Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση μομφής κατά της Μέι ετοιμάζει ο Τζέρεμι Κόρμπιν
Jane Barlow/PA via AP

Πρόταση μομφής κατά της Μέι ετοιμάζει ο Τζέρεμι Κόρμπιν

  • A-
  • A+

Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας πρόκειται να καταθέσει ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα γίνει την εβδομάδα της 14ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πηγές στο Εργατικό Κόμμα, στόχος της κίνησης του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι να εντείνει την πίεση προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, ώστε να την αναγκάσει να παραιτηθεί. Μάλιστα, όπως τονίζουν, οι Εργατικοί πιστεύουν ότι η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Η δήλωση Κόρμπιν

Στη δήλωσή του, κατά την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο ηγέτης των Εργατικών, ανέφερε:

«Είναι απολύτως σαφές ότι είναι κακό και απαράδεκτο να περιμένουμε σχεδόν έναν μήνα πριν κάνουμε μια ουσιαστική ψηφοφορία για το κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον αυτής της χώρας.

»Η πρωθυπουργός αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την ψηφοφορία κατά την ημερομηνία που η ίδια αρχικά συμφώνησε, αρνείται να επιτρέψει να γίνει η ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα και τώρα, υποθέτω, η ψηφοφορία θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου - σχεδόν ένα μήνα μετά.

»Αυτό είναι απαράδεκτο από όποια πλευρά και αν το δει κανείς.

»Επομένως, καθώς ο μόνος τρόπος που μπορούσα να σκεφτώ ώστε να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα, είναι να καταθέσω μια πρόταση η οποία λέει το εξής: “Αυτό το Σώμα δεν έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό λόγω της αποτυχίας της να επιτρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων να δώσει άμεσα ουσιαστική ψήφο σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης και το πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”».

Η κίνηση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν προκαλεί αυτομάτως ψηφοφορία επί πρότασης μομφής για την πρωθυπουργό, περιπλέκει όμως περαιτέρω την προσπάθειά της να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ε.Ε. Επίσης, δεν είναι το ίδιο με την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, η οποία στην περίπτωση που περάσει και δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε προκαλεί διάλυση της Βουλής των Κοινοτήτων και εκλογές.

Οι Εργατικοί συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά ώστε το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit να έρθει στο βρετανικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα και όχι τον Ιανουάριο, όπως έχει ανακοινώσει η Τερέζα Μέι.

Το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι Εργατικοί θα κατέθεταν πρόταση μομφής όταν εκτιμήσουν ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες ψήφοι για να περάσει από το Κοινοβούλιο.

Το ατού αυτής της πρότασης μομφής είναι ότι μπορεί να κερδίσει τις ψήφους Συντηρητικών βουλευτών που αντιτίθενται στην Τερέζα Μέι, αλλά δεν θα ψήφιζαν εναντίον της κυβέρνησής τους συνολικά.

Επιπλέον, ακόμη και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» οπαδοί του Brexit δύσκολα θα στήριζαν μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που ξεκινάει από τους Εργατικούς, ειδικά αν κάποιοι μεταξύ αυτών έχουν φιλοδοξίες και επιθυμούν να αναλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις στο κόμμα των Τόρις, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Στη Βουλή στις 14 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι -που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο αξίας 2 δισ. λιρών για το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία- δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να προγραμματίσει εκ νέου την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit την εβδομάδα που ξεκινά τη 14η Ιανουαρίου.

«Είναι πολλοί αυτοί που μέσα στη Βουλή ανησυχούν, καθώς πρέπει να πάρουμε σύντομα μια απόφαση» σημείωσε η πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσει η συζήτηση την εβδομάδα που ξεκινά την 7η Ιανουαρίου και να διεξαγάγουμε την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα «δεν είναι μια συνωμοσία για να παγιδευτεί η Βρετανία», αλλά πρέπει να ψηφιστεί η συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί το Brexit.

Επίθεση κατά μέτωπο

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο ηγέτης των Εργατικών, επιτέθηκε στην Τερέζα Μέι λέγοντας ότι η πρωθυπουργός «οδήγησε τη χώρα σε εθνική κρίση» και πλέον δεν έχει τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου της.

Όπως τόνισε, ένας ολόκληρος μήνας χάνεται, αφότου ανέβαλε τη συμφωνία της 11ης Δεκεμβρίου, «χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης και χωρίς να λαμβάνει η χώρα οποιαδήποτε διαβεβαίωση».

«Η συμφωνία δεν επιδέχεται αλλαγές ούτε πρόκειται να αλλάξει», επισήμανε ο Κόρμπιν και κατέληξε: «Η Βουλή πρέπει να προχωρήσει στην ψηφοφορία και να προχωρήσουμε σε περισσότερες εναλλακτικές επιλογές».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
Εγκατέλειψε το κυβερνητικό πλοίο και παραιτήθηκε ακόμα και από βουλευτής ο αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού, που δέχεται το ένα πλήγμα έπειτα από το άλλο ενώ γενικεύεται η δυσφορία στους Συντηρητικούς
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Προτάσεις και διάλογο για το Brexit ζητά η Μέι από την αντιπολίτευση
Σε μία κίνηση που αποτελεί σαφή παραδοχή της πιο αδύναμης πλέον θέσης της έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές στη Βρετανία, η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα...
Προτάσεις και διάλογο για το Brexit ζητά η Μέι από την αντιπολίτευση
ΕΥΡΩΠΗ
Πέρασε το Brexit από τη Βουλή - διαρροές για Κόρμπιν
Με χαρακτηριστική άνεση πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την Ε.Ε. Ο ηγέτης των Εργατικών είχε δώσει...
Πέρασε το Brexit από τη Βουλή - διαρροές για Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Ευθύνες στον Κόρμπιν για την κατάρρευση των συνομιλιών
Η αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. προκαλεί «φαγωμάρα» στον πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας με την πρωθυπουργό Τερέζα...
Ευθύνες στον Κόρμπιν για την κατάρρευση των συνομιλιών
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα απόπειρα της Μέι να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ
Με τις συνομιλίες των Συντηρητικών με το Εργατικό κόμμα να συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί συναινετική οδός για το Brexit η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σκοπεύει να προκαλέσει την πρώτη εβδομάδα...
Νέα απόπειρα της Μέι να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Το αδιέξοδο του Brexit προσδιόρισε την ψήφο
Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία τιμώρησαν στις τοπικές εκλογές τόσο τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όσο και τους Εργατικούς (αξιωματική αντιπολίτευση) του Τζέρεμι Κόρμπιν, για το αδιέξοδο ως προς το...
Το αδιέξοδο του Brexit προσδιόρισε την ψήφο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας