• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.8°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 11.2°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.1°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  58%

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε ότι θα αποσύρει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα μόνο αν το Βελιγράδι αναγνωρίσει τη χώρα ως ανεξάρτητο κράτος

AP Photo/Visar Kryeziu

Φιτιλιές βάζει το Κόσοβο και στις σχέσεις με την Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν έληξε το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Κοσόβου -που έχει στόχο να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στην Ε.Ε.- μετά την κατηγορηματική άρνηση του πρωθυπουργού του, Ρασμούς Χαραντινάι, να αποσύρει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα ως κίνηση για την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Σερβία.

Ο Χαραντινάι δήλωσε ότι θα αποσύρει τους δασμούς μόνο αν η Σερβία αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Επίσης, εξέφρασε δυσφορία διότι η Ε.Ε. αρνείται την είσοδο των πολιτών του χωρίς βίζα.

Η συνάντηση έγινε ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας συζητείται η προσφυγή της Σερβίας εναντίον του Κοσόβου, που ενέκρινε τη μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας του σε τακτικό στρατό κατά παράβαση όπως υποστηρίζει το Βελιγράδι σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ. Η απόφαση, που έχει εντείνει την κρίση στις σχέσεις Κοσόβου-Σερβίας, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που θεωρούν ότι μπορεί να πυροδοτήσει νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια.

Το Κόσοβο, η ανεξαρτησία του οποίου δεν έχει αναγνωριστεί από τη Σερβία και τις φίλες προς αυτήν χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- είναι η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που οι πολίτες της δεν μπορούν να εισέλθουν χωρίς βίζα στην Ε.Ε.

AP Photo/Virginia Mayo

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι η Ένωση «λυπάται πολύ» που το Κόσοβο αρνείται να αποσύρει τους δασμούς 100% στα σερβικά προϊόντα.

Όπως είπε, οι δασμοί «βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα του Κοσόβου και του λαού του, διότι μειώνουν τις εμπορικές συναλλαγές ενώ καθιστούν τη χώρα μη ελκυστικό τόπο για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις».

Επίσης κάλεσε σε ειλικρινή διάλογο τις δύο πλευρές, τονίζοντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία της πρωθυπουργού της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, ότι «η εναλλακτική στον διάλογο είναι κάτι πολύ επικίνδυνο».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χαραντινάι, δεν παρέστη στη συνέντευξη, διότι σύμφωνα με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, «δεν υπήρξε τίποτα νέο για να προσθέσει».

Από την πλευρά του, ο Ρασμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι η Πρίστινα ενδιαφέρεται για μια «συνολική και περιεκτική συμφωνία με τη Σερβία», ωστόσο δεν υποχώρησε στο θέμα των δασμών, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για μεσοβέζικες λύσεις».

Μάλιστα, κατηγόρησε τη Φεντερίκα Μογκερίνι για κακούς χειρισμούς στις συνομιλίες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Υποστήριξε ότι ο διάλογος Σερβίας-Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ε.Ε. «δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς», διότι ενώ η Σερβία κάνει βήματα για την ένταξή της στην Ένωση, το Κόσοβο καθίσταται «γκέτο», αφού οι πολίτες του δεν μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ευρώπη.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι πρέσβεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, με θέμα την κρίση που προέκυψε από την ανακοίνωση του Κοσόβου για δημιουργία τακτικού στρατού, κίνηση που η Πρίστινα χαρακτηρίζει «μη αναστρέψιμη», ενώ το Βελιγράδι απειλεί με στρατιωτική επέμβαση.

ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έχουν αντιδράσει στην απόφαση για δημιουργία στρατού. Το ΝΑΤΟ μάλιστα διατηρεί δυνάμεις στο Κόσοβο, τις οποίες δεν προτίθεται να αποσύρει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Οάνα Λουνγκέσκου, η δύναμη KFOR «θα συνεχίσει να «διασφαλίζει ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Κρίσιμη σύνοδος για τον στρατό του Κοσόβου στον ΟΗΕ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν στραφεί τα βλέμματα για την αποκλιμάκωση της νέας κρίσης στο Κόσοβο, μετά την απόφαση της κοσοβάρικης Βουλής να μετατρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας σε κανονικό στρατό. Ο πρόεδροι...
Κρίσιμη σύνοδος για τον στρατό του Κοσόβου στον ΟΗΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Χοντραίνει το παιχνίδι στο Κόσοβο
​Είκοσι χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών Κοσοβάρων, δέκα χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία κι ενώ ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της...
Χοντραίνει το παιχνίδι στο Κόσοβο
ΕΥΡΩΠΗ
Με ένοπλη επέμβαση απειλεί η Σερβία το Κόσοβο
Ενδεχόμενη δημιουργία τακτικού στρατού από το Κόσοβο θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση από το Βελιγράδι προειδοποίησε η Σέρβα πρωθυπουργός, Άνα Μπρνάμπιτς. Η δήλωσή της κλιμακώνει την ένταση...
Με ένοπλη επέμβαση απειλεί η Σερβία το Κόσοβο
ΕΥΡΩΠΗ
Αναγνώριση και ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ζήτησε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου
Μιλώντας στο 7ο Φόρουμ των Δελφών, ο Άλμπιν Κούρτι υποστήριξε ότι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, πράγμα αμοιβαία επωφελές, καθώς θα...
Αναγνώριση και ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ζήτησε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου
ΕΥΡΩΠΗ
Αίρει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα το Κόσοβο, αναμένει ανταλλάγματα από το Βελιγράδι
Την απόφαση για προσωρινή άρση των δασμών σε σερβικά προϊόντα από τις 15 Μαρτίου και για τρεις μήνες ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, καλώντας και τη Σερβία να σταματήσει να...
Αίρει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα το Κόσοβο, αναμένει ανταλλάγματα από το Βελιγράδι
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Στάσιμες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Σερβία
Στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ε.Ε, διαπιστώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θεωρεί ότι ο στόχος για ολοκλήρωσή τους το 2025 δεν είναι εφικτός. Στο επίκεντρο,...
Ε.Ε.: Στάσιμες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Σερβία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας