζει να επιδιώκει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση το επόμενο έτος.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
Εγκατέλειψε το κυβερνητικό πλοίο και παραιτήθηκε ακόμα και από βουλευτής ο αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού, που δέχεται το ένα πλήγμα έπειτα από το άλλο ενώ γενικεύεται η δυσφορία στους Συντηρητικούς
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Ευθύνες στον Κόρμπιν για την κατάρρευση των συνομιλιών
Η αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. προκαλεί «φαγωμάρα» στον πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας με την πρωθυπουργό Τερέζα...
Ευθύνες στον Κόρμπιν για την κατάρρευση των συνομιλιών
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα απόπειρα της Μέι να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ
Με τις συνομιλίες των Συντηρητικών με το Εργατικό κόμμα να συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί συναινετική οδός για το Brexit η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σκοπεύει να προκαλέσει την πρώτη εβδομάδα...
Νέα απόπειρα της Μέι να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Απορρίπτει την πρόταση Κόρμπιν, θέλει κι άλλο χρόνο
Παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες της την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι θα ζητήσει κι άλλο χρόνο για να διαπραγματευθεί μία τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως...
Απορρίπτει την πρόταση Κόρμπιν, θέλει κι άλλο χρόνο
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιμέτωπη με συντριπτική ήττα η Τερέζα Μέι
Για μια από τις πιο δύσκολες βραδιές της πολιτικής της καριέρας ετοιμάζεται η Τερέζα Μέι, καθώς, σήμερα είναι η ψηφοφορία για το σχέδιο συμφωνίας με την Ε.Ε. για το Brexit. Η πρόταση της Βρετανίδας...
Αντιμέτωπη με συντριπτική ήττα η Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόταση μομφής κατά της Μέι ετοιμάζει ο Τζέρεμι Κόρμπιν
Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας προτίθεται να καταθέσει ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση και στόχο την παραίτηση της Μέι, γιατί καθυστερεί να...
Πρόταση μομφής κατά της Μέι ετοιμάζει ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας