• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.2°C / 35.1°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 35.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.9°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 32.0°C / 36.2°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 32.6°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.2°C / 36.2°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.8°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  5 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  45%

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση εξομοιώνει τους Ευρωπαίους πολίτες με τους πολίτες τρίτων χωρών

AP Photo/Tim Ireland

Τέλος στην «ευνοϊκή μεταχείριση» Ευρωπαίων εργαζομένων μετά το Brexit

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι τερματίζει την ευνοϊκή μεταχείριση στους εργαζόμενους που προέρχονται από χώρες μέλη της Ε.Ε. μετά το Brexit, εφαρμόζοντας σκληρή μεταναστευτική πολιτική. Αυτό αποκαλύπτει το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που τονίζει ότι το νέο σύστημα θα δίνει προτεραιότητα στους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης αντιμετωπίζοντας ισότιμα τους Ευρωπαίους και τους πολίτες των τρίτων χωρών.

Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα για τη μετανάστευση, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, υποστήριξε ότι «θα δώσει πάλι στη Βρετανία τον έλεγχο των συνόρων της».

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης του σχεδίου, υπήρξαν υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ, είχαν εκφράσει την ανησυχία ότι μια απότομη και δραματική μείωση των μεταναστών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά αρκετούς τομείς της βρετανικής οικονομίας.

Στο έγγραφο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, δεν αναφέρεται συγκεκριμένος στόχος για τον ετήσιο αριθμό μεταναστών που θα λαμβάνουν άδεια εργασίας στη Βρετανία, ωστόσο τονίζεται ότι θα μειωθεί ο αριθμός τους σε «βιώσιμα επίπεδα, όπως καθορίστηκε από το μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος», στο οποίο αναφερόταν ότι ο αριθμός των μεταναστών πρέπει να μειωθεί σε λιγότερους από 100.000 σε ετήσια βάση.

Οι ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει η μετανάστευση ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν στη νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Ωστόσο η δέσμευση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών προκάλεσε νέες ανησυχίες στους επικεφαλής μεγάλων εταιριών, για το αν θα ήταν σε θέση να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται.

«Σπόνσορας»

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι -για τους οποίους δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο- θα πρέπει να έχουν «σπόνσορα» κάποια εταιρεία που θα τους προσλάβει.

Επίσης, θα εφαρμοστεί ένα μεταβατικό προσωρινό σύστημα που θα επιτρέπει σε πολίτες των χωρών της Ε.Ε. και σε εργαζόμενους οποιουδήποτε επιπέδου ειδίκευσης προερχόμενους από χώρες «χαμηλού κινδύνου» να εγκαθίστανται στη Βρετανία χωρίς να τους έχει γίνει κάποια προσφορά εργασίας για διάστημα έως και 12 μηνών.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, με το νέο σύστημα οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν «τα ταλέντα που χρειάζονται».

Και επειδή, όπως τόνισε, «αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο μεταναστευτικό σύστημα εδώ και 40 χρόνια, οι εργοδότες θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν».

Πρόγραμμα προσωρινής εργασίας

Η βρετανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα προσωρινής εργασίας θα περιλαμβάνει μια σειρά από περιορισμούς.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν μόνιμα στη Βρετανία, να φέρουν στη χώρα την οικογένειά τους ή να έχουν πρόσβαση σε ορισμένους κοινωνικούς πόρους.

Το σύστημα θα αναθεωρηθεί το 2025 και ενδέχεται να τερματιστεί, αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

Οι προσωρινοί μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από τη Βρετανία για ένα διάστημα 12 μηνών, πριν επιδιώξουν να επιστρέψουν, αποκτώντας και πάλι προσωρινή βίζα εργασίας.

Τουρίστες χωρίς βίζα

Ωστόσο, όσον αφορά τους τουρίστες, αναφέρεται ότι οι υπήκοοι χωρών της Ε.Ε. δεν θα χρειάζονται τουριστική βίζα για να επισκεφθούν τη Βρετανία για διάστημα έως και έξι μηνών.

Επίσης, οι Ιρλανδοί θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να εργάζονται ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση αύριο Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ το κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι μετανάστες αναμένεται να οριστεί στις 30.000 λίρες.

Το σύστημα μετανάστευσης που θα ισχύει μετά το Brexit, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, ωστόσο οι λεπτομέρειές του για θέματα που αφορούν το ετήσιο εισόδημα, τη χρονική ισχύς βίζας, τα προσόντα των εργαζομένων που θα γίνονται δεκτοί ως μετανάστες κ.ά. Θα γίνουν γνωστές μόλις λίγους μήνες πριν την ημερομηνία αυτή.

Επίσης για αργότερα αναβάλλονται αποφάσεις που αφορούν τα οφέλη που θα δικαιούνται οι πολίτες της Ε.Ε., τους κανόνες για τους φοιτητές και θέματα σχετικά με τις συντάξεις των εκπατρισμένων Βρετανών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σάλος για την απόφαση Τζόνσον να «κόψει» την ελεύθερη κίνηση πολιτών μετά το Brexit
Πολύ σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι την επομένη ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο θα σταματήσει αμέσως την ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων πολιτών.
Σάλος για την απόφαση Τζόνσον να «κόψει» την ελεύθερη κίνηση πολιτών μετά το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
«Συρματοπλέγματα» για τους Ευρωπαίους μετανάστες
Το τέλος της εξάρτησης του Ηνωμένου Βασιλείου «από τη φτηνή εργασία εξ Ευρώπης» κήρυξε χθες η Συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, σκιαγραφώντας το νέο σύστημα μετανάστευσης.
«Συρματοπλέγματα» για τους Ευρωπαίους μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
«Ίση μεταχείριση» στους Ευρωπαίους μετανάστες με τους τρίτους επιφυλάσσει ο Τζόνσον
Οι πολίτες της Ε.Ε. θα πρέπει να περιμένουν τυπικά μια πενταετία πριν να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληρωμές κοινωνικών παροχών, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν κάποια πρόσθετη οικονομική χρέωση για να έχουν...
«Ίση μεταχείριση» στους Ευρωπαίους μετανάστες με τους τρίτους επιφυλάσσει ο Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit και «βρετανικές αξίες»
Το σχέδιο της κυβέρνησης Μέι για «την επόμενη μέρα», το οποίο θα βάζει τέλος στην ελεύθερη μετανάστευση πολιτών στη χώρα από κράτη-μέλη της Ε.Ε., ξεσηκώνει θύελλα στην Ευρώπη καθώς θέτει κριτήρια μη αποδεκτά:...
Brexit και «βρετανικές αξίες»
ΕΥΡΩΠΗ
Τι έχεις Ευρώπη; Τι είχα πάντα...
Βαθιά διχασμένη και χωρίς να έχει κάνει ούτε μισό θετικό βήμα στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Ζάλτσμπουργκ, η Ευρώπη... ανέβαλε για το μέλλον την ανεύρεση λύσης στα δύο ακανθώδη ζητήματα που συζητήθηκαν: το...
Τι έχεις Ευρώπη; Τι είχα πάντα...
ΕΥΡΩΠΗ
Οι μετανάστες συνεισφέρουν χιλιάδες λίρες παραπάνω απ' τους Βρετανούς
Αύξηση των φόρων στη Βρετανία θα σήμαινε ένα «σκληρό» διαζύγιο με την Ε.Ε., καθώς, όπως επισημαίνει μια νέα μελέτη για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες...
Οι μετανάστες συνεισφέρουν χιλιάδες λίρες παραπάνω απ' τους Βρετανούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας