Οι χαμηλής εξειδίκευσης εργαζόμενοι θα πάψουν να έχουν αυτόματα το δικαίωμα να δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ε.Ε., όπως προβλέπει η πολυαναμενόμενη Λευκή Βίβλος για τη μετανάστευση στη μετά Brexit εποχή, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Μέι.
Πρόκειται για την πιο σαρωτική μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας εδώ 40 χρόνια, η οποία καταργεί μεταξύ άλλων το καθεστώς «ειδικής μεταχείρισης» των πολιτών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης για τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης.
Η δημοσιοποίηση της Λευκής Βίβλου –κρίσιμης για το μέλλον εκατομμυρίων εργαζομένων από το ευρωπαϊκό μπλοκ και τρίτες χώρες που απασχολούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο– είχε καθυστερήσει λόγω ενδοκυβερνητικών διαφωνιών.
Στις σελίδες της ξεδιπλώνεται η προτεινόμενη νομοθεσία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ενόσω το Λονδίνο επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για Brexit χωρίς συμφωνία, λόγω του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου ως προς την έγκριση της συμφωνίας που έκλεισε η Τερέζα Μέι με την Ε.Ε.
Αν υπάρξει όντως αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019 και όχι τον Ιανουάριο του 2021, στο τέλος δηλαδή τής –έως τώρα συμπεφωνημένης– μεταβατικής περιόδου για το Brexit που λήγει τον Δεκέμβρη του 2020.
Ευρωπαίοι όπως... οι άλλοι
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση θα δίνει προτεραιότητα στους εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης και θα αντιμετωπίζει πλέον ισότιμα τους πολίτες της Ε.Ε. με εκείνους από άλλα κράτη.
Προβλέπει μεν κατάργηση του ισχύοντος αριθμητικού ορίου για τους εξειδικευμένους απασχολούμενους, όχι όμως συγκεκριμένο ετήσιο στόχο για το συνολικό νούμερο των μεταναστών που θα φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα μειώσει, πάντως, τη μετανάστευση «σε βιώσιμα επίπεδα, όπως καθορίστηκαν στο μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος», τουτέστιν κάτω από 100.000 μετανάστες τον χρόνο, όταν σήμερα αγγίζουν τους 273.000.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως εμμένει στον στόχο για περιστολή της ετήσιας μετανάστευσης κατά «δεκάδες χιλιάδες», προκαλώντας αντιδράσεις στους κόλπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και σημαντικής μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου, που ανησυχούν εύλογα για σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ζωτικού για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Κριτήριο τα προσόντα
Το νέο σύστημα θα βασίζεται στα προσόντα των ενδιαφερομένων αντί της χώρας καταγωγής.
Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν «σπόνσορα» κάποια εταιρεία και η ετήσια κατώτατη έμμισθη αμοιβή τους θα υπόκειται σε πλαφόν, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί έπειτα από 12μηνη διαβούλευση.
Το υπό εξέταση όριο των 30.000 λιρών τον χρόνο για τη χορήγηση πενταετούς βίζας εργασίας σκοντάφτει στις ενστάσεις υπουργών, επιχειρήσεων και του NHS, που το θεωρούν υπερβολικά χαμηλό, τόσο ώστε να αποκλείει σημαντικές επαγγελματικές ομάδες, όπως νεοπροσληφθείσες νοσοκόμες, οι ετήσιες απολαβές των οποίων ξεκινούν από 23.000 λίρες.
Θα εφαρμοστεί επίσης ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει σε πολίτες της Ε.Ε. και σε εργαζόμενους οποιουδήποτε επιπέδου εξειδίκευσης, προερχόμενους από άλλες χώρες «χαμηλού κινδύνου», να παραμείνουν για ένα έτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να έχουν συγκεκριμένη πρόταση για δουλειά.
Οσοι ενταχθούν σε αυτό, δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν μόνιμα, να φέρουν την οικογένειά τους ή να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους κοινωνικούς πόρους. Αντίθετα, πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα για έναν χρόνο, προτού να έχουν δυνατότητα να επιστρέψουν με προσωρινή βίζα εργασίας.
Οι πολίτες της Ε.Ε. δεν θα χρειάζονται τουριστική βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως και έξι μηνών, ενώ οι Ιρλανδοί θα συνεχίσουν να εργάζονται ελεύθερα.
Κάκιστες εντυπώσεις προκάλεσε, εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και να παραδεχτεί πως προσέβαλε σεξιστικά τη Μέι στη Βουλή, όταν χολωμένος την αποκάλεσε μέσα από τα δόντια του «ηλίθια γυναίκα», έχοντας δεχτεί το χλευαστικό σφυροκόπημά της για την αναποφασιστικότητά του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Επέμεινε πως μουρμούρισε «ηλίθιοι άνθρωποι» και πως απορρίπτει τη χρήση σεξιστικής ή μισογυνικής γλώσσας.
Η στάση του εξόργισε τις βουλευτίνες των Συντηρητικών και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού στο επίμαχο πλάνο φαίνεται καθαρά –όπως επιβεβαίωσαν και ειδικοί στο...διάβασμα χειλιών– πως ξεστομίζει την προσβολή.
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» και από τις Βρυξέλλες
Το σχέδιο δράσης «έκτακτης ανάγκης» για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία υιοθέτησε χτες το Κολέγιο των Επιτρόπων, μόλις εκατό μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για το διαζύγιο.
Πρόκειται για μια δέσμη 14 μέτρων που έχουν σκοπό να περιορίσουν τις επιπτώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. και δίνουν έμφαση σε τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι αεροπορικές μεταφορές, η τελωνειακή πολιτική και η πολιτική για το κλίμα.
Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε., η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν «γενναιόδωρα» μέτρα για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής και την ασφάλιση των εργαζομένων, υπό τον όρο πως «θα υπάρξει ίδια προσέγγιση και από τη βρετανική πλευρά»...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας