Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο αποτυχημένος «γεφυροποιός» της Ευρώπης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αποτυχημένος «γεφυροποιός» της Ευρώπης

  • A-
  • A+

Ηταν μια χαμένη ευκαιρία, καθώς οι προηγούμενοι έξι μήνες ήταν πολύ σημαντικοί για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, αναφέρει κορυφαία Ευρωπαία διπλωμάτης συνοψίζοντας την αποτίμησή της για την ολοκλήρωση της προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, για την οποία διατυπώνονταν επιφυλάξεις ήδη με την έναρξή της, την 1η Ιουλίου.

Παρουσιάζοντας τότε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρόγραμμα της προεδρίας που έφερε τον γενικό τίτλο «Μια Ευρώπη που προστατεύει», ο 32χρονος Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ηγείται εδώ και έναν χρόνο του δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στη Βιέννη, αυτοπροσδιόριζε τον ρόλο του ως «γεφυροποιού» στην Ευρώπη.

Σκληρά λόγια

Στα σχεδόν 15 χρόνια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών δεν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο, όπου κάποιος διατείνεται πως θέλει να είναι «έντιμος μεσίτης», θέλει να είναι Ευρωπαίος, και κάνει το ακριβώς αντίθετο –όπως η Αυστρία και ο Σεμπάστιαν Κουρτς– σημειώνει, ασκώντας έντονη κριτική, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν.

Για να συμπληρώσει ότι «τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε καμία προεδρία στην Ε.Ε. η οποία να είχε εστιάσει τόσο έντονα στα δικά της εθνικά συμφέροντα, όπως τώρα η αυστριακή, η οποία άφησε συστηματικά στην άκρη καθετί που έχει να κάνει με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα και αυτό θα είναι η κληρονομιά της».

Επιβεβαιωμένος για την τότε τοποθέτησή του, όταν διαμήνυε στον Σεμπάστιαν Κουρτς ότι «υποστηρίζουμε λύσεις και όχι ωραία λόγια, όπως δεν αρκεί μόνον να ικανοποιείτε τους ψηφοφόρους σας στην Αυστρία», εμφανίζεται τώρα ο αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, επισημαίνοντας πως «αντί να αντιγράφει την αρνητική πρόθεση του κυβερνητικού εταίρου του στο μεταναστευτικό, ο κ. Κουρτς θα έπρεπε να είχε παίξει το ευρωπαϊκό χαρτί».

Δηλαδή, μια πραγματική συνοροφυλακή και ακτοφυλακή, μια συμφωνία σε έναν νέο Κανονισμό του Δουβλίνου για το άσυλο, ένα νόμιμο σύστημα μετανάστευσης για οικονομικούς λόγους, στα οποία ο Κουρτς θα μπορούσε να είχε μαζί του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμά ο Γκι Φερχόφστατ.

Σύμφωνα με τους επικριτές της αυστριακής προεδρίας, η Αυστρία δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τους στόχους τους οποίους η ίδια έθετε στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς, για παράδειγμα, η διεύρυνση του προσωπικού της Frontex αναβλήθηκε, ενώ οι «πλατφόρμες αποβίβασης» για μετανάστες στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εξαγγείλει για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο, έπεσαν στο κενό.

Αποτυχία καταγράφηκε εκ νέου στην πολιτική ασύλου και ως προς τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, όπου η Αυστρία είχε επενδύσει πολύ χρόνο, αλλά οι διαφορές που υπήρξαν κατά τις σχετικές διαβουλεύσεις, τον Αύγουστο, για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού, αποδείχθηκαν πολύ μεγάλες.

Πολύπλευρες επικρίσεις προξένησε η έντονη εστίαση στη μεταναστευτική πολιτική, που με την ακραία στάση του Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν καθοριστική για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017 και που δεν διέφερε και δεν διαφέρει από εκείνη του κυβερνητικού εταίρου του, του Κόμματος των Ελευθέρων.

Τρύπα στο νερό

Ειδικά στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στο οποίο ο Κουρτς οφείλει την κατακόρυφη πολιτική του ανέλιξη, δεν μπόρεσε να καταγραφεί καμία επιτυχία, την οποία, όπως σημειώνουν αναλυτές, ίσως να μην είχε και η προεδρία οποιασδήποτε άλλης χώρας, ωστόσο άλλες κυβερνήσεις θα ήταν προσεκτικότερες στις εξαγγελίες των στόχων τους.

Και αυτό, ξεκινώντας από το γεγονός πως η προεδρία είχε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, με τον προερχόμενο από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακό πρώην επίτροπο Φραντς Φίσλερ να επισημαίνει πως, εάν καταναλωνόταν ανάλογη ενέργεια στα ζητήματα της προστασίας του κλίματος και της αναζωογόνησης της κοινοτικής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, τα πράγματα θα είχαν προχωρήσει.

Αλλά η αυστριακή προεδρία επισκιάστηκε και από την απόφαση της Βιέννης, προφανώς για λόγους καθαρά εσωτερικής λαϊκίστικης πολιτικής, να αποχωρήσει από το Σύμφωνο Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που αφενός οδήγησε και κάποιες άλλες πρωτεύουσες –λίγες ωστόσο–, αναμετρώμενες σε λαϊκισμό με την αυστριακή, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, αφετέρου προκαλώντας την κριτική της πλειονότητας απέναντι στην προεδρία.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τους επικριτές, και πάλι δεν έγινε τίποτε με το θέμα φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ούτε και με τη φορολόγηση των διαδικτυακών κολοσσών, ενώ αναβλήθηκαν οι αποφάσεις για τα πνευματικά δικαιώματα.

Οπως ήταν φυσικό, από τη δική του πλευρά, ο έως τώρα προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, έκανε στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής έναν θετικό απολογισμό της προεδρίας, «σε μια εποχή κατά την οποία η Ε.Ε. βιώνει πολλές προκλήσεις», όπως ο ίδιος τόνισε.

Ο πιστός σύμμαχος

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, το Brexit είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ωστόσο η Αυστρία είχε θέσει και άλλα μεγάλα ζητήματα στο επίκεντρο με σύνθημα «Μια Ευρώπη η οποία προστατεύει», όπως τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και τη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ευρωπαϊκής οικονομικής ισχύος.

Οπως σημείωσε, τον Ιούνιο δρομολογήθηκε μια στροφή στη μεταναστευτική πολιτική και υπήρξε εστίαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στη συνεργασία με τρίτες χώρες, κάτι που, για τον ίδιο, είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς η παράνομη μετανάστευση μειώθηκε από το 2015 κατά 98%, όπως επίσης μειώθηκε και ο αριθμός των νεκρών στη Μεσόγειο, δεδομένα που αποδεικνύουν ότι ακολουθείται ο σωστός πολιτικός δρόμος.

Επιπλέον, κατά την άποψή του, στη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας επιτεύχθηκε η ενίσχυση του προσανατολισμού της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια και η δρομολόγηση μιας νέας δυναμικής της προσέγγισης, όπως επίσης υπήρξε και μια έντονη εστίαση στην Αφρική, για την καλή οικονομική ανάπτυξη της οποίας υπήρξε υποστήριξη από το «Φόρουμ Αφρικής», που πραγματοποιήθηκε σε ανώτερο επίπεδο, στα μέσα Δεκεμβρίου, στη Βιέννη.

Η Αυστρία, ασκώντας τους προηγούμενους έξι μήνες την προεδρία στην Ε.Ε. για τρίτη φορά μετά την ένταξή της ως πλήρους μέλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Ιανουαρίου του 1995 -οι δύο προηγούμενες προεδρίες της ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006-, την παραδίδει τώρα στη Ρουμανία, που θα προεδρεύει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 2019.

ΕΥΡΩΠΗ
«Γεφυροποιός» με αγεφύρωτες φιλοδοξίες
Παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πρόγραμμα της προεδρίας, ο 31χρονος Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος ηγείται του δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού...
«Γεφυροποιός» με αγεφύρωτες φιλοδοξίες
ΕΥΡΩΠΗ
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες
Η τελευταία να κλείσει την πόρτα... Η μία μετά την άλλη, αρκετές πλέον χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνούνται να υπογράψουν το -νομικά μη δεσμευτικό- Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη...
Καμιά πατρίδα για τους μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
Τι έχεις Ευρώπη; Τι είχα πάντα...
Βαθιά διχασμένη και χωρίς να έχει κάνει ούτε μισό θετικό βήμα στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Ζάλτσμπουργκ, η Ευρώπη... ανέβαλε για το μέλλον την ανεύρεση λύσης στα δύο ακανθώδη ζητήματα που συζητήθηκαν: το...
Τι έχεις Ευρώπη; Τι είχα πάντα...
ΕΥΡΩΠΗ
Α-συμφωνίες στην πόλη του Μότσαρτ
Στο Ζάλτσμπουργκ, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ, οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. εμφανίζονται σαν μια ακέφαλη ορχήστρα στην οποία καθένας παίζει τη δική του σύνθεση. Ολα αυτά όταν σε μερικούς μήνες έχουν...
Α-συμφωνίες στην πόλη του Μότσαρτ
ΕΥΡΩΠΗ
Δ. Βίτσας: «Χωρίς τις αναγκαίες λύσεις, η κρίση παρατείνεται και βαθαίνει»
Την επείγουσα ανάγκη να βρεθεί άμεσα ευρωπαϊκή και ισορροπημένη λύση στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό επισήμανε ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης...
Δ. Βίτσας: «Χωρίς τις αναγκαίες λύσεις, η κρίση παρατείνεται και βαθαίνει»
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας