• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.0°C
  0 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.1°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  43%

Μεταξύ άλλων, τίθενται σε ετοιμότητα 3.500 στρατιώτες, «για να καλύψουν τυχόν ανάγκες» που θα προκύψουν

AP Photo/Alastair Grant

Κονδύλια και σχέδια για άτακτο Brexit ενέκρινε το υπουργικό

 • A-
 • A+

Την επιτάχυνση της προετοιμασίας για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία αποφάσισε το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του. Στα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, εκτός από κονδύλια ύψους τουλάχιστον 2 δισ. λιρών, είναι η θέση σε ετοιμότητα 3.500 στρατιωτών, η δημιουργία αποθεμάτων σε τρόφιμα και φάρμακα, αλλά συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, το υπουργικό συμβούλιο στηρίζει το σχέδιο συμφωνίας της Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. για το Brexit, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί ως η μόνη λύση για το διαζύγιο, η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις με συγκεκριμένα μέτρα.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι -καθώς απομένουν τρεις μήνες έως την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα φθάσαμε στο σημείο όπου πρέπει να εντείνουμε αυτές τις προετοιμασίες. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα κινήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία των σχεδίων μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», εξήγησε εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού.

Τι συμφωνήθηκε

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, και εν αναμονή των νέων ανακοινώσεων, αποφασίστηκαν τα εξής:

Κονδύλια για προσαρμογή: Αποφασίστηκε η διάθεση ποσού της τάξης των 2 δισ. λιρών το οποίο θα διανεμηθεί στα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, ώστε να εφαρμόσουν προτάσεις που θα διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει επάρκεια σε βασικά τρόφιμα και φάρμακα. Το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί έως και τα 4 δισ. λίρες.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες δαπάνες, ειδικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που φαίνεται να έχει διαθέσει τα περισσότερα κονδύλια για αυτόν το σκοπό, μέσα από τη σύσταση ενός κέντρου για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών μετά από μία άτακτη αποχώρηση.

Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου, πρόκειται να λάβουν σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό για τις προετοιμασίες μη συμφωνίας.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες: Η κυβέρνηση θα στείλει συμβουλές σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για μη συμφωνία προς όλες τις βρετανικές επιχειρήσεις. Προτείνει δε να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν τα δικά τους έκτακτα σχέδια, όπως θεωρούν καλύτερα. Σχετική ενημέρωση θα λάβουν και οι πολίτες για δράσεις που θα πρέπει να κάνουν.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις έξι εκατομμύρια βρετανικές επιχειρήσεις και το υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάσει ένα πακέτο 100 σελίδων για την προετοιμασία τους, όπως και περίπου 80.000 emails.

Στρατιωτική ετοιμότητα: Ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε ότι 3.500 στρατιωτικοί θα τεθούν σε ετοιμότητα ώστε να είναι έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Οι στρατιώτες αυτοί, μεταξύ των οποίων και έφεδροι, θα είναι σε ετοιμότητα για να στηρίξουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες που θα «εξέφραζαν μια τέτοια ανάγκη», είπε, ωστόσο μέχρι στιγμής «δεν έχει διατυπωθεί κάποιο τέτοιο αίτημα», είπε.

Αντιδράσεις

Η απόφαση της κυβέρνησης δεν έμεινε χωρίς σχολιασμό.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το θέμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου ήταν μία σαφής προειδοποίηση προς τους βουλευτές, τόσο των Συντηρητικών όσο και της αντιπολίτευσης, ότι ο καλύτερος τρόπος να μετριαστούν οι πιθανότητες μιας μη συμφωνίας είναι η υποστήριξη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία που θα γίνει στο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Ο Βινς Κέιμπλ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που στήριζαν την παραμονή στην Ε.Ε. υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να τρομάξει τους βουλευτές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με την απειλή μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία».

Οι Εργατικοί, μέσω της σκιώδους υπουργού για το Brexit, Τζένι Τσάπμαν, δήλωσε ότι «διαζύγιο χωρίς συμφωνία δεν είναι βιώσιμο» και το κόμμα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για το αποτρέψει.

«Είναι απόδειξη της αποτυχίας της πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξοδεύει τώρα δισεκατομμύρια λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων για να προετοιμαστεί για Brexit χωρίς συμφωνία, αν αυτή που τέθηκε στο τραπέζι απορριφθεί από το Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του, ο Γκι Βέρχοφσταντ, ο διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, άσκησε κριτική προς τους Βρετανούς υπουργούς, λέγοντας ότι «δοξάζουν» το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, μόνο και μόνο με την ελπίδα να κάνουν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των μεταφορών και της εμπορίας ζώων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
Εγκατέλειψε το κυβερνητικό πλοίο και παραιτήθηκε ακόμα και από βουλευτής ο αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού, που δέχεται το ένα πλήγμα έπειτα από το άλλο ενώ γενικεύεται η δυσφορία στους Συντηρητικούς
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Σταδιακή αποσύρση διπλωματών από τα όργανα της Ε.Ε. ανακοίνωσε το Λονδίνο
Την απόσυρση των Βρετανών διπλωματών από τα ημερήσια συμβούλια των μόνιμων αντιπροσώπων της Ε.Ε., όπου λαμβάνονται οι περισσότερες αποφάσεις του οργανισμού, μελετά ο Μπόρις Τζόνσον, σε μια προσπάθεια να δείξει...
Σταδιακή αποσύρση διπλωματών από τα όργανα της Ε.Ε. ανακοίνωσε το Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Ερχονται Μπόρις... και καταιγίδες!
Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να διαχειριστεί του Brexit και την κρίση στον Περσικό. Αναβρασμός στο Λονδίνο και προ εκλογής του βροχή υπουργικών παραιτήσεων διαμαρτυρίας από τους Συντηρητικούς.
Ερχονται Μπόρις... και καταιγίδες!
ΕΥΡΩΠΗ
Αποκλείστηκε και ο Γιαβίντ απ’ την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις
Απομένει άλλη μια ψηφοφορία, απ’ την οποία θα κριθούν οι δύο τελικοί «μονομάχοι» για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι. Ο Μπόρις Τζόνσον διεύρυνε και πάλι το προβάδισμά του στη σημερινή ψηφοφορία.
Αποκλείστηκε και ο Γιαβίντ απ’ την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Πέντε εναντίον... ενός για την προεδρία των Τόρις
Δεύτερος γύρος… ξεκαθαρίσματος για τους Συντηρητικούς στη Βρετανία, καθώς οι βουλευτές του κόμματος καλούνται σήμερα να συμμετέχουν στη δεύτερη ψηφοφορία για τους υποψήφιους διαδόχους της Τερέζα Μέι.
Πέντε εναντίον... ενός για την προεδρία των Τόρις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας